09 Mar

February Current Affairs

Keeping oneself updated on current affairs is the most dynamic aspect of competitive exam preparation. It goes without saying that a candidate involved in Banking & SSC preparation needs to make extra efforts to do so. It is seen that a vast majority of candidates finds it difficult to go through newspapers every day.

In this regard, experts from the Best SSC Coaching Centre in Delhi keep coming up with regular GK updates on this platform. Given below, is the February-II update which has a list of some expected exam questions.

Expected Questions

1. Global Music & Dance Festival was recently organized in
a. Tamil Nadu
b. Rajasthan
c. Andhra Pradesh
d. Uttar Pradesh

Answer: Andhra Pradesh

2. “Without Fear or Favour” is the autobiography of
a. KPS Gill
b. Joginder Singh
c. Kiran Bedi
d. Sam Manekshaw

Answer: Joginder Singh

3. “The Golden House” is an upcoming novel by the famous writer
a. Jhumpa Lahiri
b. Vikram Seth
c. William Dalrymple
d. Salman Rushdie

Answer: Salman Rushdie

4. Who among the following has been recently appointed chairman of SEBI?
a. Karnal Singh
b. Arvind Subramanian
c. T.S.Vijayan
d. Ajay Tyagi

Answer: Ajay Tyagi

5. Where was Aero India 2017, the 11th International Aerospace & Defense exhibition held?
a. Hyderabad
b. Delhi
c. Pune
d. Bengaluru

Answer: Bengaluru

6. In which state was the 1st ever National Women’s Parliament organized recently?
a. Andhra Pradesh
b. Goa
c. Haryana
d. Rajasthan

Answer: Andhra Pradesh

7. What is the name of 2017 FIFA Under-17 World Cup official mascot?
a. Shirako
b. Fuelco
c. Kheleo
d. Hodori

Answer: Kheleo

8. IAAF World Athletics Championship is going to be held in
a. Germany
b. USA
c. UK
d. Canada

Answer: UK

9. Who has become the new Chief Minister in Tamil Nadu?
a. O Panneerselvam
b. Edappadi Palanisamy
c. Sasikala Natarajan
d. K Karunanidhi

Answer: Edappadi Palanisamy

10. When is the Safer Internet day observed?
a. 5th February
b. 7th February
c. 9th February
d. 17th February

Answer: 7th February

11. Who captained the India Under-19 Cricket team that defeated England recently?
a. Abhishek Sharma
b. Yash Thakur
c. Prithvi Shaw
d. Himanshu Rana

Answer: Abhishek Sharma

12. Name the technology giant that is planning to launch its mobile payment wallet in India.
a. Virgin
b. Apple
c. Samsung
d. Micromax

Answer: Samsung

13. National Innovation Index has been launched by
a. Ministry of Finance
b. NITI Aayog
c. Ministry of Economic Affairs
d. Ministry of Commerce & Industry

Answer: NITI Aayog

14. Which of the following rates is incorrect as per the announcement made in the latest bi-monthly monetary policy review?
a. Repo rate – 6.25%
b. Reverse repo rate – 5.75%
c. Bank rate – 6.75%
d. None of these

Answer: None of these

15. When is the World Cancer Day observed?
a. 4th February
b. 21st February
c. 23rd February
d. 29th February

Answer: 4th February

16. ICC Women’s Cricket World Cup 2017 will be hosted by
a. England
b. West Indies
c. Australia
d. South Africa

Answer: England

17. Name the first batsman ever to score a triple century in T-20 cricket.
a. Chris Gayle
b. Virat Kohli
c. Mohit Ahlawat
d. AB de Villiers

Answer: Mohit Ahlawat

18. Mohamed Abdullahi Mohamed has been appointed President of
a. Congo
b. Somalia
c. Iran
d. Turkey

Answer: Somalia

19. When was the National Deworming Day observed in the country?
a. 1st February
b. 6th February
c. 9th February
d. 10th February

Answer: 10th February

20. Which committee has been formed by RBI on cyber security?
a. HR Khan Committee
b. Arvind Subramanian Committee
c. Hasmukh Adhia Committee
d. Meena Hemachandra Committee

Answer: Meena Hemachandra Committee

21. Where was the Mobile World Congress 2017 hosted recently?
a. Barcelona
b. London
c. Tokyo
d. Shanghai

Answer: Barcelona

22. The venue of FIBA Women’s Asia Cup Basketball 2017 tournament is
a. Malaysia
b. Nepal
c. China
d. India

Answer: India

23. Name the Bollywood actress who has been recently appointed Brand Ambassador of Swachh Bharat Campaign.
a. Kareena Kapoor
b. Shilpa Shetty
c. Kangana Ranaut
d. Parineeti Chopra

Answer: Shilpa Shetty

24. Name the person who has been appointed Chairman of the African Union Commission.
a. Jakaya Kikwete
b. Moussa Faki
c. Julius Nyerere
d. Edward Lowassa

Answer: Moussa Faki

25. Which team did India beat to win the ICC 2017 Women’s World Cup Qualifiers?
a. England
b. Australia
c. South Africa
d. New Zealand

Answer: South Africa

26. Hassan Ali Khayre has been recently appointed PM of
a. Nigeria
b. Somalia
c. Oman
d. Iraq

Answer: Somalia

27. Which Indian Aircraft Carrier has been decommissioned recently?
a. INS Virat
b. INS Vikrant
c. INS Vikramaditya
d. INS Delhi

Answer: INS Virat

28. Who was judged the best actress at the 89th Academy (Oscar) awards?
a. Meryl Streep
b. Emma Stone
c. Natalie Portman
d. Emma Watson

Answer: Emma Stone

29. Who was judged the best actor at the 89th Academy (Oscar) awards?
a. Ben Affleck
b. Leonardo DiCaprio
c. Casey Affleck
d. Denzel Washington

Answer: Casey Affleck

30. As per a recent DIPP report, how much Foreign Direct Investment did India receive in 2016?
a. 39 billion dollars
b. 41 billion dollars
c. 46 billion dollars
d. 49 billion dollars

Answer: 46 billion dollars

31. Which film won the best picture award at the 89th Academy (Oscar) awards?
a. Moonlight
b. The accountant
c. Manchester by the sea
d. La la land

Answer: Moonlight

32. Which team has won the 2017 Coal India Hockey India League?
a. Punjab Warriors
b. Ranchi Rays
c. Kalinga Lancers
d. Dabang Mumbai

Answer: Kalinga Lancers

33. Where was the international conference on Bharat Bodh (The Idea of Bharat) held recently?
a. Jaipur
b. Bengaluru
c. New Delhi
d. Bhopal

Answer: New Delhi

34. Who has written the book “Kohinoor: Story of the World’s Most Infamous Diamond”?
a. Ramachandra Guha
b. William Dalrymple
c. Kiran Desai
d. Vikram Seth

Answer: William Dalrymple

35. Hamari Dharohar Scheme has been launched by which of the following ministries?
a. Ministry of home affairs
b. Ministry of minority affairs
c. Ministry of rural development
d. Ministry of tribal affairs

Answer: Ministry of minority affairs

Finally, the students desirous of pursuing Top Online Coaching for SSC will be benefitted greatly by the Pen Drive / Online Video Courses offered by Vidya Guru. These courses have been taught in such a way that they cover the complete syllabus of Bank PO / Clerk, SSC CGL / CHSL and other Govt. job aptitude exams.

Summary
This current affairs update has been released by general awareness experts from Vidya Guru Institute. For further guidance on how to crack Govt. job exams, you can write to us on vidyagurudelhi@gmail.com.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.