05 Apr

march current affairs

Current Affairs can be the make or break area for any candidate appearing in SBI / IBPS PO and SSC CGL 2017 exams. There is no denying the importance of reading newspapers for competitive exam preparation. However, despite going through the newspapers regularly many candidates are unable to gather exam relevant information which results in some serious loss of marks.

To help out Govt. Job aspirants in scoring better marks in General Awareness section, Vidya Guru Institute for Best Online SSC Classes has come up with the next GK update.

General Awareness: March

1. In which of the following cities was the World Conference on Environment held recently?
a. Beijing
b. Paris
c. Colombo
d. New Delhi

Answer: New Delhi

2. Indian Science Congress 2018 will be held in
a. Bhopal
b. Hyderabad
c. Srinagar
d. Jaipur

Answer: Hyderabad

3. Which among these has become the first state in India to promote financial inclusion by extending banking services to unbanked regions through Self Help Groups?
a. Himachal Pradesh
b. Kerala
c. Odisha
d. Sikkim

Answer: Odisha

4. Which of the following teams has won Deodhar Trophy 2016-17?
a. Tamil Nadu
b. Gujarat
c. Karnataka
d. Bengal

Answer: Tamil Nadu

5. Which team did West Bengal defeat to win Santosh Trophy Football tournament 2017?
a. Manipur
b. Punjab
c. Goa
d. Services

Answer: Goa

6. Name the bank that has launched a unique credit card called “Unnati” to promote credit inclusion.
a. SBI
b. Bank of Baroda
c. PNB
d. Allahabad Bank

Answer: SBI

7. Men’s World League Final 2017 & Men’s World Cup 2018 hockey tournaments will be played in
a. South Korea
b. Australia
c. India
d. Netherlands

Answer: India

8. DRDO has handed over USHUS to the Indian Navy. USHUS is a (an)
a. Aerial Position System
b. Precision Radar System
c. Torpedo Evasion System
d. Submarine Sonar System

Answer: Submarine Sonar System

9. National Commission for Socially & Educationally Backward Classes (NSEBC) will replace
a. National Commission for Scheduled Castes
b. National Commission for Scheduled Tribes
c. National Commission for Backward Classes
d. All of these

Answer: National Commission for Backward Classes

10. Which of the following articles has been inserted in the constitution for creating National Commission for Socially & Educationally Backward Classes as a constitutional body?
a. Article 142 A
b. Article 197 C
c. Article 221 B
d. Article 338 B

Answer: Article 338 B

11. Name the country which is all set to become the latest member of North Atlantic Treaty Organization.
a. Montenegro
b. Congo
c. New Guinea
d. Zaire

Answer: Montenegro

12. Name the cricketer who has recently received the Garfield Sobers Trophy for being the ICC 2016 Test Cricketer of the Year as well as the ICC 2016 Cricketer of the Year.
a. Quinton de Kock
b. R Ashwin
c. Carlos Brathwaite
d. Ravindra Jadeja

Answer: R Ashwin

13. Who was the Man of the Series in the recently concluded Border Gavaskar Trophy 2017 played between India and Australia?
a. R Ashwin
b. Virat Kohli
c. Ravindra Jadeja
d. Cheteshwar Pujara

Answer: Ravindra Jadeja

14. Which country has created the world’s largest artificial sun?
a. France
b. Germany
c. Japan
d. South Korea

Answer: Germany

15. As per the Telecom Ministry, what will be the approximate number of internet users in India by the year 2020?
a. 520 Million
b. 640 Million
c. 730 Million
d. 760 Million

Answer: 730 Million

16. When is the World Theatre Day observed?
a. 18th March
b. 27th March
c. 30th March
d. 31st March

Answer: 27th March

17. Anupam Kher is going to be honored with
a. Sahitya Akademi Award
b. Kala Ratan Award
c. Saraswati Samman
d. Vyas Samman

Answer: Kala Ratan Award

18. The Navy has successfully test fired the Barak long range missile which India has developed in association with
a. France
b. USA
c. UK
d. Israel

Answer: Israel

19. In which city has India’s first vertical garden been set up?
a. New Delhi
b. Hyderabad
c. Jaipur
d. Bengaluru

Answer: Bengaluru

20. When is the World Sparrow Day observed?
a. 12th March
b. 20th March
c. 24th March
d. 27th March

Answer: 20th March

21. Name the President of Yemen who has been sentenced to death recently
a. Abd Rabbo Mansour Hadi
b. Abdul Aziz Abdul Ghani
c. Ali Abdullah Saleh
d. Ali Mohsen al-Ahmar

Answer: Abd Rabbo Mansour Hadi

22. Which of the following cricketers has recently received Padma Shri from President Pranab Mukherjee?
a. Rohit Sharma
b. Shikhar Dhawan
c. R Ashwin
d. Virat Kohli

Answer: Virat Kohli

23. Name the blind cricketer who has recently received Padma Shri from President Pranab Mukherjee.
a. Shekhar Naik
b. Ajay Kumar Reddy
c. Jishan Haider
d. Amol Karche

Answer: Shekhar Naik

24. Who among the following has been named the Asian Hockey Player 2016?
a. S. K. Uthappa
b. SV Sunil
c. Nikkin Thimmaiah
d. Danish Mujtaba

Answer: SV Sunil

25. Name the 1st country in the world to put a complete ban on metal mining.
a. Oman
b. Ethiopia
c. Turkey
d. El Salvador

Answer: El Salvador

26. Where will the World Environmental Education Congress 2017 be hosted?
a. Canada
b. France
c. Turkey
d. Belgium

Answer: Canada

The set of questions provided above will be of genuine help to anybody who is preparing for Competitive Examinations where Current GK is an essential part. As a candidate, you will be further benefitted by subscribing to Vidya Guru Youtube Channel. The faculty featured on this channel has immense experience of teaching Banking and SSC Coaching Classes in Delhi.

Summary
This is the 3rd Current Affairs update for March 2017 published by Vidya Guru Coaching Centre. For quality guidance and further inputs on exam preparation, you can write to us at vidyagurudelhi@gmail.com.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.