31 May

may

Perhaps the best way to learn Current Affairs is to attempt quizzes comprising multiple choice questions. However, you must understand that not all questions related to Current Affairs are equally worthy of being asked in a Competitive Exam. Preparing for General Awareness section will no longer be a tedious task, if you can lay your hands on expected exam questions.

In this regard, we keep providing quality GK inputs through our Online Classes for IBPS PO as well as regular updates on this blog. You will find these updates in the form of a quiz, like the one given below.

May 2017 GK Quiz

1. Which country did Sweden defeat recently to win the World Ice Hockey Championship 2017?
a. Switzerland
b. Norway
c. USA
d. Canada

Answer: Canada

2. Siam Bharat, a Humanitarian Assistance & Disaster Relief joint exercise, was recently conducted between the Air Forces of India and
a. Cambodia
b. Tawian
c. Thailand
d. Vietnam

Answer: Thailand

3. Mr. Pravind Jugnauth, who recently paid an official visit to India, is the Prime Minister of
a. Nepal
b. Mauritius
c. Maldives
d. Vietnam

Answer: Mauritius

4. Zika virus, responsible for microcephaly in the newborn, is transmitted by which of the following?
a. Culex mosquito
b. Anopheles mosquito
c. Aedes Aegypti mosquito
d. Sand Fly

Answer: Aedes Aegypti mosquito

5. When is the World No Tobacco Day observed?
a. 22nd May
b. 27th May
c. 30th May
d. 31st May

Answer: 31st May

6. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus has been appointed Director General of
a. World Health Organization
b. UNICEF
c. United Nations Conference on Trade and Development
d. World Trade Organization

Answer: World Health Organization

7. Where was the North Atlantic Treaty Organization summit 2017 held recently?
a. Belgium
b. Canada
c. France
d. Germany

Answer: Belgium

8. Name the country that received the highest Foreign Direct Investment (FDI) in 2016.
a. India
b. China
c. Brazil
d. USA

Answer: India

9. World’s 1st Robocop (robotic police officer) has been inducted into the police force of
a. UK
b. USA
c. China
d. UAE

Answer: UAE

10. Name the writer of the book “Mann Ki Baat: A Social Revolution on Radio”.
a. Rajesh Jain
b. Ravish Kumar
c. Subhash Chandra
d. Praveen Togadia

Answer: Rajesh Jain

11. As per the World Economic Forum (WEF) & UN Habitat Data the most crowded city in the world is
a. Manila
b. Mumbai
c. Dhaka
d. Tokyo

Answer: Dhaka

12. The venue of World Table Tennis Championship 2017 is
a. Taiwan
b. Germany
c. Turkey
d. Canada

Answer: Germany

13. Name the first country in Asia to legalize same sex marriages.
a. Israel
b. Singapore
c. Taiwan
d. Japan

Answer: Taiwan

14. What was the venue of the 70th World Health Assembly meeting which took place recently?
a. Geneva
b. London
c. Montreal
d. Vienna

Answer: Geneva

15. The 1st underwater rail tunnel in India has been dug up under which of the following rivers?
a. Hooghly
b. Damodar
c. Narmada
d. Cauvery

Answer: Hooghly

16. As per the latest data, which country has emerged as the largest producer of stainless steel in the world?
a. India
b. China
c. Russia
d. USA

Answer: China

17. Name the CEAT International Cricketer of the Year 2017.
a. Umesh Yadav
b. Virat Kohli
c. Ravindra Jadeja
d. R. Ashwin

Answer: R. Ashwin

18. Which of the following has recently emerged as the most profitable Public Sector Undertaking?
a. Indian Oil Corporation
b. ONGC
c. Coal India
d. National Thermal Power Corporation

Answer: Indian Oil Corporation

19. As per the recent Forbes list, the only Indian company among the top 10 consumer financial services in the world is
a. SBI
b. LIC
c. ICICI
d. HDFC

Answer: HDFC

20. When is the Anti Terrorism Day observed?
a. 12thMay
b. 21st May
c. 23rd May
d. 28th May

Answer: 21st May

21. Which famous James Bond actor died recently?
a. Roger Moore
b. Sean Connery
c. Timothy Dalton
d. George Lazenby

Answer: Roger Moore

22. Who has recently become the new Prime Minister of Nepal?
a. Khadga Prasad Oli
b. Jhalanath Khanal
c. Khil Raj Regmi
d. Sher Bahadur Deuba

Answer: Sher Bahadur Deuba

23. Mathunny Mathews passed away recently. Name the Bollywood film which was inspired by him.
a. Airlift
b. Raees
c. Baby
d. Pink

Answer: Airlift

24. When is the International Day of UN Peacekeepers observed?
a. 16th May
b. 19th May
c. 29th May
d. 30th May

Answer: 29th May

25. RBI has declared that the week June 5th to 9th, 2017 will be observed as the
a. Small Savings Week
b. Financial Inclusion Week
c. Financial Literacy Week
d. Customer Awareness Week

Answer: Financial Literacy Week

26. Where was India-Pacific Islands Sustainable Development Conference held recently?
a. Samoa
b. Nauru
c. Fiji
d. Solomon Islands

Answer: Fiji

27. The largest optical telescope in the world is being built in
a. Chile
b. Brazil
c. Argentina
d. Canada

Answer: Chile

28. NASA and ISRO are collaborating in order to build an earth imaging satellite known as
a. INSAR
b. NISAR
c. NIEIS
d. INEIS

Answer: NISAR

29. Who among the following has recently won the Dadasaheb Phalke Academy Award for being an international icon?
a. Deepika Padukone
b. Kabir Bedi
c. Anil Kapoor
d. Priyanka Chopra

Answer: Priyanka Chopra

30. Which film recently won the Palme d’Or (Golden Palm) award at Cannes 2017 film festival?
a. Happy End
b. A Gentle Creature
c. The Sqaure
d. The Beguiled

Answer: The Sqaure

31. On which river has Dhola-Sadiya Bridge, India’s longest bridge, been built?
a. Sutlej
b. Chenab
c. Ganga
d. Lohit

Answer: Lohit

32. Tejas Express, India’s first high speed semi-luxurious train, recently made its first journey from
a. Mumbai to Goa
b. Pune to Goa
c. Mumbai to Pune
d. Hyderabad to Bengaluru

Answer: Mumbai to Goa

33. According to the recent “India Development Report” by World Bank, the GDP growth rate of the country for the fiscal year 2017-18 will be
a. 6.5%
b. 7.2%
c. 7.4%
d. 7.6%

Answer: 7.2%

34. Which of the following represents the correct pair of ‘Darwaza Band’ campaign ambassadors?
a. Amitabh Bachchan & Priyanka Chopra
b. Salman Khan & Anushka Sharma
c. Amitabh Bachchan & Anushka Sharma
d. Aamir Khan & Vidya Balan

Answer: Amitabh Bachchan & Anushka Sharma

35. Where was the annual meeting of African Development Bank held recently?
a. Gandhinagar
b. Pune
c. Jaipur
d. Hyderabad

Answer: Gandhinagar

Apart from these quiz updates, being the Best Bank Coaching Institute in Delhi, Vidya Guru provides quality study material and You Tube videos. These resources along with our online test series are a must have for any candidate who is engaged in Online Bank PO Preparation.

Summary
This May 2017 Current Affairs quiz has excellent questions for candidates preparing for competitive exams such as: IBPS PO/Clerk, SSC CGL/CHSL, SBI, CLAT, NDA and CDS. For any guidance or support, you may write to Team Vidya Guru at vidyagurudelhi@gmail.com.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.