14 Jul

  • By Vidya Guru
  • In
  • Comments None

Current Affairs: June 2016 (Part-I)

 

1. Who among the following sportspersons died recently due to Parkinson’s disease?

A. Joe Luis

B. Muhammad Ali

C. Jack Dimpsey

D. Leon Spins

ANS: B

2. Parkinson’s disease

A. affects the nervous system

B. affects heart vessel’s blood cleaning power

C. affects visual power

D. is a type of cancer

ANS: A

3. Who has recently won the French Open women’s singles title?

A. Garbine Muruguza

B. Serena Williams

C. Petra Kvitova

D. Justine Henin Hardenne

ANS: A

4. Which team has won the IPL 2016 championship?

A. Kolkata Knight Riders

B. Sunrisers Hyderabad

C. Royal Challengers Bangalore

D. Gujarat Lions

ANS: B

5. Who among the following has been appointed new Finance Secretary?

A. AK Mittal

B. HR Khan

C. Ashok Lavasa

D. Ajit Doval

ANS: C

6. In which country were 40 frozen cubs recently found in a Buddhist monastery?

A. Singapore

B. Sri Lanka

C. Myanmar

D. Thailand

ANS: D

7. What is the name of the ‘Exoplanet’ that has been found recently in our solar system?

A. Planet 2

B. Planet 9

C. Planet 6

D. Planet 7

ANS: B

8. Which Israeli company has recently launched the costliest smart phone at a price of Rs 9.5 lakh?

A. Sirin Labs

B. Kara Labs

C. Bellair Labs

D. Durin Labs

ANS: A

9. Which international football player recently appeared in court in connection with a tax evasion case?

A. David Beckham

B. Lionel Messi

C. Wayne Rooney

D. Xavi

ANS: B

10. Acc. to a report by New World Wealth, what is India’s rank on the list of wealthiest countries in the world?

A. 5th

B. 7th

C. 3rd

D. 4th

ANS: B

11. In which of the following countries has the opposition formed a shadow government?

A. Mauritius

B. Nepal

C. Maldives

D. Bangladesh

ANS: C

12. Who has recently assumed charge as the Chief of Indian Navy?

A. Admiral Vikram Swaroop

B. Admiral Sunil Lanba

C. Admiral Sandeep Jaiswal

D. Admiral Ram Naik

ANS: B

13. When is the World No Tobacco Day observed?

A. May 26

B. May 31

C. June 5

D. June 12

ANS: B

14. Who has been recently appointed President of Philippines?

A. Laura Chinchilla

B. Rodrigo Duterte

C. Benigno Suarez

D. Raul Castro

ANS: B

15. Who is the head of the search panel constituted for appointing Deputy Governor of RBI?

A. P K Sinha

B. Arun Jaitely

C. Raghuram Rajan

D. Ajit Dowal

ANS: A

16. Name the state government which has proposed to put in place a Journalist Welfare Fund.

A. Karnataka

B. Assam

C. Nagaland

D. Jammu & Kashmir

ANS: D

17. Name the E-commerce firm that has launched a ‘No Cost EMI’ or ‘Zero Interest on EMI’ for purchase of electronic goods.

A. Alibaba

B. Flipkart

C. Snapdeal

D. Amazon

ANS: B

18. Who has become the first Indian player to play football in the top-division of a European League?

A. Subrata Pal

B. Gurpreet Singh Sandhu

C. Robin Fernandez

D. Sunil Mathai

ANS: B

19. Which Sri Lankan cricketer has been reported for suspect bowling action?

A. Lasith Malinga

B. Dilshan Tilakratne

C. Shaminda Eranga

D. Sachitra Senanyeke

ANS: C

20. Who has been recently appointed member of the UPSC?

A. Kiran Bedi

B. BS Bassi

C. Ajit Doval

D. Deepak Gupta

ANS: B

21. When is the World Milk Day observed?

A. June 1

B. June 4

C. June 6

D. June 17

ANS: A

22. Where has the world’s longest & deepest tunnel been officially inaugurated recently?

A. Bhutan

B. Switzerland

C. China

D. UK

ANS: B

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.