27 Jun

  • By Vidya Guru
  • In
  • Comments None

1. Which of the following technologies will be used in Delhi Rapid Rail Transit System (RRTS)? A. Robotic B. Maglev C. Hyperloop D. None of these

Ans. B

BACKGROUND:

Maglev (derived from magnetic levitation) is a method of propulsion that uses magnetic levitation to propel vehicles with magnets rather than with wheels, axles and bearings. With maglev, a vehicle is levitated a short distance away from a guide way using magnets to create both lift and thrust. High-speed maglev trains promise dramatic improvements for human travel if widespread adoption occurs.  Maglev trains move more smoothly and somewhat more quietly than wheeled mass transit systems. Their non-reliance on traction and friction means that acceleration and deceleration can surpass that of wheeled transports, and they are unaffected by weather. The power needed for levitation is typically not a large percentage of the overall energy consumption; most of the power is used to overcome air resistance (drag), as with any other high-speed form of transport. Although conventional wheeled transportation can travel very quickly, a maglev system allows routine use of higher top speeds than does conventional rail, and it is this type which holds the speed record for rail transportation. Vacuum tube train systems might hypothetically allow maglev trains to attain speeds in a different order of magnitude. While no such tracks have been built commercially yet, there are efforts being made to study and develop “super-maglev” trains.

RRTS: Regional Rapid Transit System
Regional Rapid Transit System (RRTS) project was in news due to its approval by the Delhi’s Lt. Governor Najeeb Jung on 11 June 2014. RRTS is a rail based system that connects small but fast developing towns in the NCR region. The goal of RRTS is to reduce the dependence of commuters on road based transportation to a combination of road-cum rail transportation system.

Technology under RRTS
Delhi’s Rapid Rail Transit System (RRTS) will use the Maglev technology. As it is is being chosen world over for the new implementations of the rapid transport systems. China also has chosen Maglev for its capital Beijing new urban railway lines. Daitai line will be first line to be built with Maglev.

2. When is the World Day against Child Labour observed? A. 15 June B. 12 June C. 12 May D. 10 July

Ans. B

BACKGROUND:

The International Labour Organization (ILO) launched the World Day Against Child Labour in 2002 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it. World Day against Child Labour was observed across the world on 12 June 2014. For the year 2014 the theme is Extend social protection: combatchild labour.Each year on 12 June, this Day brings together governments, employers and workers organizations, civil society, as well as millions of people from around the world to highlight the plight of child labourers and what can be done to help them.

3. In which of the following cities has Canara bank opened its new branch this month? A. Dubai B. Hong kong C. New York D. South Africa

Ans. C

BACKGROUND:

Canara Bank on 10 June 2014 opened its seventh overseas branch in New York, USA. Other six overseas branches are in London, Leicester (UK), Hong Kong, Shanghai, Bahrain and Johannesburg. Its representative office is at Sharjah and a Joint Venture is in Moscow. Inauguration of the New York branch had now made banks presence in eight countries namely, UK, US, Hong Kong, China, Bahrain, South Africa, UAE and Russia. Apart from this, in the current financial year, the bank has planned to open its branches and offices in Dubai, Germany, Brazil, Tanzania, Japan, Nigeria and Qatar.

4. The 2014 FIFA World Cup is going to be held in __________. A. London B. Brazil C. Australia D. South Africa

Ans. B

BACKGROUND:

The 1930 FIFA World Cup was the inaugural FIFA World Cup, the world championship for men’s national association football teams. It took place inUruguay from 13 July to 30 July 1930. FIFA, football’s international governing body, selected Uruguay as host nation, as the country would be celebrating the centenary of its first constitution, and the Uruguay national football team had successfully retained their football title at the 1928 Summer Olympics. All matches were played in the Uruguayan capital, Montevideo, the majority at theEstadio Centenario, which was built for\ the tournament.

Indian PM released a postage stamp on FIFA WC:

Prime Minister Narendra Modi on 12 June 2014 released commemorative postage stamps on the 2014 FIFA World Cup. The FIFA World Cup is being played in Brazil from 12 June to 13 July 2014 with the slogan All In One Rhytm.  The Prime Minister also urged the Department of Posts to develop a website on the history of Indian football in lieu of India hosting the U-17 FIFA World Cup in 2017. During the occasion he underscored the need to inculcate the love of sports among children of the country. He also urged that the art of commentary especially should also be developed in other sports as it has happened in cricket.

India in FIFA World Cup
India by default qualified for the 1950 FIFA World Cup finals in Brazil due to withdrawal of all of their scheduled opponents. But they were not able to participate due to FIFA ruling after 1948 London Olympics Games that didn’t allow barefoot participation in the World Cup. However, there were also domestic reasons. India is ranked at 154th position in the World.

5. Global summit to End Sexual Violence in Conflict was launched by which of the following Hollywood actresses? A. Angelina Jolie B. Sarah Jessica parker C. Jennifer Aniston D. Julia Roberts

Ans. A

BACKGROUND:

Global Summit to End Sexual Violence in Conflict was launched at ExCel London on 10 June 2014. The four-day Summit was launched by Hollywood actress and UN Special Envoy Angelina Jolie and UK Foreign Secretary William Hague. The aim of the Summit was to take concrete action to improve lives of victims and to establish best practice for obtaining witness testimony of crime of sexual violence in conflict. The Summit called upon the nations involved to write action against sexual violence in their army training. The Summit was attended by high-level foreign delegations from 140 countries that included around 200 foreign, defence and development ministers along with experts from courts, charities and the military. The summit also included film screenings, theatre and art. As per estimates, about 150 million girls and women are raped every year in conflict around the world. It includes 70 million men and boys. Earlier in 2012, Hague and Jolie joined forces to launch the Prevention of Sexual Violence Initiative (PSVI) with a UN Declaration of Commitment to Ending Sexual Violence in Conflict.

6. Britain has published Europe’s first Modern Slavery Bill to address slavery in 21st century. The main components of the bill are: A. The Bill will increase the maximum sentence available for the most serious offenders from 14 years to life imprisonment. B. Those who have a previous conviction for a serious sexual or violent offence will face an automatic life sentence. C. It also introduces Slavery and Trafficking Prevention Orders and Slavery and Trafficking Risk Orders to restrict the activity of individuals where they pose a risk of causing harm D. All of these

Ans. D

BACKGROUND:

Britain on 10 June 2014 published the world’s first Modern Slavery Bill. The Bill was published by the Home Secretary Theresa May in the House of Commons. The Bill provides for life imprisonment if a person was involved in the heinous crime of trade in human beings. The Bill is first of its kind in Europe and one of its first in the world. It for the first time specifically address slavery and trafficking in the 21st century.

The main components of the bill are:
• The Bill will increase the maximum sentence available for the most serious offenders from 14 years to life imprisonment.
• Those who have a previous conviction for a serious sexual or violent offence will face an automatic life sentence.
• It also introduces Slavery and Trafficking Prevention Orders and Slavery and Trafficking Risk Orders to restrict the activity of individuals where they pose a risk of causing harm.

7. Who is the new CEO of Infosys? A. Vishal SikkaB. Praveen Rao C. K. V. Kamath D. Mr. Gopalkrishnan

Ans. A

BACKGROUND:

Vishal Sikka on 11 June 2014 was appointed as Chief Executive Officer (CEO) of Infosys. Vishal Sikka will take over as the CEO on 1 August 2014. He will succeed the current Chief Executive and Managing Director S.D. Shibulal. Earlier, he worked as non-founder Chief Executive Officer of SAP AG and a former executive board member of SAP AG. Vishal Sikka  is a doctorate in computer science from Stanford University. It is for the first time that the Infosys did not choose one of its founders for the role. The company also elevated President U.B. Pravin Rao to the role of Chief Operating Officer from 14 June 2014. Also, Infosys’ lead independent director K. V. Kamath was elevated to the post of the non-executive Chairman. He will take his charge from 11 October 2014. Company founders N.R. Narayana Murthy and S. Gopalakrishnan will step down as Executive Chairman and Executive Vice-Chairman on 14 June 2014. However both the co-founders will continue on the board to ensure smooth transition till 10 October 2014 in non-executive roles.

8. “ The Substance And The Shadow”, written by Uday Tara Nayar, is the biography of A. Amitabh Bachchan B. Rajesh Khanna C. Dilip Kumar D. Sunil Dutt

Ans. C

BACKGROUND:

The Substance and the Shadow: authored by Uday Tara Nayar (Biography of actor Dilip Kumar) The Substance and the Shadow, the biography of 91-year-old-thespian Dilip Kumar was released on 10 June 2014 in Mumbai by Amitabh Bachchan, Dharmendra and Aamir Khan. The biography in form of memoir has been penned by Uday Tara Nayar, a former journalist. The book has detailed the ups and downs of the legend of Bollywood who was born as Mohammad Yusuf Khan and adopted the screen name ‘Dilip Kumar’.

About Dilip Kumar
• He was born in Peshawar, Pakistan in 1922 and spent his childhood in Maharashtra
• His debut film was Jwar Bhata of 1944 produced by Bombay Talkies and some other acclaimed films were Mela, Naya Daur, Aan, Devdas, Madhumati and Mughal-E-Azam.
• He started a second inning in film industry in 1981 with Kranti and his last appearance was in Qila of 1998
• For a term, he was nominated to Upper House of Parliament, Rajya Sabha
• By filmmaker Satyajit Ray, Dilip Kumar was described as the ultimate method actor
• He is also known as Tragedy King

Some Awards
• In 1991, he was honoured with India’s third-highest civilian award, Padma Bhushan
• In 1994, he received Dadasaheb Phalke Award
• In 1998, he received Nishan-e-Imtiaz, Pakistan’s highest civilian award
• As an actor, he holds the Guinness World Record for winning the maximum number of awards by an Indian actor
• In 1954, he became the first recipient of Filmfare Best Actor Award and till now holds the record for the most number of Filmfare awards won for that category with eight wins

9. Which satellite company has been purchased by Google? A. Horizons B. RASCOM C. Intelsat D. Skybox

Ans. D

BACKGROUND:

Google on 10 June 2014 confirmed the purchase of Satellite Firm Skybox Imaging for 500 million US dollar. The deal will provide images for Google’s online mapping service. The satellites could be used to help expand internet access and with disaster relief. In April 2014, Google has acquired Titan Aerospace. Google has also launched a small network of balloons designed to deliver Internet access over the Southern Hemisphere. The search engine giant and other technology firms, such as Facebook, are currently engaging in efforts to improve internet access globally through drones, balloons, and satellites.

About Skybox

The company was founded in 2009. The firm sent its first high-resolution satellite, SkySat-1, in to space in December 2014. Skybox’s satellites offer video images and stills at a resolution of just over 1m per pixel which can track single cars travelling along a road. It circles the Earth around 16 times a day, relaying 90-second black-and-white clips. Skybox will launch a total of 24 satellites.

10. Which of the following is NOT decided by RBI? A. Bank rate B. Base rate C. Repo rate D. Reverse repo rate

Ans. B

11. The UN General Assembly has recently established a Prize in the name of which of the following world leaders as a tribute to his achievements and contributions? A. Desmond Tutu B. Nelson Mandela C. Mother Teresa D. Mahatma Gandhi

Ans. B

12. Who has become the 10th president of Israel? A. Reuven Ruby Rivlin B. Shimon Peres C. Moshe katsav D. Ezer Weizman

Ans. A

BACKGROUND:

Reuven Ruby Rivlin on 10 June 2014 was elected as 10th president of Israel. Reuven Ruby Rivlin is a member of Likud party. He will succeed Shimon Peres. Rivlin will sworn-in on 24 July 2014. Rivlin has defeated a long-time MP Meir Sheetrit by 63 to 53 in a secret run-off ballot. Rivlin was elected after vote by members of the Knesset. Knesset is the name of the parliament of the Israel. Rivlin was elected for a term of seven years. He is expected to shift the presidency’s focus from international affairs to more domestic matters.

13. As announced by the UN secretary-general Ban Ki-moon, Zeid al Hussein has been appointed as the new high commissioner for human rights. Hussein is present ambassador of which of the following countries to the UN? A. Jordan B. Malaysia C. Indonesia D. Pakistan   

Ans. A

14. Former cricketer, Gary Gilmour belonged to _______ A. Australia B. South Africa C. Sri Lanka D. England

Ans. A

BACKGROUND:

Gary Gilmour and Cricket
• For Australian national cricket team, he played 15 test and 5 one-day matches
• He is famously known for 6-14 in the ICC Cricket World Cup 1975 semi-final against England
• In 1973-74, he played his debut test match against New Zealand and scored a half-century and took four wickets
• He also holds the Australian cricket record of 217 runs for the seventh wicket with Doug Walters against New Zealand in Christchurch in 1976-77. In this partnership, he contributed 101 runs of which 86 were scored of boundaries
• His career ended as a cricketer at the age of 25 due to a foot injury
• In 1971-72, in his maiden game for New South Wales scored 122
• He was born in Newcastle in 1951

15. Which of the following pairs of players and the sports they are associated with is NOT matched correctly? A. Sanam Singh – Archery B. Sharath Kamal – Table tennis C. Narain Karthikeyan – Motor racing D. Ashwini Ponnappa – Badminton         

Ans. A

16. Who has become the first speaker of Telangana legislative Assembly? A. Rajanan dora B. Sirikonda madhusudhana chary C. Gangula kamalakar D. Govardhan baji reddy

Ans. B

BACKGROUND:

Sirikonda Madhusudhana Chary of Telangana Rashtra Samiti (TRS) became the first speaker of Telangana Legislative Assembly on 10 June 2014. Chary won the assembly election from Bhupalpalli constituency in Warangal district. The Speaker of the state Assembly is similar to the Lok Sabha Speaker and the role of the state assembly is same tha  of the speaker of the Lok Sabha.

About Srikonda Madhusudhana Chary
• He was born in Narsakkapalli village in Parkal mandal of Warangal.
• He was a post-graduate in English Literature from Kakatiya University.
• He was elected for the first time to the united Andhra Pradesh MLA on TDP ticket in 1994 from Shayampet Assembly constituency.
• He was one of the founding members of TRS and was made General Secretary in October 2001.
• He also worked as a TRS party spokesperson.

17. Jinnah International Airport is located in __________ A. Lahore B. Karachi C. Afghanistan D. Islamabad

Ans. B

BACKGROUND:

Jinnah International Airport of Karchi was in news when Terrorist belonging to Tehreek-e-Taliban on 8 June 2014 attacked it. In the attack more than 23 people were killed and scores injured when the terrorist used grenades and stormed it into a cargo area. The airport’s cargo area is about a kilometer away from the area where commercial planes take off. All ten terrorists involved in the attack were killed. Two of them detonated suicide vests. The attack was reminiscent of the deadly raid carried out by some 15 militants of the Tehreek – e – Taliban in May 2011 on the Mehran naval airbase in Karachi. In the attack some 18 personnel were killed before terrorists were killed in a counter—attack.

18. Who has been nominated Solicitor general of India? A. Rohinton Nariman B. Ranjit Kumar C. Kirit Raval D. Mohan Parasaran

Ans. B

BACKGROUND:

Senior advocate Ranjit Kumar was on 7 June 2014 appointed as the Solicitor General of India. Along with Solicitor General of India, other senior advocates namely, Maninder Singh, Tushar Mehta, L Nageshwar Rao, PS Patwalia, Neeraj Kishen Kaul and PS Narasimha were appointed as additional solicitors general of India. Ranjit Kumar is considered to be an expert of Constitutional Law. Earlier, he had represented the Gujarat government in a number of cases. He had been a counsel for the Gujarat government.

About Solicitor General
The Solicitor General (SG) of India is subordinate to the Attorney General for India (AG). Attorney General is the chief legal advisor of Indian Government and its primary lawyer in the Supreme Court of India while the Solicitor General of India is the secondary law officer of the country. The Solicitor General of India is appointed for a period of 3 years.  Like the Attorney General for India, the Solicitor General and the Additional Solicitors General advise the Government and appear on behalf of the Union of India in terms of the Law Officers. However, unlike the post of Attorney General for India, which is a Constitutional post under Article 76 of the Constitution of India, the posts of the Solicitor General and the Additional Solicitors General are merely statutory.

19. Who has been appointed Additional Principal secretary to the Prime Minister? A. Nripendra Mishra B. P K Mishra C. Kirit Raval D. Mukul Rohtagi

Ans. B

BACKGROUND:

PK Mishra on 9 June 2014 was appointed as the additional Principal Secretary to Prime Minister, Narendra Modi. He is a retired IAS officer of 1972 batch of the Gujarat cadre. His appointment was cleared by the Appointments Committee of the Cabinet.  At the time of appointment, Mishra was serving Gujarat State Disaster Management Authority (GSDMA. as Director General. GSDMA was created after Kutch earthquake on 26 January 2001. He also had the additional charge of Chairman of the state-level Environment Impact Assessment (EIA) committee of the Union Ministry of Environment & Forest.

About PK Mishra
• He was the Chairman of the Gujarat Electricity Regulatory Commission (GERC. for five years. He was appointed to GERC in 2008 after his retirement as IAS officer
• He was Secretary to the Union Agriculture Ministry between 2006 and 2008. Some of his achievements include involvement in national initiatives like
A. Rashtriya Krishi Vikas Yojana (RKVY)
B. National Food Security Mission (NFSM)
• He was Principal Secretary to the Chief Minister Narendra Modi till 2004

20. Which of the following statement is not true about Know Your Customer Norm (KYC)? A. KYC is a term used for customer identification process. B. The objective of the KYC guidelines is to prevent banks being used, intentionally or unintentionally by criminal elements for money laundering. C. KYC has two components – Identity and Address. Both identiy and address can change, hence the banks are required to periodically update their records. D. RBI issued guidelines to banks under Section 35A of the Banking Regulation Act, 1949 and Rule 7 of Prevention of Money Laundering Rules, 2005.

Ans. C

BACKGROUND:

Reserve Bank of India on 9 June 2014 eased the KYC norms for opening bank account. In its notification it said that only one documentary proof of address (either the current or permanent) can be used to open bank account or for periodic updation. It also said that in case the address mentioned as per proof of address undergoes a change than fresh proof of address may be submitted to the branch within a period of six months. In conditions, when the furnished address by customer is not the local address or address where he is residing then the bank may take a declaration of the local address on which the correspondence will be made by the bank with customer. Whereas, no proof of address of correspondence or local address will be required in such conditions. The address may be verified by the bank through positive confirmation such as acknowledgement of receipt of
• Letter, cheque books, ATM cards
• Telephonic conversation
• Visits and others

The notification also said that due to any reason the customers address changes then he should intimate the new address for correspondence to the bank within two weeks of such a change.

About Know Your Customer Norm (KYC)
• KYC is a term used for customer identification process.
• The objective of the KYC guidelines is to prevent banks being used, intentionally or unintentionally by criminal   elements for money laundering.
• KYC has two components – Identity and Address. While identity remains the same, the address may change and hence the banks are required to periodically update their records.
• RBI issued guidelines to banks under Section 35A of the Banking Regulation Act, 1949 and Rule 7 of Prevention of Money-Laundering Rules, 2005.
• These guidelines were issued on the recommendations made by the Financial Action Task Force (FATF) on Anti Money Laundering (AML) standards and on Combating Financing of Terrorism (CFT).
• RBI issued KYC guidelines in 2004 to which banks had to become compliant by 31 December 2005.

21. Supersonic Cruise missile BrahMos is a joint venture between A. India- America B. India-China C. India- Russia D. India- Germany

Ans. C

BACKGROUND:

India on 9 June 2014 successfully test fired the supersonic cruise missile BrahMos from indigenous INS Kolkata off the coast of Karwar in Karnataka. BrahMos missile with a speed of Mach 2.5 to 2.8 is the product of joint collaboration between India and Russia and has a range of 290-km. For the first time, the missile was test-fired from an indigenous warship that will be commissioned in Indian Navy in July 2014. So far BrahMos missile have been deployed on the Russia-built Rajput-class destroyers and Talwar-class frigates on the Navy.

About indigenously developed warship, INS Kolkata
Warship INS Kolkata was developed by the defence shipyard Mazagon Dockyards Limited. It is the largest indigenous warship with a displacement of 7000 tonnes. Besides, it is the lead vessel of the three stealth destroyers of Kolkata class that is being developed under Project 15-Alpha series of the Indian Navy. INS Kolkata is fitted with 16-cell universal vertical launcher module (UVLM) that can launch BrahMos missiles. Besides, there are two vertical launching systems (VLS) for Barak SAM (surface-to-air missile).

22. Fernando Lucio da costa, who died on 7th June in a helicopter crash in central Brazil, belonged to which game? A. Cricket B. Football C. Chess D. Lawn Tennis

Ans. B

BACKGROUND:

Former Brazilian striker, Fernando Lucio da Costa died on 7 June 2014 in a helicopter crash in central Brazil at the age of 36. The helicopter crashed in Aruana with five people on board.

About Fernando Lucio da Costa
• He was born in Goiania and began his football career with local club Goias before signing for Olympique Marseille in 2001
• He returned to Brazil to play for the Internacional (Brazilian football team) side in 2004
• He captained Internacional to their first Copa Libertadores title in 2006, then the FIFA Club World Cup in 2006, Rio Grande do Sul title twice
• He won a solitary cap for his country in 2005
• He retired from football in 2011
• In July 2012, he became the coach of Internacional but was sacked in just four months.

23. Larji Hydro power Project is based in which of the following states? A. M.P B. Himanchal Pradesh C. Arunanchal Pradesh D. Sikkim

Ans. B

BACKGROUND:

River Beas on Manali-Kiratpur Highway: 24 engineering students drowned 24 engineering students of Vigyan Jyothi Institute of Engineering and Technology of Hyderabad were drowned in Beas River in Kullu district of Himachal Pradesh on 8 June 2014. The students including 18 boys and 6 girls were swept away while taking photographs near Thalot on Manali-Kiratpur Highway that is 40 km from Manali. The incident happened after water-level rose suddenly due to water released from the reservoir of 126 MW Larji hydropower project. The floodgates of reservoir were opened without any warning.

24. ____________, the Foreign Minister of China, recently visited India. A. Cheng Li B. Wang Yi C. Mange Hi Li D. Li Po Jo

Ans. B

BACKGROUND:

Wang Yi, the Foreign Minister of China was on a two-day long visit to India from 8 June to 9 June 2014. He visited India in the capacity of Special Envoy of the President of China, Xi Jinping. The objective of the visit was to establish contact with the new Government of India led by Narendra Modi. During his visit, he met Union External Affairs Minister Sushma Swaraj in New Delhi and discussed a wide range of issues related to trade, economy, border and people to people exchanges.

25. Who has joined the Mudgal committee on IPL spot fixing as an expert on cricketing affairs on 8 June 2014? A. Sachin Tendulkar B. Saurav Ganguly C. Rahul Dravid D. Kapil dev

Ans. B

BACKGROUND:

Sourav Ganguly, the former Indian cricket captain, joined the Mudgal Committee on IPL spot-fixing as an expert on cricketing affairs on 8 June 2014. The Mudgal committee headed by Justice (retireD. Mukul Mudgal is probing IPL betting and spot fixing scandals of 2013. It is investigating on the 13 names submitted by it to Supreme Court in a sealed envelope in February 2014 after a preliminary inquiry. It was appointed in October 2013 by the Supreme Court to investigate the fixing allegations that took place during the IPL’s 2013 season.

26. Who among the following has authored the book titled ‘The Wrong Enemy: America in Afghanistan, 2001-14’? A. Roshen Dalal B. Carlotta Gall C. Jo Nesbo D. Donna Tartt

Ans. B

27. The sixth BRICS summit is scheduled to be held in July 2014 in which of the following countries? A. China B. Russia C. Brazil D. South Africa 

Ans. C

28. Which of the following countries has recently conducted a controversial census, which is the country’s first census since 1983 and in which authorities decided not to allow minority Muslims to register their ethnicity as Rohingya? A. Sri Lanka B. North Korea C. Thailand D. Myanmar

Ans. D

29. For the first time in India’s history Shompens, considered one of the last surviving stone-age tribes, cast their votes in recently held parliamentary elections. This tribe is inhabited in which of the following islands? A. Lakshadweep B. Wheeler Island C. Great Nicobar D. Butcher Island

Ans. C

30. Maharashtra government has approved the bifurcation of _______ district. A. Pune B. Thane C. Nashik D. Solapur

Ans. B

BACKGROUND:

State Cabinet of Maharashtra on 13 June 2014 approved the long pending proposal to bifurcate Thane district to carve out Palghar district from it. The bifurcation will be done on 1 August 2014 and with it, Palghar will become the 36th district of the state. Apart from this, the state government has decided to set aside 450 crore rupees to create infrastructure in Palghar. Regions that will remain as a part of Thane district after bifurcation are Thane, Kalyan, Ambernath, Ulhasnagar, Bhiwandi, Murbad and Shahapur. While the regions or talukas that will be carved out to form Palghar district are Palghar, Jawahar, Mokhada, Talasari, Vasai, Wada, Dahanu and Vikramgad.

31. Indo-French Air Exercise _______ was recently concluded at Jodhpur. A. Garuda V B. Dhawani II C. Vayu III D. Gati V

Ans. A

BACKGROUND:

Garuda V – Indo-French Air Exercise
Indo- French Air Exercise, Garuda V concluded on 13 June 2014 in Jodhpur Air base. The exercise between the air forces of both countries started on 2 June 2014 saw various combat roles including Air to Air refueling. During the exercise Arup Raha the IAF chief Air Marshal and his French counterpart General Denis Mercier flew combat sorties in Rafale and Su30 respectively. They also interacted with the pilots and technicians of both the Air Force.

32. Abdullah Abdullah, who survived the bomb attacks targeted at his convoy, recently, is the front-runner presidential candidate in which of the following countries? A. Syria B. Libya C. Afghanistan D. Mali  

Ans. C

33. India has been elected to UNESCO body for conserving cultural heritage for the next four years from 2014 to 2018. The UNESCO is headquartered at A. New York B. Frankfurt C. Washington DC D. Paris            

Ans. D

34. Who among the following has been appointed Commander-in-Chief of Strategic Forces Command? A. Lt Gen A K Singh B. Lt Gen Amit Sharma C. Lt Gen Deepak Khatri D. Lt Gen Anirudh Chaudhary

Ans. B

BACKGROUND:

Lt Gen Amit Sharma  was appointed as the Commander-in-Chief of Strategic Forces Command on 13 June 2014. He replaced Vice Admiral SPS Cheema

About Amit Sharma

• Sharma was the Chief of Staff of the Japiur-based South Western Command of the Army and had headed the force’s elite 21 Strike Corps.
• He also served as Director Long Term Force structuring, Headquarters Integrated Defence Staff.
• He has commanded an Armoured Regiment, an Independent Armoured Brigade in the Western Deserts.

35. The Book titled Warrior State has been written by A. B. N. Singh B. T V Paul C. Rohini Khurana D. Dipin Mathews

Ans. B

BACKGROUND:

The book titled Warrior State: Pakistan in the Contemporary World written by T V Paul was presented to the Vice President Hamid Ansari on 13 June 2014. The book published by Oxford University Press, New York was launched in January 2014.

36. Who among the following has won the Silver medal in 10m air pistol at Munich Shooting World Cup? A. Kuldep Singh B. Dipesh Mehta C. Jitu Rai D. Samresh Jung

Ans. C

BACKGROUND:

Jitu Rai of India on 11 June 2014 won Silver Medal in men’s 10-meter air pistol event at the ISSF World Cup Shooting in Munich. In the finals, Jitu scored 199.4 after aggregating 583 in the qualification stage.  The Gold  was clinched by Pablo Carrera of Spain and Bronze was bagged by Pavlo Korostylov of Ukraine.

37. Which of the following Indian cricketers adorns the cover of the 151st edition of the Wisden Cricketers’ Almanack? (He is the first Indian to feature on the cover of the Almanack) A. Mahendra Singh Dhoni B. Sachin Tendulkar C. Virat Kohli D. Sunil Gavaskar  

Ans. B

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.