12 Jun

  • By Vidya Guru
  • In
  • Comments None

Current Affairs – March 2016 (Part – IV)

1. Who among the following was named as the sole entry from India into the list of World’s fifty greatest leaders recently released by Fortune?

A. Narender Modi

B. Mayawati

C. Anand Mahindra

D. Arvind Kejriwal

ANS: D

2. Who among the following has topped the list of world’s 50 greatest leaders released by Fortune?

A. Jim Wales

B. Angela Merkel

C. Jeff Bezos

D. Arvind Kejriwal

ANS: C

3. In which of the following Indian states has ISRO established the Gadanki Ionospheric Radar Interferometer (GIRI)?

A. Kerala

B. Tamil Nadu

C. Andhra Pradesh

D. Gujarat

ANS: C

4. Name the recently launched artificial intelligence-powered chat bot that will help researchers learn more about the conversational ability in human beings.

A. Tay

B. ZIP

C. Dippy

D. Suz

ANS: A

5. Which of the following companies has launched the controversial chatbot Tay?

A. Google

B. Microsoft

C. Apple

D. Twitter

ANS: B

6. According to Natural Hazards Vulnerability Index, which of the following continents is most vulnerable to natural hazards?

A. Asia

B. Antarctica

C. Africa

D. South America

ANS: C

7. Who among the following has been appointed Chairman of Central Administrative Tribunal?

A. Bimal Lahiri

B. Permod Kohli

C. Keshav Bhattacharya

D. Rama Krishnan

ANS: B

8. Which of the following organizations has made an offer of Rs 9000 Cr for Swachh Bharat Mission (SMB) in rural areas?

A. UNDP

B. BRICS Bank

C. IMF

D. World Bank

ANS: D

9. Which of the following days is observed as the World Tuberculosis Day?

A. March 20

B. March 21

C. March 23

D. March 24

ANS: D

10. Which of the following is the venue for the 9th International Abilympics (an event for the disabled)?

A. Holland

B. France

C. Switzerland

D. Denmark

ANS: B

11. Who has been recently appointed as editor of The Hindu?

A. Mukund Padmanabhan

B. Praveen Chandran

C. Shankar Raman

D. Kumareeshwaran

ANS: A

12. The Govt. has hiked Dearness Allowance by 6% for central government employees & pensioners. Now, the current DA is

A. 110%

B. 120%

C. 125%

D. 150%

ANS: C

13. Which of the following days is observed as The World Meteorological Day?

A. March 22

B. March 23

C. March 24

D. March 25

ANS: B

14. Prime Ministers of India & Bangladesh have commissioned an international gateway of internet service in

A. Guwahati

B. Agartala

C. Kolkata

D. Itanagar

ANS: B

15. Who among the following has been chosen for the CV Kunhiraman Literary Prize?

A. K Chinappa

B. N Karunakaran

C. D Kalyanamurthy

D. M Sukumaran

ANS: D

16. Name the recently launched mobile app by Agriculture minister Radha Mohan Singh for farmers in order to take technology to farm fields.

A. Whats Krishi

B. Whats Kheti

C. Krishi App

D. Pusa Krishi

ANS: D

17. Which of the following days is observed as the World Water Day?

A. March 20

B. March 21

C. March 22

D. March 23

ANS: C

18. Which of the following cities in India will host the 8th annual BRICS Summit from October 15-16?

A. New Delhi

B. Kolkata

C. Mumbai

D. Goa

ANS: D

19. In a recent scientific development, researchers have developed a new Gravity Map of which of the following planets?

A. Mercury

B. Sun

C. Moon

D. Mars

ANS: D

20. The Govt. has cancelled the recognition of which of the following stock exchanges?

A. Delhi Stock Exchange

B. Kolkata Stock Exchange

C. Jaipur Stock Exchange

D. Pune Stock Exchange

ANS: A

21. In which of the following countries have the Hinduja brothers emerged as the richest entrepreneurs of Asian origin?

A. Australia

B. France

C. USA

D. Britain

ANS: D

22. Who among the following was suspended by the ICC for illegal bowling action in the ongoing WT20?

A. Ashish Nehra

B. Taskin Ahmed

C. Mohamed Asif

D. Mustafizur Rehman

ANS: B

23. Which of the following players was defeated by Novak Djokovic in the Final of BNP Paribas Open?

A. Roger Federer

B. Andy Murray

C. Milos Raonic

D. Rafael Nadal

ANS: C

24. Nepal has recently signed a transportation & transit treaty with

A. Bangaldesh

B. Bhutan

C. China

D. Vietnam

ANS: C

25. Which of the following students of Indian origin was awarded the inaugural Noor Inayat Khan Prize?

A. Geetakshi Arora

B. Radhika Kumar

C. Sundaram Mani

D. Kalyana Pandiya

ANS: A

26. Who among the following has been named the Huawei global ambassador recently?

A. Novak Djokovic

B. MS Dhoni

C. Lionel Messi

D. Christiano Ronaldo

ANS: C

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.