27 Dec

GK December 2016 from Bank Clerk Exam current affairs

Current GK questions that are asked in competitive exams such as IBPS PO / Clerk, SBI & RBI need to be covered systematically by all aspirants. You need to keep a track of critical events that are taking place in the world around you. However, most aspirants find it difficult to figure out what is important from the exam perspective.

Therefore, you need to be aware of the type of questions asked in the exam. To help you with that one of the Best Bank Coaching Institutes in Delhi has presented below a list of questions to be covered for the upcoming competitions.

1. Where is the world’s largest cricket stadium (in terms of seating capacity) going to come up?
a. Andhra Pradesh
b. Madhya Pradesh
c. Gujarat
d. Maharashtra
e. Goa

Answer: Gujarat

2. When is the Human Rights Day observed every year?
a. 7th December
b. 10th December
c. 15th December
d. 20th December
e. 24th December

Answer: 10th December

3. Name the campaign that has been launched by the Govt. to promote cashless transactions.
a. Cashless Jivan
b. Jiyo Digital
c. Digicash
d. Digidhan
e. Jiyo Cashless

Answer: Digidhan

4. Who has recently won the Presidential election in Ghana?
a. Dr. Papa Kwesi Nduom
b. Ellen Johnson Sirleaf
c. John Kufuor
d. Nana Akufo-Addo
e. None of these

Answer: Nana Akufo-Addo

5. Who among the following is currently the interim President of South Korea?
a. Jim Yong Kim
b. Choi Kyoung-hwan
c. Hwang Kyo-ahn
d. Gwon Jae-jin
e. Kim Ju-hyeon

Answer: Hwang Kyo-ahn

6. India’s rank on Global Terrorism Index 2016 is
a. 5th
b. 7th
c. 8th
d. 9th
e. 11th

Answer: 7th

7. The committee on digital payments to recently submit its report to the Govt. is
a. Arvind Subramanian committee
b. Ratan Watal committee
c. YV Reddy committee
d. S S Mundra committee
e. Bimal Jalan committee

Answer: Ratan Watal committee

8. The campaign “100 Million for 100 Million” is related to
a. Women Empowerment
b. Wildlife Protection
c. AIDS Prevention
d. Child Rights
e. International Peace

Answer: Child Rights

9. Where has the Narmada Seva Yatra been launched?
a. West Bengal
b. Madhya Pradesh
c. Odisha
d. Chhattisgarh
e. None of these

Answer: Madhya Pradesh

10. Name the first Indian state that has launched a distribution programme for crop insurance claims.
a. Maharashtra
b. Odisha
c. Punjab
d. Madhya Pradesh
e. Andhra Pradesh

Answer: Madhya Pradesh

11. When is the International Mountain Day observed?

a. 11th December
b. 15th December
c. 18th December
d. 26th December
e. 28th December

Answer: 11th December

12. Name the player who has won the 2016 World Billiards (150-Up format) title.
a. Mike Russell
b. Pankaj Advani
c. David Causier
d. Dhruv Sitwala
e. Robert Hall

Answer: Pankaj Advani

13. Who among the following has been elected PM of New Zealand?
a. John Key
b. Steven Joyce
c. Judith Collins
d. Bill English
e. Malcolm Turnbull

Answer: Bill English

14. Name the player who has won the FIFA Ballon D’or 2016 Award.
a. Luis Suárez
b. Cristiano Ronaldo
c. Neymar
d. Manuel Neuer
e. Lionel Messi

Answer: Cristiano Ronaldo

15. What is the name of the National Resource Centre for Tribal Livelihood that was recently launched in Odisha?
a. Gramrozgar
b. Vanrozgar
c. Vanjeevan
d. Gramjeevan
e. None of these

Answer: Vanjeevan

16. Name the Bollywood actor who has recently become the UNICEF Global Goodwill Ambassador.
a. Priyanka Chopra
b. Shah Rukh Khan
c. Salman Khan
d. Amitabh Bachchan
e. Aamir Khan

Answer: Priyanka Chopra

17. In terms of defence spending, what is India’s position in the world?
a. 3rd
b. 4th
c. 6th
d. 8th
e. 10th

Answer: 4th

18. Who is the author of the book “Many Everests: An Inspiring Journey of Transforming Dream into Reality”?
a. Ravindra Kumar
b. Arundhati Roy
c. Milan Kundera
d. Amitav Ghosh
e. Ramchandra Guha

Answer: Ravindra Kumar

19. Name the badminton player who has recently won the Most Improved Player 2016 award.
a. Sun Yu
b. PV Sindhu
c. Akane Yamaguchi
d. Sung Ji-hyun
e. Saina Nehwal

Answer: PV Sindhu

20. Who has been named the World’s Most Powerful Person 2016 by Forbes Magazine?
a. Donald Trump
b. Vladimir Putin
c. Xi Jinping
d. Angela Merkel
e. Pope Francis

Answer: Vladimir Putin

21. Name the 1st state in India that has started the Mahila Police Volunteer initiative.
a. West Bengal
b. Goa
c. Andhra Pradesh
d. Haryana
e. Uttar Pradesh

Answer: Haryana

22. “EKUVERIN” is the name of the joint military exercise that was recently conducted between India and
a. Singapore
b. Egypt
c. Vietnam
d. Maldives
e. Malaysia

Answer: Maldives

23. In which city will India’s 1st transgender school come up?
a. Chennai
b. Hyderabad
c. Kochi
d. Mysore
e. Bengaluru

Answer: Kochi

24. What amount is India going to contribute to the United Nations Central Emergency Response Fund for 2016-17?
a. 300,000 Dollars
b. 350,000 Dollars
c. 400,000 Dollars
d. 450,000 Dollars
e. 500,000 Dollars

Answer: 500,000 Dollars

25. The newly elected UN Deputy Secretary-General Amina Mohammed is from
a. Nigeria
b. Syria
c. Ethiopia
d. Turkey
e. Iran

Answer: Nigeria

26. Name the state where “Annapurna Rasoi” scheme has been started recently for the underprivileged.
a. Odisha
b. Gujarat
c. Rajasthan
d. Bihar
e. Uttar Pradesh

Answer: Rajasthan

27. Which district is going to be India’s 1st carbon neutral district?
a. Kotdwar
b. Nainital
c. Bilaspur
d. Majuli
e. Darjeeling

Answer: Majuli

28. Who is going to be the next Chief of Army Staff?
a. Narendra Malik
b. Ajith Nair
c. Bipin Rawat
d. Vikram Chodhary
e. Harjeet Arora

Answer: Bipin Rawat

29. Who is going to be the next Chief of Air Staff (Head of the Indian Air Force)?
a. Vijay Kumar Singh
b. Arup Raha
c. Anil Kumar Browne
d. B S Dhanoa
e. Bikram Singh

Answer: B S Dhanoa

30. Where is the first Indian Institute of Skills going to be set up?
a. Maharashtra
b. Uttar Pradesh
c. Odisha
d. Andhra Pradesh
e. Bihar

Answer: Uttar Pradesh

Now that you have gone through the above questions, the pattern of General Awareness section of a Banking exam will be much clearer. To continue learning from this point, it is suggested that you consult Vidya Guru experts who are known for providing the Best Bank PO Coaching in East Delhi.

Summary
This article is of utmost importance for those candidates, who are currently involved in IBPS Exam Preparation. The GK questions such as these will help you a great deal when you face the IBPS Clerk main exam which is lined up in a few days. For further help and guidance, you may write to us at vidyagurudelhi@gmail.com.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.