27 Mar

march current affairs

Candidates engaged in competitive exam preparation for Govt. jobs in Banking and SSC must keep themselves updated on current affairs. It is essential for them to be aware of the contemporary events that have national and international significance. However, a common difficulty that every candidate faces is being unable to foresee the kind of questions that will be there in the exam.

To help you understand how GK questions are framed in the exam, the Institute for Best Bank PO Coaching in East Delhi keeps releasing Current Affairs updates periodically. Given below is the latest update.

Current GK March

1. What is the name of the fully unreserved long-distance train launched recently for common people?
a. Antyodaya Express
b. Humsafar Express
c. Deen Dayal Express
d. Nilgiri Express

Answer: Antyodaya Express

2. Who has been recently appointed CM of Uttar Pradesh?
a. Dinesh Sharma
b. Keshav Prasad Maurya
c. Yogi Adityanath
d. Azam Khan

Answer: Yogi Adityanath

3. Name the new CM of Uttarakhand.
a. Vijay Bahuguna
b. BC Khanduri
c. Trivendra Singh Rawat
d. Harish Rawat

Answer: Trivendra Singh Rawat

4. International Day of Happiness is observed on
a. 18th March
b. 20th March
c. 24th March
d. 27th March

Answer: 20th March

5. What is the name of the first ever fully made in India train?
a. Medha Train
b. Himalayan Queen Express
c. Himgiri Express
d. Purvanchal Express

Answer: Medha Train

6. The winner of Vijay Hazare 2017 trophy is
a. Bengal
b. Tamil Nadu
c. Bihar
d. Mumbai

Answer: Tamil Nadu

7. When is the International Day of Forests observed?
a. 21st March
b. 22nd March
c. 26th March
d. 29th March

Answer: 21st March

8. Who has been named ambassador of ODI Blind World Cup Cricket to be held in 2018?
a. Wasim Akram
b. Rahul Dravid
c. Shahid Afridi
d. Sachin Tendulkar

Answer: Shahid Afridi

9. Where was the G20 Finance Ministers & Central Bank Governors Meeting held recently?
a. Russia
b. Germany
c. Britain
d. Canada

Answer: Germany

10. India’s rank on World Happiness 2017 Index is
a. 76th
b. 91st
c. 114th
d. 122nd

Answer: 122nd

11. Which of the following represents the correct pair of Deputy Chief Ministers who have been appointed in Uttar Pradesh?
a. Keshav Prasad Maurya & Lalji Tandon
b. Keshav Prasad Maurya & Dinesh Sharma
c. Dinesh Sharma & Lalji Tandon
d. Dinesh Sharma and Kalraj Mishra

Answer: Keshav Prasad Maurya & Dinesh Sharma

12. World Poetry Day is observed on
a. 17th March
b. 21st March
c. 22nd March
d. 28th March

Answer: 21st March

13. Who got the number 1 rank on Forbes Billionaire list 2017?
a. Warren Buffet
b. Bill Gates
c. Mark Zuckerberg
d. Carlos Slim

Answer: Bill Gates

14. Who was named the richest Indian on Forbes Billionaire list 2017?
a. Mukesh Ambani
b. Anil Ambani
c. Ratan Tata
d. Azim Premji

Answer: Mukesh Ambani

15. When is the World Water Day observed?
a. 17th March
b. 21st March
c. 22nd March
d. 28th March

Answer: 22nd March

16. Where were the Special Olympics 2017 World Winter Games held recently?
a. Sweden
b. Finland
c. Switzerland
d. Austria

Answer: Austria

17. According to the UN Politics Map 2017, India’s rank is
a. 118th
b. 126th
c. 148th
d. 152nd

Answer: 148th

18. Name the batsman who recently made the record of facing maximum number of balls in a test match innings by an Indian.
a. Cheteshwar Pujara
b. Rahul Dravid
c. Virat Kohli
d. Dinesh Karthik

Answer: Cheteshwar Pujara

19. India’s rank on Human Development Index 2017 is
a. 106th
b. 121st
c. 131st
d. 142nd

Answer: 131st 

20. Which country has the number 1 rank on the World Happiness Index 2017?
a. Norway
b. Bhutan
c. Iceland
d. Switzerland

Answer: Norway

21. Name the country that has topped the Human Development Index 2017.
a. Finland
b. Sweden
c. Australia
d. Norway

Answer: Norway

22. World Tuberculosis Day is observed on
a. 19th March
b. 18th March
c. 24th March
d. 27th March

Answer: 24th March

23. All branches of SBI Associate Banks will start functioning as SBI branches from
a. 1st April, 2017
b. 1st July, 2017
c. 1st October, 2017
d. 1st January, 2018

Answer: 1st April, 2017

24. The number 1 bowler on the recently released ICC Test Bowling rankings is
a. Dale Steyn
b. Rangana Herath
c. Stuart Broad
d. Ravindra Jadeja

Answer: Ravindra Jadeja

25. World Meteorological Day is observed on
a. 13th March
b. 19th March
c. 23rd March
d. 29th March

Answer: 23rd March

26. As per a recent estimate by the Govt., India will triple its nuclear power generation capability by the year
a. 2020
b. 2022
c. 2024
d. 2028

Answer: 2024

27. Rashtriya Vayoshri Yojana, a scheme for providing physical aids & assisted-living devices to senior citizens from BPL category, was recently launched in
a. Punjab
b. Chhattisgarh
c. Jharkhand
d. Andhra Pradesh

Answer: Andhra Pradesh

28. Which regiment of the Indian army recently celebrated 200 years of its existence?
a. Rajputana Rifles
b. Gorkha Regiment
c. Brigade of the Guards
d. Maratha Light Infantry

Answer: Gorkha Regiment

29. Where was the India Sourcing Fair 2017 held recently?
a. Maldives
b. Afghanistan
c. Nepal
d. Sri Lanka

Answer: Sri Lanka

30. Which article of the Treaty of Lisbon has been triggered by the UK so as to exit the European Union?
a. Article 7
b. Article 10
c. Article 50
d. Article 100

Answer: Article 50

31. Yves Meyer has won the Abel Prize 2017. Abel Prize is given for contribution in the field of
a. Mathematics
b. Economics
c. Physics
d. Journalism

Answer: Mathematics

32. Rashtriya Sanskriti Mahotsav 2017 has been organized in
a. Madhya Pradesh
b. Bihar
c. Rajasthan
d. North Eastern states

Answer: North Eastern states

33. Earth Hour 2017 was observed between 8:30 PM and 9:30 PM on
a. 19th March
b. 21st March
c. 25th March
d. 30th March

Answer: 25th March

34. Earth Hour is organized every year by
a. United Nations Environment Program
b. World Wide Fund for Nature
c. World Social Forum
d. Greenpeace

Answer: World Wide Fund for Nature

35. India has recently signed a social security agreement with
a. England
b. Brazil
c. Turkey
d. Russia

Answer: Brazil

Finally, to supplement your learning you can buy Vidya Guru Online / Pen Drive Video Courses. Moreover, you can subscribe to our You Tube Channel for accessing the Best SSC Online Coaching Classes in India.

Summary
This is the second Current Affairs update covering important questions dealing with March 2017 events. In case of any confusion or for seeking further guidance, you can freely write to vidyagurudelhi@gmail.com.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.