20 Dec

untitledCurrent Affairs is an integral aspect of preparation for Banking, SSC and practically all Govt. Job exams. Recent exam trends suggest that current affairs will have increasing significance in the General Knowledge section of most competitive exams. It goes without saying that national and international events of the last 6 months are critical from the perspective of any aptitude exam which has a GK / GA section.

Keeping this in mind, experts from the Institute for Best IBPS Coaching in Delhi have come up with a highly useful set of current affairs questions for the upcoming Main Exam.

Exam Relevant Questions

1. Name the team that has won the STAR Sports-ProKabaddi League 2016.
a. Jaipur Pink Panthers
b. Puneri Paltan
c. Dabang Delhi
d. Telugu Titans
e. Patna Pirates

Answer: Patna Pirates

2. Who among the following has won the Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award 2016?
a. Ghulam Ali
b. Ustad Zakhir Hussain
c. Shubha Mudgal
d. Ustad Amjad Ali Khan
e. Medha Patkar

Answer: Shubha Mudgal

3. Paolo Gentiloni has been recently appointed PM of
a. France
b. Greece
c. Italy
d. Norway
e. Costa Rica

Answer: Italy

4. Who among the following is going to be the chief guest for India’s Republic Day 2017 celebrations?
a. Farncois Hollande
b. Angela Merkel
c. Sheikh Mohd. Bin Zayed Al Nahyan
d. Zayed Bin Sultan Al Nahyan
e. Jigme Singye Wangchuck

Answer: Sheikh Mohd. Bin Zayed Al Nahyan

5. Which of the following currencies has entered the official elite Club of International Monetary Fund reserve currencies (SDR Basket)?
a. Dirham
b. Dinar
c. Yuan
d. Won
e. Rupee

Answer: Yuan

6. When is the World Animal Day (WAD) observed?
a. 3rd October
b. 4th October
c. 5th October
d. 6th October
e. 7th October

Answer: 4th October

7. Name the first Indian domestic bank that has opened its branch in Yangon (Myanmar).
a. Allahabad Bank
b. State Bank of India
c. Oriental Bank of Commerce
d. Indian Overseas Bank
e. Bank of Baroda

Answer: State Bank of India

8. Who among the following is the author of the book Modi’s Midas Touch in Foreign Policy?
a. Ramachandra Guha
b. Sunil Alagh
c. Surendra Kumar
d. William Dalrymple
e. None of these

Answer: Surendra Kumar

9. Who among the following has been chosen to be the new United Nations Secretary General?
a. Kristalina Georgieva
b. Natalia Gherman
c. Antonio Guterres
d. Vitaly Churkin
e. Irina Bokova

Answer: Antonio Guterres

10. Juan Manuel Santos, the Nobel Peace Prize 2016 winner, is the President of
a. Spain
b. Colombia
c. Brazil
d. Argentina
e. Cuba

Answer: Colombia

11. The headquarters of International Energy Agency (IEA) are located in
a. Paris
b. Vienna
c. Geneva
d. Brussels
e. New York

Answer: Paris

12. Abdelilah Benkirane has been re-elected Prime Minister of which of the following nations?
a. Morocco
b. Iran
c. Kuwait
d. Saudi Arabia
e. United Arab Emirates

Answer: Morocco

13. Where was the World Ayurveda Congress held recently?
a. Jaipur
b. Kolkata
c. Hyderabad
d. Nagpur
e. Pune

Answer: Kolkata

14. Cybathlon: World’s 1st Bionic Olympics was recently held in
a. Germany
b. Malaysia
c. Japan
d. Switzerland
e. Sweden

Answer: Switzerland

15. India’s rank on Global Hunger Index (GHI) 2016 is
a. 97th
b. 87th
c.117th
d. 77th
e. 108th

Answer: 97th

16. Where has the National SC/ST hub been launched recently?
a. Amritsar
b. Ludhiana
c. Nagpur
d. Patna
e. Raipur

Answer: Ludhiana

17. Which among these has become the country’s 1st parliamentary constituency to provide health insurance to all?
a. Palakkad
b. Rae Bareli
c. Amethi
d. Vijayawada
e. Ernakulam

Answer: Vijayawada

18. Kabaddi World Cup 2016 has been won by
a. Bangladesh
b. Iran
c. India
d. Pakistan
e. Afghanistan

Answer: India

19. Where was the India-Arab Partnership Conference 2016 held recently?
a. Saudi Arabia
b. Oman
c. UAE
d. Iran
e. India

Answer: Oman

20. Where will the FIFA 2018 World Cup be held?
a. Spain
b. Brazil
c. USA
d. Russia
e. UK

Answer: Russia

21. Which country has won the Davis Cup 2016 tennis tournament?
a. Argentina
b. Germany
c. Sweden
d. Croatia
e. France

Answer: Argentina

22. Name the entity to have started India’s first payment bank service.
a. Cholamandalam Distribution Services
b. Airtel M Commerce Services
c. Vodafone M-Pesa
d. Tech Mahindra
e. FINO PayTech

Answer: Airtel M Commerce Services

23. Antonio Costa, who will be the chief guest for Pravasi Bharatiya Divas (PBD) 2017, is the Prime Minister of
a. Greece
b. Uruguay
c. Poland
d. Portugal
e. Spain

Answer: Portugal

24. V G Kannan has recently become the Chief Executive of
a. Indian Banks Association (IBA)
b. SEBI
c. IRDA
d. NSE
e. NABARD

Answer: Indian Banks Association (IBA)

25. In which of the following countries will the Govt. of India establish a Center of Excellence in Information Technology?
a. Myanmar
b. Jordan
c. Egypt
d. Iran
e. Israel

Answer: Egypt

26. Which Indian state will be the first one to go cashless?
a. Goa
b. Himachal Pradesh
c. Odisha
d. Karnataka
e. Andhra Pradesh

Answer: Goa

27. ‘Konkan 16’, a bilateral maritime exercise, was recently conducted between the navies of India and
a. USA
b. France
c. Britain
d. China
e. Singapore

Answer: Britain

28. Bernard Cazeneuve has recently become the PM of
a. Canada
b. France
c. Greece
d. Italy
e. Switzerland

Answer: France

29. Justice Jagdish Singh Khehar will be the ______ Chief Justice of India.
a. 43rd
b. 44th
c. 45th
d. 46th
e. 47th

Answer: 44th

30. Which team did India defeat in the finals to win the Junior World Cup Hockey Championship?
a. Canada
b. Belgium
c. Pakistan
c. Australia
d. Canada

Answer: Belgium

31. “NIDHI” is an umbrella programme launched by the Government of India for nurturing start ups. The full form of “NIDHI” is
a. National Invitation for Developing and Harnessing Innovations
b. New Initiative for Developing and Harnessing Innovations
c. National Initiative for Developing and Harnessing Innovations
d. New India for Developing and Harnessing Innovations
e. None of these

Answer: National Initiative for Developing and Harnessing Innovations

32. The name of Chris Gayle’s autobiography is
a. Six Machine
b. Storm on the field
c. Master Blaster
d. Run Machine
e. Match Winner

Answer: Six Machine

33. G-20 Summit 2016 took place in which of the following countries?
a. China
b. Mexico
c. Australia
d. Brazil
e. Canada

Answer: China

34. Where is the world’s largest cricket stadium (in terms of seating capacity) going to come up?
a. Gujarat
b. Goa
c. Uttar Pradesh
d. Madhya Pradesh
e. Punjab

Answer: Gujarat

35. Angelique Kerber, 2016 US Open Women’s Singles champion, is from
a. Germany
b. Italy
c. Czech Republic
d. Spain
e. France

Answer: Germany

36. What is the rank of Hindi on the World Power Language Index 2016?
a. 6th
b. 7th
c. 8th
d. 9th
e. 10th

Answer: 10th

37. “Democrats and Dissenters” has been authored by whom?
a. Upamanyu Chatterjee
b. Ramchandra Guha
c. Vikram Seth
d. Arundhati Roy
e. Irom Sharmila

Answer: Ramchandra Guha

38. Name the high court which has recently termed triple talaq (Talaq-e-bidat) unconstitutional.
a. Lucknow High Court
b. Mumbai High Court
c. Allahabad High Court
d. Calcutta High Court
e. Patna High Court

Answer: Allahabad High Court

39. Name the film which has been chosen to be India’s official entry in the foreign language film category in Academy (Oscar) Awards 2017.
a. Visaranai
b. Pink
c. Thithi
d. Traffic
e. Court

Answer: Visaranai

40. Where has the world’s largest solar power plant been set up?
a. Andhra Pradesh
b. Rajasthan
c. Tamil Nadu
d. Haryana
e. None of these

Answer: Tamil Nadu

Having gone through the above questions, you now have a fair idea as to what you can expect from general awareness section in Banking PO / Clerk exams. To keep abreast of the latest national & international happenings from around the world, it is suggested that you watch Youtube GK videos offered by Vidya Guru, a Centre for Top Bank Coaching in Delhi.

Summary

The questions presented above are highly relevant for upcoming Banking, SSC and similar competitive exams. For further guidance on how to prepare for GK section, you can get in touch with Vidya Guru experts by writing at vidyagurudelhi@gmail.com.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.