27 Feb

February

As a Govt. job aspirant, it is important for you to remain updated on Current Affairs for SSC and Banking exam preparation. This February has already seen some important news events which may turn out to be a part of the General Awareness section of IBPS, SBI, SSC CGL and other Competitive Exams.

Keeping this in mind, the faculty from the Best SSC Coaching Institute in Delhi has shortlisted some highly relevant questions. Going through these questions, given below, will orient your efforts in the right direction. You will get a much clearer picture of the information that is significant from the perspective of upcoming exams.

Suggested Questions

Question 1: The 2017 BRICS Summit will be organized in a. China b. South Africa c. Russia d. Brazil

Answer: China

Question 2: Who among the following has been recently appointed President of ASSOCHAM? a. Anand Mahindra b. Rahul Bajaj c. Kiran Mazumdar Shaw d. Sandeep Jajodia

Answer: Sandeep Jajodia

Question 3: Who among the following has been elected President in Germany? a. Joschka Fischer b. Angela Merkel c. Thomas Oppermann d. Frank-Walter Steinmeier

Answer: Frank-Walter Steinmeier

Question 4: Name the state that recently hosted the International Coin Fair 2017. a. Goa b. Karnataka c. Kerala d. Madhya Pradesh

Answer: Kerala

Question 5: Where was the UNESCO Natural Heritage Festival 2017 held recently? a. West Bengal b. Himachal Pradesh c. Odisha d. Maharashtra

Answer: Himachal Pradesh

Question 6: Which state recently hosted the International Spice Conference? a. Andhra Pradesh b. Kerala c. Tamil Nadu d. Karnataka

Answer: Kerala

Question 7: When is the International Day of Women & Girls in Science observed? a. 4th February b. 9th February c. 11th February d. 15th February

Answer: 11th February

Question 8: Which team did India defeat to win the Blind T 20 World Cup 2017? a. Australia b. Sri Lanka c. Pakistan d. England

Answer: Pakistan

Question 9: When is the World Radio Day observed? a. 7th February b. 11th February c. 13th February d. 17th February

Answer: 13th February

Question 10: Name the first batsman ever in test history to score four double centuries in four successive series? a. AB de Villiers b. Virat Kohli c. DA Warner d. Hashim Amla

Answer: Virat Kohli

Question 11: What is the name of the continent that has been recently discovered by scientists? a. New Zealia b. Ausilea c. Zelandia d. None of these

Answer: Zelandia

Question 12: Where is the Women’s World Chess Championship 2017 taking place? a. Tehran b. Paris c. London d. Mosocow

Answer: Tehran

Question 13: What is the name of the new quick response code (QR code) that has been launched by the Govt. to facilitate digital payments? a. Hindustan QR b. Bharat QR c. India QR d. Hind QR

Answer: Bharat QR

Question 14: Name the country that will host the Combined World Cup for Shooting 2019? a. Italy b. India c. USA d. Russia

Answer: India

Question 15: Which city will host the first Gramin Khel Mahotsav? a. Bhopal b. Pune c. Jaipur d. Delhi

Answer: Delhi

Question 16: National Agricultural Science Congress 2017 was recently held in a. Karnataka b. Haryana c. Gujarat d. Andhra Pradesh

Answer: Karnataka

Question 17: When is the Central Excise Day observed? a. 19th February b. 21st February c. 23rd February d. 24th February

Answer: 24th February

Question 18: National Biodiversity Congress 2017 was recently held in a. Kerala b. Himachal Pradesh c. Chhattisgarh d. Maharashtra

Answer: Kerala

Question 19: World Day of Social Justice is observed every year on a. 17th February b. 20th February c. 22nd February d. 24th February

Answer: 20th February

Question 20: India has recently sanctioned a $ 340 million soft loan for infrastructure development to a. Bhutan b. Bangladesh c. Nepal d. Sri Lanka

Answer: Nepal

Question 21: Shurhozelie Liezietsu has been recently appointed CM of a. Mizoram b. Nagaland c. Manipur d. Sikkim

Answer: Nagaland

Question 22: “TED Talks India: Nayi Soch”, the Hindi variant of famous show TED Talks, will be hosted by a. Shahrukh Khan b. Salman Khan c. Priyanka Chopra d. Amitabh Bachchan

Answer: Shahrukh Khan

Question 23: Who among the following has been chosen Sportsman of the year at the recent Laureus World Sports Awards? a. Novak Djokovic b. AB de Villiers c. Usain Bolt d. Lionel Messi

Answer: Usain Bolt

Question 24: Who was recently chosen Sportswoman of the year at the recent Laureus World Sports Awards? a. Ronda Rousey b. Danica Patrick c. Simone Biles d. Venus Williams

Answer: Simone Biles

Question 25: Name the winner of National Yash Chopra Memorial Award 2017. a. Salman Khan b. Shahrukh Khan c. Anushka Sharma d. Kay Kay Menon

Answer: Shahrukh Khan

Question 26: The Indian Panorama Film Festival 2017 was recently hosted in a. Panaji b. Nagpur c. Port Blair d. Vishakhapanam

Answer: Port Blair

Question 27: Which launch vehicle was recently used by ISRO to successfully launch 104 satellites into the orbit? a. PSLV-C32 b. PSLV-C33 c. PSLV-C35 d. PSLV-C37

Answer: PSLV-C37

Question 28: Which airline recently made the record of launching the world’s longest scheduled commercial flight? a. KLM Airlines b. Etihad Airways c. Lufthansa Airlines d. Qatar Airways

Answer: Qatar Airways

Question 29: Which of the following has become the 1st state in the country to set up a cashless system for food grain distribution? a. Gujarat b. Goa c. Chhattisgarh d. Maharashtra

Answer: Gujarat

Question 30: Jean-Pierre Lacroix, who has been appointed UN Under Secretary General for Peacekeeping Operations, belongs to which of the following countries? a. Portugal b. France c. Spain d. Poland

Answer: France

The list of 30 questions given above has given you an overview of some contemporary events that are critical from the exam perspective. However, pls. note that when you come across a current affairs question it is essential to gather further information related to that question. It is so because during the exam you may encounter a question that’s slightly different from what you have already gone through. Further, it is suggested that you watch online preparation videos on Youtube Channel of Vidya Guru, the Center for Top SSC CGL Coaching in Delhi.

Summary

This article on February 2017 current affairs has been written by GK experts who have rich experience of training students for all Govt. job entrance exams. You may write to vidyagurudelhi@gmail.com to get further guidance from these experts.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.