24 Jul

july
With the notification for IBPS RRB coming out, public sector banking recruitment exams for 2017 have well and truly started. Along with it, the SSC CGL examination which is scheduled to start in August makes the current and the upcoming months really crucial for any Govt. job aspirant. To draw maximum benefit from this crucial time, it is a must to keep oneself updated on latest current affairs.

In this regard, this Current Affairs quiz published by the Institute for Best SSC Coaching in East Delhi will really benefit you.

Current Affairs July 2017

Question 1: In case of an unauthorized electronic banking transaction, the bank concerned will have to credit the amount involved in the customer’s account within a span of
a. 3 working days
b. 7 working days
c. 10 working days
d. 14 working days

Answer: 10 working days

Question 2: Garbine Muguruza, who has recently won the Wimbledon 2017 women’s singles title, belongs to
a. Brazil
b. Spain
c. Chile
d. Argentina

Answer: Spain

Question 3: Whom did Roger Federer recently defeat in the final to win the Wimbledon 2017 men’s singles title?
a. Rafael Nadal
b. Marin Cilic
c. Andy Murray
d. Novak Djokovic

Answer: Marin Cilic

Question 4: TR Zeliang has been recently appointed Chief Minister of
a. Manipur
b. Meghalaya
c. Mizoram
d. Nagaland

Answer: Nagaland

Question 5: Nelson Mandela day is observed annually on
a. 2nd July
b. 8th July
c. 18th July
d. 22nd July

Answer: 18th July

Question 6: Which of the following pairs was the winner of Wimbledon 2017 mixed doubles title?
a. Ivan Dodig & Sania Mirza
b. Jamie Murray & Martina Hingis
c. Rohan Bopanna & Gabriela Dabrowski
d. Henri Kontinen & Heather Watson

Answer: Jamie Murray & Martina Hingis

Question 7: Who among the following recently won the Wimbledon 2017 men’s doubles title?
a. Lukasz Kubot & Marcelo Melo
b. Justin Gimelstob & Ross Hutchins
c. Oliver Marach & Mate Pavic
d. Brydan Klein & Joe Salisbury

Answer: Lukasz Kubot & Marcelo Melo

Question 8: Smriti Irani, Union Minister for Textiles, has been given additional charge of which of the following ministries?
a. Information & Broadcasting
b. Housing & Urban Development
c. Civil Aviation
d. Social Justice & Empowerment

Answer: Information & Broadcasting

Question 9: Ram Nath Kovind was recently elected
a. 12th  President of India
b. 13th President of India
c. 14th President of India
d. 15th President of India

Answer: 14th President of India

Question 10: Name the pair that recently won the Wimbledon 2017 women’s doubles title.
a. Abigail Spears & Katarina Srebotnik
b. Ekaterina Makarova & Elena Vesnina
c. Bethanie Mattek-Sands & Lucie Safarova
d. Gabriela Dabrowski & Xu Yifan

Answer: Ekaterina Makarova & Elena Vesnina

Question 11: Who among the following has been appointed bowling coach of the Indian cricket team?
a. Bharat Arun
b. Lakshmipathy Balaji
c. Zaheer Khan
d. Anil Kumble

Answer: Bharat Arun

Question 12: In addition to Ministry of Rural Development, Narendra Singh Tomar was recently given charge of
a. Ministry of Housing & Urban Affairs
b. Ministry of Labour & Employment
c. Ministry of Tourism
d. Ministry of Environment, Forest & Climate Change

Answer: Ministry of Housing & Urban Affairs

Question 13: Which of the following recently became India’s 1st railway station to be run entirely by women?
a. Andheri
b. Matunga
c. Bhandup
d. Dadar

Answer: Matunga

Question 14: Aniruddha Roy Chowdhury won the best director award at IIFA 2017 for his film
a. Udta Punjab
b. Airlift
c. MS Dhoni
d. Pink

Answer: Pink

Question 15: Name the author of “President’s Lady”, a book written on Late Smt. Suvra Pranab Mukherjee.
a. Sangeeta Ghosh
b. Ramachandra Guha
c. Taslima Nasrin
d. Amitav Ghosh

Answer: Sangeeta Ghosh

Question 16: Name the state that recently created a record by planting 6 crore saplings in a day.
a. Goa
b. Bengaluru
c. Telangana
d. Madhya Pradesh

Answer: Madhya Pradesh

Question 17: Who among the following won the best actor award at IIFA 2017?
a. Sushant Singh Rajput
b. Aamir khan
c. Shahid Kapoor
d. Akshay Kumar

Answer: Shahid Kapoor

Question 18: Name the winner of the best actress award at IIFA 2017.
a. Deepika Padukone
b. Alia Bhatt
c. Priyanka Chopra
d. Taapsee Pannu

Answer: Alia Bhatt

Question 19: Which of the following was adjudged the best film at IIFA Awards 2017?
a. Neerja
b. Udta Punjab
c. Airflift
d. Dangal

Answer: Neerja

Question 20: Name the city that recently hosted the World Para Athletics Championships 2017.
a. London
b. Paris
c. Berlin
d. Los Angeles

Answer: London

Question 21: Where is the Global Conference on Cyber Space 2017 going to be held?
a. United Kingdom
b. India
c. China
d. Germany

Answer: India

Question 22: Pradhan Mantri Vaya Vandana Yojana, a recently launched senior citizen pension scheme, will be operated by
a. LIC
b. IRDA
c. PFRDA
d. SBI

Answer: LIC

Question 23: The 200th anniversary of Paika Rebellion was recently celebrated. This rebellion took place in 1817 in
a. Madhya Prdesh
b. Bihar
c. Odisha
d. West Bengal

Answer: Odisha

Question 24: Which of the following countries will partner with DRDO to jointly develop Medium Range Surface to Air Missiles for the Indian Army?
a. France
b. USA
c. United Kingdom
d. Israel

Answer: Israel

Question 25: When is the World Day for International Justice observed annually?
a. 17th  July
b. 21st July
c. 22nd July
d. 24th July

Answer: 17th July

Question 26: Where will the World Theatre Olympics 2018 be organized?
a. India
b. France
c. Ireland
d. Turkey

Answer: India

Question 27: Name the author of the book “Narendra Damodardas Modi: The Making of a Legend”.
a. MJ Akbar
b. Vinod Dua
c. Uday Mahurkar
d. Bindeshwar Pathak

Answer: Bindeshwar Pathak

Question 28: Which of the following has become the 1st state in India to declare social boycott a crime?
a. Maharashtra
b. Odisha
c. Karnataka
d. Goa

Answer: Maharashtra

Question 29: Name the 1st woman cricketer in the world to score 6000 ODI runs.
a. Harmanpreet Kaur
b. Mithali Raj
c. S.W. Bates
d. A.J. Blackwell

Answer: Mithali Raj

Question 30: Name the state govt. that has set up a committee to design a separate state flag and assess its constitutional validity.
a. Goa
b. Andhra Pradesh
c. Bihar
d. Karnataka

Answer: Karnataka

Apart from following this blog section for GK quizzes, we suggest that you subscribe to our Youtube Channel for accessing the Best Online Classes for Bank PO Exam. However, if you are targeting SSC Exams, it is advisable that you opt for complete Correspondence Course comprising study material, test series and Online SSC CGL Classes.

Summary
This quiz has been published by GK experts from Vidya Guru Coaching Centre. These experts have immense experience of training students for various Competitive Exams. You can write to vidyagurudelhi@gmail.com to seek guidance and preparation tips from them.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.