30 Jun

june

Keeping a track of latest Current Affairs may become a tedious exercise, if you depend on a newspaper or a magazine. In general, students face difficulty in being regular newspaper readers, whereas the problem with a current affairs magazine is the sheer volume of information it has. In such a scenario, General Awareness section of a Banking or SSC exam becomes a tough nut to crack.

But if you go through quizzes updated by Vidya Guru, the Institute for Best SSC Online Coaching, this won’t be the case. These quizzes are created specifically from the perspective of Competitive Exams. The latest quiz has been given below for your benefit.

Current Affairs June 2017 Quiz

1. Name the first state in the country which has provided electricity to each and every home.
a. Kerala
b. Himachal Pradesh
c. Goa
d. Punjab

Answer: Kerala

2. Who has become the 1st Indian woman wrestler to compete in WWE?
a. Geeta Phogat
b. Sakshi Malik
c. Kavita Devi
d. Babita Phogat

Answer: Kavita Devi

3. MODI Fests are being observed across the country to showcase Union Government’s achievements in the last 3 years. MODI stands for
a. My Own Developed India
b. My Own Developing India
c. Making of Developing India
d. Making of Developed India

Answer: Making of Developed India

4. Who has been recently crowned Miss India 2017?
a. Manushi Chhillar
b. Pankhuri Gidwani
c. Sana Dua
d. Priyanka Kumari

Answer: Manushi Chhillar

5. When is the International Olympic Day observed?
a. 23rd June
b. 25th June
c. 27th June
d. 28th June

Answer: 23rd June

6. Mamta Bannerjee has recently won the United Nation’s Highest Public Service award for which of the following schemes launched by her Govt.?
a. Khadya Saathi Scheme
b. Social Security Yojana
c. Kanyashree Prakalpa
d. Yuvashree Yuva Utsaha Prakalpa

Answer: Kanyashree Prakalpa

7. When is the UN Public Service Day observed?
a. 21st June
b. 22nd June
c. 23rd June
d. 26th June

Answer: 23rd June

8. Mihai Tudose has become the new Prime Minister of which of the following countries?
a. Norway
b. Poland
c. Bulgaria
d. Romania

Answer: Romania

9. The panel responsible for formulating the new National Education Policy is being headed by
a. Murali Manohar Joshi
b. K. Kasturirangan
c. Smriti Irani
d. Prakash Javadekar

Answer: K. Kasturirangan

10. Which of the following represents the correct pair of countries that have been given test playing status (full member status) by ICC recently?
a. Netherlands & Afghanistan
b. Netherlands & Ireland
c. Ireland & Afghanistan
d. Scotland & Ireland

Answer: Ireland & Afghanistan

11. Where will the World’s First Data Embassy be established?
a. Luxembourg
b. Monaco
c. Switzerland
d. Sweden

Answer: Luxembourg

12. Name the country that is going to establish the World’s First Data Embassy.
a. USA
b. Estonia
c. China
d. Canada

Answer: Estonia

13. Who among the following has recently won the Miss World Bodybuilding championship?
a. Bhumika Sharma
b. Deepika Choudhary
c. Yashmeen Manak
d. Ashwini Waskar

Answer: Bhumika Sharma

14. Name the Indian badminton player who has recently won the Australian Open Super Series.
a. Sai Praneeth
b. Ajay Jayaram
c. Kidambi Srikanth
d. HS Prannoy

Answer: Kidambi Srikanth

15. Who among the following has been recently appointed Brand Ambassador for promoting Goods & Services Tax?
a. Sachin Tendulkar
b. Amitabh Bachchan
c. Shah Rukh Khan
d. Salman Khan

Answer: Amitabh Bachchan

16. Banking Ombudsman scheme, 2006 has been expanded to include grievances regarding
a. Mis-selling of Insurance & Mutual Funds by banks
b. Mobile banking services provided by a bank
c. Internet banking services provided by a bank
d. All of the above

Answer: All of the above

17. What is the maximum fine that a Banking Ombudsman can impose on a bank?
a. Rs. 10 Lakh
b. Rs. 20 Lakh
c. Rs. 40 Lakh
d. Rs. 50 Lakh

Answer: Rs. 20 Lakh

18. What was the theme for International Yoga Day 2017, which was observed on 21st June?
a. Yoga for Health
b. Yoga for Universal Peace
c. Yoga for Healthy Living
d. Yoga for Peace of Mind

Answer: Yoga for Health

19. Who among the following has become the first Left Arm Chinaman bowler to represent India in One Day Internationals?
a. Shadab Jakati
b. Axar Patel
c. Kuldeep Yadav
d. Shahbaz Nadeem

Answer: Kuldeep Yadav

20. Who has written the book: “The Emergency: Indian Democracy’s Darkest Hour”?
a. Venkaiah Naidu
b. Uday Mahurkar
c. Kuldeep Nayar
d. Surya Prakash

Answer: Surya Prakash

21. When is the World Music Day (Fete de la Musique) observed?
a. 11th June
b. 21st June
c. 22nd June
d. 27th June

Answer: 21st June

22. The world’s lightest satellite was recently launched by NASA. This satellite has been designed by Rifath Sharook and is known as
a. AryaSAT
b. IndiSAT
c. KalamSAT
d. BharatSAT

Answer: KalamSAT

23. Sabarmati Ashram in Ahmedabad completed its 100 years on
a. 12th June, 2017
b. 13th June, 2017
c. 17th June, 2017
d. 22nd June, 2017

Answer: 17th June, 2017

24. Where did the BRICS Foreign Ministers meeting take place recently?
a. Rio de Janeiro
b. Moscow
c. Beijing
d. New Delhi

Answer: Beijing

25. Which of the following cities has been declared the 2019 UNESCO World Book Capital?
a. Berlin
b. Sharjah
c. Istanbul
d. Sydney

Answer: Sharjah

26. Which of the following states has announced free education for girls from nursery to PHD in govt. schools and colleges?
a. Punjab
b. Kerala
c. Goa
d. Himachal Pradesh

Answer: Punjab

27. The world’s 1st forest city is going to come up in
a. Liuzhou, China
b. Munnar, India
c. Iquitos, Peru
d. Manaus, Brazil

Answer: Liuzhou, China

28. Which of the following has become the first building in India to get itself trademarked?
a. Jantar Mantar, Delhi
b. Taj Mahal Palace Hotel, Mumbai
c. Taj Mahal, Agra
d. Qutub Minar, Delhi

Answer: Taj Mahal Palace Hotel, Mumbai

29. ‘Namma Metro’ is the name that has been given to
a. Kochi Metro
b. Chennai Metro
c. Bengaluru Metro
d. Vijaywada Metro

Answer: Bengaluru Metro

30. Congress-led opposition’s Presidential candidate Meira Kumar holds the distinction of being
a. The first Dalit Speaker of Lok Sabha
b. The first Woman Speaker of Lok Sabha
c. Both A & B
d. The first Woman Chairman of Rajya Sabha

Answer: The first Woman Speaker of Lok Sabha

Besides going through these quizzes, we suggest that you watch our Youtube Video Lectures for Bank PO as well. These quizzes and lectures perfectly complement each other. Together, they are wonderful learning resources even for students attending classes at the Best SSC CGL Coaching in Delhi.

Summary
This is the latest in the series of Current Affairs 2017 June quizzes released by Vidya Guru Experts. For any further guidance or help, you can get in touch with us by writing to vidyagurudelhi@gmail.com.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.