20 Apr

april

Keeping yourself prepared on current affairs is essential from the perspective of general knowledge section of Bank PO / Clerk, SSC CGL and almost all Govt. job exams. However, when it comes to preparation, it is really important to work in the right direction. Being able to understand the difference between relevant and irrelevant information is central to effective exam preparation.

In this regard, Vidya Guru Institute for IBPS PO and Bank Clerk Coaching in Delhi has released a highly useful current affairs question & answer set covering April 2017 events.

Current Affairs – April 2017

1. Where was the National Children’s Film Festival 2017 held recently?
a. New Delhi
b. Panaji
c. Bengaluru
d. Visakhapatnam

Answer: Visakhapatnam

2. Dhanak, which was chosen as the best children’s film at the 64th National Film Awards, has been directed by
a. Nagesh Kuknoor
b. Sanjay Leela Bhansali
c. Tigmanshu Dhulia
d. Anurag Kashyap

Answer: Nagesh Kuknoor

3. Name the first nation of the world to legalize sale, production & consumption of marijuana.
a. Canada
b. Uruguay
c. Argentina
d. Turkey

Answer: Uruguay

4. When is the World Health Day observed?
a. 3rd April
b. 4th April
c. 5th April
d. 7th April

Answer: 7th April

5. Name the first nation of the world that is going to neutralize gender pay gap.
a. Canada
b. France
c. Switzerland
d. Iceland

Answer: Iceland

6. India’s rank on Global Travel & Tourism Competitive Index 2017 is
a. 23rd
b. 31st
c. 40th
d. 52nd

Answer: 40th

7. Global Travel & Tourism Competitive Index is developed by
a. World Economic Forum
b. World Bank
c. International Monetary Fund
d. United Nations World Tourism Organization

Answer: World Economic Forum

8. Rajesh Mapuskar was adjudged Best Director at the 64th National Film Awards for his Marathi language film
a. Kasav
b. Ventilator
c. Karaar
d. Fugay

Answer: Ventilator

9. Which of the following has won the best feature film award at the 64th National Film Awards?
a. Ventilator
b. Rustom
c. Neerja
d. Kasav

Answer: Kasav

10. Name the film that has won the award for the best Hindi film at the 64th National Film Awards.
a. Neerja
b. Sarabjit
c. Rustom
d. Pink

Answer: Neerja

11. Who has won the best actor award at the 64th National Film Awards?
a. Amitabh Bachchan
b. Mohanlal
c. Akshay Kumar
d. Mammootty

Answer: Akshay Kumar

12. Who among the following was adjudged best actress at the 64th National Film Awards?
a. Kangana Ranaut
b. Vidya Balan
c. Surabhi Lakshmi
d. Sonam Kapoor

Answer: Surabhi Lakshmi

13. Who was recently declared Wisden’s 2016 leading cricketer of the world?
a. AB de Villiers
b. Virat Kohli
c. Quinton de Kock
d. R Ashwin

Answer: Virat Kohli

14. Who among the following has become Chairman of NASSCOM for 2017-18?
a. Raman Roy
b. Natarajan Chandrasekaran
c. Vishal Sikka
d. Abidali Neemuchwala

Answer: Raman Roy

15. When is the National Maritime Day of India observed?
a. 2nd April
b. 5th April
c. 7th April
d. 9th April

Answer: 5th April

16. Who has emerged victorious in the recently held Presidential elections in Serbia?
a. Aleksandar Vucic
b. Milutin Mrkonjic
c. Borka Vucic
d. Boris Tadic

Answer: Aleksandar Vucic

17. The next President of Ecuador will be
a. Lenin Moreno
b. Alfredo Palacio
c. Lucio Gutierrez
d. Rafael Correa

Answer: Lenin Moreno

18. Power Tex India scheme has been launched by which ministry for boosting powerloom sector?
a. Ministry of Commerce
b. Ministry of Power
c. Ministry of Textiles
d. Ministry of Finance

Answer: Ministry of Textiles

19. Who among the following has become India’s new Ambassador & Permanent Representative to the United Nations?
a. Ruchira Kamboj
b. Rajiv Chander
c. Arvind Subramanian
d. JS Deepak

Answer: Rajiv Chander

20. According to the 1st bimonthly monetary policy review for the fiscal year 2017-18, the repo rate is
a. 6.00%
b. 6.25%
c. 6.50%
d. 6.75%

Answer: 6.25%

21. As per the 1st bimonthly monetary policy review for the fiscal year 2017-18, the reverse repo rate is
a. 5.75%
b. 6.00%
c. 6.20%
d. 6.50%

Answer: 6.00%

22. Which country has given officially recognition to Bitcoin & digital currencies as legal money?
a. Iceland
b. Japan
c. Russia
d. China

Answer: Japan

23. Prem Bahadur Resmi Magar and Rohit Suri have been recently awarded with
a. Shaurya Chakra
b. Mahavir Chakra
c. Kirti Chakra
d. Ashok Chakra

Answer: Kirti Chakra

24. Where did National Tuberculosis Summit 2017 take place recently?
a. Jaipur
b. Dharamshala
c. Bhopal
d. Begaluru

Answer: Dharamshala

25. As per the 1st bimonthly monetary policy review for the fiscal year 2017-18, the MSF rate and Bank rate are
a. 6.25%
b. 6.50%
c. 6.75%
d. 7.00%

Answer: 6.50%

26. Name the country that has become the latest member of South Asia Subregional Economic Cooperation program.
a. Philippines
b. Myanmar
c. Afghanistan
d. Malaysia

Answer: Myanmar

27. Where did the meeting of South Asia Sub-regional Economic Cooperation Finance Ministers take place recently?
a. India
b. South Korea
c. China
d. Nepal

Answer: India

28. When is the World Autism Day observed?
a. 2nd April
b. 4th April
c. 8th April
d. 19th April

Answer: 2nd April

29. Who has recently become the youngest United Nations Messenger of Peace ever?
a. Christina Lamb
b. Narges Mohammadi
c. Malala Yousafzai
d. Shirin Ebadi

Answer: Malala Yousafzai

30. The book ‘Matoshree’ has been written by
a. Veerappa Moily
b. Sumitra Mahajan
c. Vasundhara Raje Scindia
d. Mamata Banerjee

Answer: Sumitra Mahajan

31. Nomadic Elephant, the bilateral military exercise between India & Mongolia, recently took place in
a. Uttarakhand
b. Madhya Pradesh
c. Mizoram
d. Rajasthan

Answer: Mizoram

32. E Bay India has been acquired by which of the following companies?
a. Alibaba
b. Snap Deal
c. Amazon
d. Flipkart

Answer: Flipkart

33. Thespis, India’s 1st Micro Drama Festival, was recently held in
a. Jaipur
b. Chandigarh
c. Delhi
d. Hyderabad

Answer: Delhi

34. When is the International Day of Human Space Flight observed?
a. 2nd April
b. 12th April
c. 18th April
d. 27th April

Answer: 12th April

35. Koradi, Chandrapur & Parli thermal power plants are located in
a. Maharashtra
b. Odisha
c. Chhattisgarh
d. Telangana

Answer: Maharashtra

In addition to these GK updates, watching our video tutorials on Youtube will give further boost to your performance in banking and other competitive exams. In fact, our pen drive / video courses provide the Best Online IBPS Coaching Classes to candidates across the country. Enrolling yourself in these courses is an excellent way to prepare for upcoming exams.

Summary
The question set given above has some select questions which have a high chance of being there in general awareness section of aptitude exams lined up in the first half of this year. In order to get quality guidance from our expert faculty members, you can write at vidyagurudelhi@gmail.com.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.