17 Mar

march

SBI & IBPS exam dates for the current year have been announced. SSC CGL exam schedule is also expected to come up shortly. This means, the exam season is well and truly here and it is time to focus specifically on current affairs.

To help you prepare for current affairs effectively, the Institute for the Best IBPS Coaching in Delhi keeps coming up with the latest current affairs capsules. These capsules are specifically designed keeping in mind the pattern and difficulty level of competitive examinations. Given below is the latest capsule covering important events that have taken place this month.

Current Affairs March 2017 Capsule

1. Asian Athletics Championship 2017 will be held in
a. India
b. China
c. Malaysia
d. Japan

Answer: India

2. Where will the Commonwealth Heads of Government Meeting 2018 be held?
a. Australia
b. New Zealand
c. Canada
d. UK

Answer: UK

3. Who has become the new Defence minister of India?
a. Venkiah Naidu
b. Nitin Gadkari
c. Arun Jaitley
d. Sushma Swaraj

Answer: Arun Jaitley

4. When was the Commonwealth Day 2017 observed?
a. 9th March
b. 11th March
c. 13th March
d. 17th March

Answer: 13th March

5. The recently launched Mission Fingerling is associated with
a. White Revolution
b. Blue Revolution
c. Pink Revolution
d. Round Revolution

Answer: Blue Revolution

6. PM recently inaugurated the ONGC Petro Additions Ltd. Complex located at
a. Bathinda (Punjab)
b. Dahej (Gujrat)
c. Haldia (West Bengal)
d. Digboi (Assam)

Answer: Dahej (Gujrat)

7. The World Kidney Day 2017 was observed on
a. 9th March
b. 12th March
c. 15th March
d. 18th March

Answer: 9th March

8. Where was the Commonwealth Trade Ministers Meeting held recently?
a. New Delhi
b. London
c. Sydney
d. Montreal

Answer: London

9. India’s largest waste-to-power plant has come up in
a. Kanpur
b. Kolkata
c. New Delhi
d. Mumbai

Answer: New Delhi

10. Who has been appointed UNICEF & Cricket for Good Ambassador for 2017 ICC Women’s World Cup?
a. Rahul Dravid
b. Steve Waugh
c. Brian Lara
d. Sachin Tendulkar

Answer: Sachin Tendulkar

11. Who among the following has been re-elected President of the European Council?

a. Herman Van Rompuy
b. Donald Tusk
c. Nicolas Sarkozy
d. Francois Hollande

Answer: Donald Tusk

12. The winner of Saraswati Samman 2016 is
a. Mahabaleshwar Sail
b. Virendra Hegde
c. Surinder Verma
d. M P Veerendra Kumar

Answer: Mahabaleshwar Sail

13. The International Women’s Day is observed on
a. 3rd March
b. 8th March
c. 12th March
d. 16th March

Answer: 8th March

14. JS Deepak has been appointed India’s permanent representative to
a. UNICEF
b. World Trade Organization
c. World Economic Forum
d. International Monetary Fund

Answer: World Trade Organization

15. When is the World Wildlife Day observed?
a. 3rd March
b. 6th March
c. 17th March
d. 28th March

Answer: 3rd March

16. Which Indian shooter won the Gold medal in 50 metre air pistol event at ISSF World Cup in New Delhi?
a. Jitu Rai
b. Ankur Mittal
c. Amanpreet Singh
d. Gagan Narang

Answer: Jitu Rai

17. Who has recently become the first woman to win the BCCI lifetime achievement award?
a. Diana Edulji
b. Shanta Rangaswamy
c. Shubhangi Kulkarni
d. Anju Jain

Answer: Shanta Rangaswamy

18. The winner of BCCI Polly Umrigar International Cricketer of the year 2015-16 is
a. Virat Kohli
b. R Ashwin
c. MS Dhoni
d. Ravindra Jadega

Answer: Virat Kohli

19. President Park Geun-hye was recently impeached in
a. North Korea
b. Hong Kong
c. Singapore
d. South Korea

Answer: South Korea

20. Who has recently won the Moorti Devi Award 2016?
a. M P Veerendra Kumar
b. Padma Sachdev
c. Veerappa Moily
d. Sunita Jain

Answer: M P Veerendra Kumar

21. A joint military exercise by the name of “Surya Kiran” was recently conducted between India and
a. Bhutan
b. Nepal
c. Sri Lanka
d. Bangladesh

Answer: Nepal

22. Al Nagah, a military exercise, was jointly conducted between India and
a. UAE
b. Kuwait
c. Iran
d. Oman

Answer: Oman

23. HDFC has launched India’s first banking chatbot based on artificial intelligence. The name of this chatbot is
a. EVA (Electronic Virtual Assistant)
b. PEA (Personal Electronic Assistant)
c. TAP (Technological Assistance Platform)
d. None of these

Answer: EVA (Electronic Virtual Assistant)

24. Trade mark rules 2017 have replaced
a. Trade mark rules 1998
b. Trade mark rules 2000
c. Trade mark rules 2002
d. Trade mark rules 2010

Answer: Trade mark rules 2002

25. Which nation recently organized the cultural festival ‘India by the Nile’?
a. Egypt
b. Turkey
c. France
d. Iran

Answer: Egypt

26. Name the brand that has become the new sponsor of Indian Cricket Team.
a. Airtel
b. Idea
c. Oppo
d. Gionee

Answer: Oppo

27. Indian Ocean Rim Association 2017 summit was recently held in
a. Maldives
b. Sri Lanka
c. Indonesia
d. Bahrain

Answer: Indonesia

28. World Civil Defence Day is observed on
a. 1st March
b. 18th March
c. 20th March
d. 24th March

Answer: 1st March

29. North East Business Summit was recently held in which city?
a. Kohima
b. Gangtok
c. New Delhi
d. Kolkata

Answer: New Delhi

30. Name the first bank in India that has started Aadhaar Pay, a biometric based digital payment system, for merchants.
a. SBI Bank
b. IDBI Bank
c. HDFC Bank
d. IDFC Bank

Answer: IDFC Bank

31. BP Kanungo has been recently appointed
a. Chief Economic Advisor
b. Chief Election Commissioner
c. Finance Secretary
d. Deputy Governor of RBI

Answer: Deputy Governor of RBI

32. When is the World Consumer Rights Day observed?
a. 9th March
b. 15th March
c. 21st March
d. 28th March

Answer: 15th March

33. Name the new CM of Goa.
a. Elvis Gomes
b. Satyavrat Chaturvedi
c. Manohar Parrikar
d. Laxmikant Parsekar

Answer: Manohar Parrikar

34. Who has recently become the CM of Manipur?
a. N Biren Singh
b. Okram Ibobi Singh
c. Conrad Sangma
d. Tarun Gogoi

Answer: N Biren Singh

35. The new CM of Punjab is
a. Prakash Singh Badal
b. Capt. Amrinder Singh
c. Sukhbir Singh Badal
d. Harvinder Singh Phoolka

Answer: Capt. Amrinder Singh

Apart from following the current affairs capsules, you can enroll yourself in Best Online Bank PO Coaching Classes offered by Vidya Guru. Along with our Pen Drive / Online Courses you can also opt for study material and online test series to practice well and test your performance before exams.

Summary

This March GK update covers important news items which were trending recently. To learn further through free video updates, do subscribe to Vidya Guru You Tube Channel. If you have any doubts or queries related to Govt. job exam preparation, write to us at vidyagurudelhi@gmail.com.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.