06 Sep

  • By Vidya Guru
  • In
  • Comments None

Current Affairs – July 2016 (Part – I) 

 

1. Who has recently become CEO of National Investment & Infrastructure Fund (NIIF) Ltd?

A. Subrata Bose

B. Sujoy Bose

C. Nandan Nilekani

D. Vinay Solanki

ANS: B

2. Who among the following has replaced HR Khan as the Deputy Governor of RBI?

A. Shikha Sharma

B. Arundati Bhattacharya

C. NS Vishwanathan

D. Chanda Kochar

ANS: C

3. Majuli, India’s 1st island district belongs to which state?

A. Assam

B. Meghalaya

C. West Bengal

D. Manipur

ANS: A

4. Who has been recently elected President of Iceland?

A. Kristjan Eldjarn

B. Olafur Grimson

C. Halla Tomasdottir

D. Gudni Johannesson

ANS: D

5. Name the country that has recently become member of Missile Technology Control Regime club.

A. Pakistan

B. Israel

C. India

D. North Korea

ANS: C

6. Mawlynnong, the cleanest village of Asia, is located in

A. Manipur

B. Nagaland

C. Meghalaya

D. Mizoram

ANS: C

7. What is the name of the indigenously built anti-submarine torpedo that has been recently inducted into the Indian Navy?

A. Nagastra

B. Arjun

C. Vajra

D. Varunastra

ANS: D

8. Which 4 countries have been elected Non-Permanent members of the United Nations General Assembly recently? 

A. Sweden, Bolivia, Ethiopia & Kazakhstan

B. Canada, Ukraine, Ethiopia and South Korea

C. Singapore, Jordan, Ethiopia & Kazakhstan

D. Israel, Bangladesh, Switzerland & Turkey

ANS: A

9. As per the US News & World Report, the best vacation destination in the world is

A. Tahiti

B. Ibiza

C. Venice

D. The Great Barrier Reef

ANS: D

10. As per RBI, the gross NPA ratio of public-sector banks has risen from 5.1% in September 2015 to ______ in March 2016.

A. 8.2%

B. 7.6%

C. 9.1%

D. 7.4%

ANS: B

11. The Govt. has approved the 7th pay commission recommendation of an average ________ increase in the salary, allowances & pension of central government staff.

A. 11.50%

B. 18.75%

C. 23.55%

D. 30.33%

ANS: C

12. Which nation has preserved its no. 1 spot in internet speed globally?

A. Norway

B. UK

C. Sweden

D. South Korea

ANS: D

13. As per RBI’s recent report, which state has the highest fiscal deficit in the country?

A. UP

B. Maharashtra

C. Bihar

D. Tamil Nadu

ANS: D

14. As per RBI’s recent report, which state has the highest gross state domestic product?

A. UP

B. Maharashtra

C. Bihar

D. Tamil Nadu

ANS: B

15. Which bank has entered into social media banking by launching a platform named “Mingle”?

A. State Bank of India

B. Axis

C. ICICI

D. IndusInd

ANS: A

16. Name the teacher education portal, which was launched recently by HRD Minister Smriti Irani. The portal is aimed at bringing quality teachers into Indian school system.

A. Margdarshak

B. Shikshak

C. Prashishak

D. Edushiksha

ANS: C

17. Which team has won the 2016 women’s title of champion’s trophy hockey?

A. Netherlands

B. Australia

C. Argentina

D. South Korea

ANS: C

18. Which country has built the world’s largest radio telescope?

A. Germany

B. USA

C. China

D. Canada

ANS: C

19. Name the official sponsor of Indian contingent at Olympic Games 2016.

A. LIC

B. Amul

C. Dabur

D. Parle

ANS: B

20. Austrian Grand prix 2016 has been won by

A. Nico Rosberg

B. Max Verstappen

C. Mika Hakkinen

D. Lewis Hamilton

ANS: D

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.