13 Jun

  • By Vidya Guru
  • In
  • Comments None

Current Affairs – April 2016 (Part-I)

1. Recently, PM Modi was conferred the highest civilian award by which of the following gulf nations?

A. Saudi Arabia

B. Kuwait

C. Abu Dhabhi

D. Iraq

ANS: A

2. Which of the following banks recently started the country’s first Aadhaar based ATM?

A. Axis Bank

B. PNB

C. Dena Bank

D. DCB Bank

ANS: D

3. The Govt. plans to amend a law to halve the separation period for ________ couples who seek to get divorced by mutual consent.

A. Sikh

B. Christian

C. Hindu

D. Muslim

ANS: B

4. Who among the following has been sworn in as Jammu & Kashmir’s First Woman CM?

A. Yasmin Malik

B. Mehbooba Mufti

C. Sharfarosh Fatima

D. Rehmat Khan

ANS: B

5. Which of the following countries recently passed an asylum law needed for EU-Turkey migrant’s deal?

A. USA

B. Greece

C. Italy

D. Austria

ANS: B

6. Acc. to the new Government ruling, people with an income of _____________ and above per annum are required to disclose their assets.

A. Rs 50 lakh per year

B. Rs 60 lakh per year

C. Rs 70 lakh per year

D. Rs 80 lakh per year

ANS: A

7. In a new development, India has become the _____________ largest spender on defence.

A. First

B. Second

C. Third

D. Fourth

ANS: D

8. Which mobile app for getting information regarding electricity availability, shortage & pricing was recently launched by the Union Power Minister Mr. Piyush Goyal?

A. Vidyut SAHAS

B. Vidyut PRAYAS

C. Vidyut PRAVAH

D. Vidyut SAMAR

ANS: C

9. Recently a fashion portal named “Ajio” was launched by a big business house. Name the business house.

A. Tata

B. Mahindra

C. Reliance

D. Birla

ANS: C

10. Which of the following has become the first state to join the National Cancer Grid?

A. Himachal Pradesh

B. Maharashtra

C. Punjab

D. Madhya Pradesh

ANS: B

11. Which of the following pair of countries has imposed a joint sanction on fundraising of terrorists?

A. USA & Germany

B. France & Germany

C. USA & Saudi Arabia

D. Saudi Arabia & UK

ANS: C

12. World Autism Awareness Dayis observed on

A. Apr 2

B. Apr 3

C. Apr 4

D. Apr 5

ANS: A

13. Name the mobile payment app that Flipkart has acquired recently.

A. Mobile Pe

B. Tring Tring

C. Phone Pe

D. Bech De

ANS: C

14. Which of the following states recently joined Gujarat, Mizoram & Nagaland in the list of technically dry states in the country?

A. Haryana

B. UP

C. Bihar

D. Himachal Pradesh

ANS: C

15. Faustin Archange Touadera is the new President of which of the following nations?

A. Zambia

B. Chile

C. Zaire

D. Central African Republic

ANS: D

16. According to an ASSOCHAM study, which of the following states is the largest exporter in the country?

A. Maharashtra

B. UP

C. Punjab

D. Rajasthan

ANS: A

17. The World Theatre Day is observed on which of the following days?

A. March 23

B. March 25

C. March 27

D. March 29

ANS: C

18. What percentage of FDI is now allowed in E-commerce retailing?

A. 50 %

B. 65 %

C. 75 %

D. 100 %

ANS: D

19. Which of the following movies has won the Best Film Award at the 63rd National Film Awards?

A. Tamasha

B. Baahubali

C. Bajirao Mastani

D. Talwar

ANS: B

20. Which of the following teams has recently won the ICC T-20 Cricket World Cup?

 

A. West Indies

B. Australia

C. England

D. South Africa

ANS: A

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.