30 Jan

  • By Vidya Guru
  • In
  • Comments None

1. When is the World Food Day observed globally?

A. Oct 21

B. Oct 16

C. Oct 11

D. Oct 14

E. None of these

Ans. B

2. Where is the new proposed port, Dugarajapatnam located which will be controlled by the Government of India?

A. Andhra Pradesh

B. Arunachal pradesh

C. Tamil Nadu

D. Kerala

E. None of these

Ans. A

3. Which country gave the name Hudhud to the cyclone which whipped the coastline districts of Andhra Pradesh and Odisha in Oct.2014?

A. Sri Lanka

B. Israel

C. Oman

D. India

E. None of these

Ans. C

4. Where did the tournament, Sultan of Johor Cup Under-21 Hockey which was won by India take place ?

A. Kenya

B. Pakistan

C. India

D. Syria

E. Malaysia

Ans. E

5. A Joint Science Programme has been launched on Clean Water Technologies by Union Ministry of Science and Technology of India. Which country has joined hands with India?

A. Israel

B. Canada

C. Japan



Ans. B

6. The Reserve Bank of India on 16 October 2014 signed a pact with the Central Bank of ________ for Supervisory Cooperation and Exchange of Supervisory Information.

A. Japan

B. Kenya

C. South Africa

D. Uganda

E. None of these

Ans. B

7. What is the name of the train which has recently been started by the Srilankan Govt. between Colombo and Jafna with the assistance of India?

A. Queen of Tamils

B. Queen of Jaffna

C. Tamil’s Hope

D. Maitri Shatabadi Express

E. None of these

Ans. B

8. Name the eminent scientist of Indian origin who has recently received World Food Prize 2014.

A. Sanjaya Rajaram

B. Amita Mehta

C. Vandana Kaushal

D. J C Nair

E. None of these

Ans. A

9. The global broadcast agreement rights for ICC Events from 2015 to 2023 has been given to __________.

A. Star India

B. Sony Max

C. Doordarshan

D. Zee Sports

E. None of these

Ans. A 

10. What is the nickname of P.T Usha, India’s most successful Sprinter who is going to onset a marathon mission to explore and groom new sports talent in Gujarat?

A. Rajdhani Express

B. Chennai Express

C. Payolli Express

D. Kerala Express

E. None of these

Ans. C

11. Which of the following vegetables was imported by the government of India for the first time to check the rising prices?

A. Onion

B. Tomato

C. Potato

D. Beetroot

E. Brinjal

Ans. C

12. Name the Chief Economic Advisor of India.

A. Balachandran Roy

B. Arvind Subramanian

C. Mukesh Anand

D. Jaibeer Mahant

E. None of these

Ans. B

13. Name the writer of the book “Untold Story of Indian Public Sector” which was released by the Vice President of India, M. Hamid Ansari.

A. Dr UD Choubey

B. Mridul Gupta

C. Madav Khurana

D. Dayal Gupta

E. None of these

Ans. A

14. Name the last book written by Khushwant Singh.

A. The History of sikhs.

B. Black Jasmine

C. The good, The bad and The ridiculous

D. Tradition of Punjab and many others.

E. Train to Pakistan

Ans. C

15. When is the International poverty eradication day observed?

A. Oct 15

B. Oct 11

C. Oct 17

D. Oct 21

E. None of these

Ans. C

16. Twelve cities and towns of ___________ are going to be renamed by the Union Home Ministry.

A. Maharashtra

B. Karnataka

C. Gujarat

D. Uttar pradesh

E. None of these

Ans. B

17. Who was named as the goodwill ambassador of the 2014 Indian Asian Games?

A. Arun Bhatt

B. Manav Bindra

C. Sushil Kumar

D. Vikram Gowda

E. None of these

Ans. C

18. Which of the following banks has recently launched Facebook based fund transfer platform “KayPay”?

A. Axis Bank

B. J&K Bank

C. YES Bank

D. Kotak Mahindra Bank

E. Canara Bank

Ans. D

19. What is the language of writings of the Singaporean poet and writer of Indian origin, KTM Iqbal who was named for the 2014 Cultural Medallion, the highest cultural award of Singapore?

A. Tamil

B. Urdu

C. Malayalam

D. Hindi

E. None of these

Ans. A

20. “One life is not enough” book is an autobiography of ___________________.

A. Natwar Singh

B. Amrita Mukherjee

C. Mahmud Ahmad

D. Shashi Srivastava

E. None of these

Ans. A

21. What is the strike range of Nirbhay, India’s first long range subsonic cruise missile which was successfully test fired at Chandipur, Orissa?

A. 500 km

B. 1000 km

C. 2000 km

D. 5000 km

E. None of these

Ans. B

22. Name the country of the Author Richard Flanagan won Man Booker Prize of 2014.

A. Australia

B. Japan

C. Russia


E. None of the above

Ans. A

23. Which scheme has been launched by Honorable P.M Modi for the development of villages?

A. Saansad Aadarsh Gram Yojna

B. Aadarsh Gram Yojna

C. Mera Gaon Mera Aadarsh

D. Atal Gaon Aadarsh Gaon

E. None of these

Ans. A

24. Which Airline has recently signed an MoU to purchase 250 A320neo Family airplanes for Airbus Group?

A. Spice

B. IndiGo

C. Air India

D. Go Air

E. None of these

Ans. B

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.