09 Jan

current-affairsWith the start of the year, the Staff Selection Commission has started conducting the combined higher secondary level exam 2017. A candidate appearing in any contemporary Banking or SSC exam gets highly benefitted by gathering sound understanding of current affairs. To prepare effectively from the exam perspective, it is best to learn current affairs through objective questions.

Keeping this in mind, the Institute for Best SSC CGL Coaching in Delhi has presented below a list of important general awareness questions which may be asked in the exam.

Exam Oriented Questions

1. Who has been crowned Miss World 2016?
a. Catriona Gray
b. Stephanie Del Valle
c. Yaritza Reyes
d. Katherine Espín

Answer: Stephanie Del Valle

2. When is the International Migrants Day observed?
a. 18th December
b. 21st December
c. 23rd December
d. 26th December

Answer: 18th December

3. Who was recently declared the BBC sports personality of 2016?
a. Andy Murray
b. Cristiano Ronaldo
c. Chris Gayle
d. Michael Phelps

Answer: Andy Murray

4. When is the International Human Solidarity Day observed?
a. 20th December
b. 24th December
c. 28th December
d. 31st December

Answer: 20th December

5. Which team has won the Hero Indian Super League 2016 football tournament?
a. Chennaiyin
b. Atletico de Kolkata
c. NorthEast United
d. Kerala Blasters

Answer: Atletico de Kolkata

6. Name the person who was No. 1 on the Forbes India celebrity list 2016.
a. Amitabh Bachchan
b. Shahrukh Khan
c. Salman Khan
d. MS Dhoni

Answer: Salman Khan

7. Which team has been judged the FIFA Team of the year 2016?
a. Spain
b. Italy
c. Brazil
d. Argentina

Answer: Argentina

8. Name the ministry that has launched the Vittiya Saksharata Abhiyan.
a. Ministry of Commerce & Industry
b. Ministry of Finance
c. Ministry of HRD
d. Ministry of Information & Broadcasting

Answer: Ministry of HRD

9. Name the country that has recently clinched the Under-19 Cricket Asia Cup title.
a. Pakistan
b. India
c. Sri Lanka
d. Bangladesh

Answer: India

10. Where has India’s 1st cashless bazaar been started recently?
a. Chhattisgarh
b. Haryana
c. Odisha
d. Jharkhand

Answer: Chhattisgarh

11. Name the national newspaper which has been recently launched for senior citizens.
a. Anubhavi Nagrik
b. Saanjhi Saanjh
c. Varishta Samachar
d. Varishta Khabar

Answer: Saanjhi Saanjh

12. Who among the following has been recently named the ambassador of Assam tourism?
a. MC Marykom
b. Priyanka Chopra
c. Amitabh Bachchan
d. Saina Nehwal

Answer: Priyanka Chopra

13. Name the second Indian to score a triple century in test cricket.
a. Virat Kohli
b. Karun Nair
c. Shikhar Dhawan
d. MS Dhoni

Answer: Karun Nair

14. Name the 1st state in India that has started a 24×7 helpline for forests.
a. Bihar
b. Odisha
c. Maharashtra
d. Jharkhand

Answer: Maharashtra

15. Which country will host the Global Conference on Cyber Space 2017?
a. France
b. United Kingdom
c. India
d. USA

Answer: India

16. Who has been recently chosen as the 2016 ICC cricketer of the year?
a. Alastair Cook
b. R. Ashwin
c. Chris Gayle
d. AB De Villiers

Answer: R. Ashwin

17. Which cricketer was recently adjudged the 2016 ODI player of the year?
a. Carlos Brathwaite
b. R. Ashwin
c. Mustafizur Rahman
d. Quinton de Kock

Answer: Quinton de Kock

18. National Mathematics Day is observed on
a. 22nd December
b. 24th December
c. 27th December
d. 29th December

Answer: 22nd December

19. The first chat operating system in the world has been launched by
a. Flock
b. Apple
c. Facebook
d. Oracle

Answer: Flock

20. Which among the following banks has launched the payment app “EazyPay”?
a. SBI
b. ICICI
c. IDBI
d. Bank of Baroda

Answer: ICICI

21. When is the Good Governance Day observed in India?
a. 18th December
b. 25th December
c. 28th December
d. 29th December

Answer: 25th December

22. Name the author of the book “On the Front Line: The Collected Journalism”.
a. Anna Coren
b. Paula Newton
c. Marie Colvin
d. Jonathan Mann

Answer: Marie Colvin

23. Where will the Women’s World Cup Hockey 2018 be hosted?
a. Australia
b. India
c. Netherlands
d. England

Answer: England

24. In which country will the Men’s Hockey World Cup 2018 be organized?
a. India
b. New Zealand
c. Australia
d. South Korea

Answer: India

25. Name the bank that has recently launched the payment app “Aadhaar Pay”.
a. HDFC
b. IDBI
c. PNB
d. IDFC

Answer: IDFC

26. Name the writer of the book “India-US relations in the age of uncertainty”.
a. Natwar Singh
b. Cho Ramaswamy
c. Shashi Tharoor
d. B M Jain

Answer: B M Jain

27. Pop star George Michael, who died recently, was from
a. USA
b. Australia
c. England
d. France

Answer: England

28. Which nation was recently hit by the typhoon “Nock-Ten”?
a. Mexico
b. USA
c. Thailand
d. Philippines

Answer: Philippines

29. Ratnasiri Wickremanayake died recently. Mr. Wickremanayake was the former PM of
a. Seychelles
b. Sri Lanka
c. Fiji
d. Maldives

Answer: Sri Lanka

30. In which state is the Chardham highway project going to come up?
a. Himachal Pradesh
b. Uttar Pradesh
c. Uttarakhand
d. Gujarat

Answer: Uttarakhand

31. Where was the 2016 session of the Indian History Congress held recently?
a. Kerala
b. Goa
c. Madhya Pradesh
d. Rajasthan

Answer: Kerala

32. Where was the country’s 1st Digi Dhan mela held recently for the promotion of cashless transactions?
a. Madhya Pradesh
b. Rajasthan
c. Himachal Pradesh
d. Haryana

Answer: Haryana

33. Name the person who has been recently chosen the Lt. Governor of Delhi.
a. Hasmukh Adhiya
b. Anil Baijal
c. Brajesh Mishra
d. Ajit Doval

Answer: Anil Baijal

34. Where is India’s 1st caterpillar train going to be started?
a. Maharashtra
b. Jammu & Kashmir
c. Himachal Pradesh
d. Haryana

Answer: Haryana

35. The digital payment app “BHIM” has been launched recently. The full form of “BHIM” is
a. Built Infrastructure for Money
b. Bharat Infrastructure for Money
c. Best Interface for Money
d. Bharat Interface for Money

Answer: Bharat Interface for Money

To further assist your exam preparation, Vidya Guru Centre for Best SSC Coaching in East Delhi keeps posting free videos on its Youtube channel. For getting regular video updates, it is suggested that you subscribe to this channel.

Summary
This is a highly useful article covering latest current affairs for competitive exam preparation. Candidates also preparing for IBPS, SBI, KVS, RBI and other exams can draw a lot of benefit from it. To gain further insight into effective exam preparation, you may write to vidyagurudelhi@gmail.com.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.