12 Jun

One of the essential aspects of Bank PO & SSC Exam Preparation is Current Affairs. The General Awareness section of any Competitive Exam is bound to have questions on national & international events of contemporary relevance. Attempting regular current affairs quizzes helps in understanding as well as memorizing facts that are important from the exam perspective.

Therefore, in our attempt to provide you the Best SSC Online Coaching and guidance, we at Vidya Guru, focus specifically on publishing such quizzes. Given below is a GK quiz covering important proceedings from the month of June 2017.

GK 2017 June Quiz

1. Which of the following state governments has recently launched its official E-wallet?
a. Telangana
b. Tamil Nadu
c. Goa
d. Andhra Pradesh

Answer: Telangana

2. Miroslav Lajcak, who has been appointed President of UN General Assembly recently, is from
a. Slovenia
b. Bulgaria
c. Poland
d. Slovakia

Answer: Slovakia

3. The writer of the book “Beren and Luthien” is
a. JRR Tolkien
b. Martin Amis
c. Stephen King
d. Issac Asimov

Answer: JRR Tolkien

4. Name the country that recently hosted the Shanghai Cooperation Organization 2017 summit.
a. China
b. Uzbekistan
c. Russia
d. Kazakhstan

Answer: Kazakhstan

5. “Marching with a Billion: Analyzing Narendra Modi’s Government at Midterm” is book written by
a. Ramachandra Guha
b. Sambit Patra
c. Uday Mahurkar
d. Rajesh Jain

Answer: Uday Mahurkar

6. What is World Bank’s latest forecast for global economic growth in 2017?
a. 2.4%
b. 2.7%
c. 2.9%
d. 3.2%

Answer: 2.7%

7. World Bank’s latest forecast for global economic growth in 2018 is
a. 2.3%
b. 2.5%
c. 2.9%
d. 3.1%

Answer: 2.9%

8. When is the World Milk Day observed?
a. 1st June
b. 3rd June
c. 5th June
d. 7th June

Answer: 1st June

9. Where will the India Mobile Congress 2017 be held?
a. New Delhi
b. Hyderabad
c. Bengaluru
d. Jaipur

Answer: New Delhi

10. What was India’s GDP growth rate in Fiscal Year 2016-17?
a. 7.1%
b. 7.2%
c. 7.3%
d. 7.5

Answer: 7.1%

11. India’s GDP growth rate in the last quarter (January 2017 to March 2017) was
a. 5.6%
b. 6.1%
c. 7.1%
d. 7.2

Answer: 6.1%

12. After Rs. 500 & Rs. 2000, which new currency note is going to be put into circulation?
a. Rs. 1
b. Rs. 2
c. Rs. 5
d. Rs. 10

Answer: Rs. 1

13. When is the World Environment Day observed?
a. 2nd June
b. 4th June
c. 5th June
d. 9th June

Answer: 5th June

14. The theme of World Environment Day 2017 was
a. Reducing Greenhouse Effect
b. Connecting People to Nature
c. Fighting Global Warming
d. Sustainable Environment

Answer: Connecting People to Nature

15. Which rocket recently placed the communication satellite, GSAT-19 into the orbit?
a. GSLV MK3
b. GSLV MK4
c. GSLV MK5
d. GSLV MK6

Answer: GSLV MK3

16. Leo Varadkar is going to be the new Prime Minister of
a. Canada
b. Greece
c. Norway
d. Ireland

Answer: Ireland

17. Which country has the Number 1 rank on the 2017 Global Peace Index?
a. New Zealand
b. Iceland
c. Austria
d. Denmark

Answer: Iceland

18. India’s rank on Global Peace Index 2017 is
a. 98th
b. 115th
c. 137th
d. 142nd

Answer: 137th

19. Which of the following organizations publishes the Global Peace Index?
a. Institute for Economics & Peace
b. UNESCO
c. Amnesty International
d. International Court of Justice

Answer: Institute for Economics & Peace

20. As per Global Peace Index 2017, which is the least peaceful country in the world?
a. Syria
b. Iraq
c. Lebanon
d. Afghanistan

Answer: Syria

21. As per the India Development Report published by the World Bank, India’s rank in women workforce is
a. 89th
b. 91st
c. 120th
d. 122nd
Answer: 120th

22. National Stock Exchange has recently launched its international exchange, NSE IFSC in
a. Ahmedabad
b. Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City)
c. Mumbai
d. Bengaluru

Answer: Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City)

23. What is the name of the International Stock Exchange promoted by BSE?
a. India Global Exchange
b. Indian Global Stock Exchange
c. India International Exchange (India INX)
d. BSE International Exchange

Answer: India International Exchange (India INX)

24. SEBI has recently constituted Uday Kotak Committee to examine on
a. Corporate Governance
b. Corporate Social Responsibility
c. Industrial Production & Profitability
d. Corporate Tax Reforms

Answer: Corporate Governance

25. When is the World Oceans Day observed?
a. 2nd June
b. 3rd June
c. 7th June
d. 8thJune

Answer: 8th June

26. Which of the following banks is going to develop 100 digital villages in the country?
a. Vijaya Bank
b. SBI
c. Bank of Baroda
d. Indian Overseas Bank

Answer: Vijaya Bank

27. Name the country that has withdrawn itself recently from the Paris Climate Change Agreement.
a. India
b. USA
c. China
d. Germany

Answer: USA

28. Name the pair that has won the French Open Mixed Doubles Title 2017.
a. Anna-Lena Grönefeld & Robert Farah
b. Samantha Stosur & Sam Groth
c. Gabriela Dabrowski & Rohan Bopanna
d. Martina Hingis & Leander Paes

Answer: Gabriela Dabrowski & Rohan Bopanna

29. Which nation has recently become an official member of NATO (North Atlantic Treaty Organization)?
a. Brazil
b. Egypt
c. Argentina
d. Montenegro

Answer: Montenegro

30. According to RBI’s 2nd bimonthly monetary policy review for the financial year 2017-18, the SLR (with effect from 24th June) will be
a. 21%
b. 20.5%
c. 20%
d. 19.5%

Answer: 20%

31. Who recently became the ambassador for ‘Super Dad’ Campaign launched by the UNICEF?
a. Amitabh Bachchan
b. Sachin Tendulkar
c. Shahrukh Khan
d. Prakash Padukone

Answer: Sachin Tendulkar

32. Name the country which is counting the number of islands it has and naming them.
a. Indonesia
b. Malaysia
c. Philippines
d. West Indies

Answer: Indonesia

33. “Two Saints” is a book written by
a. Vikram Seth
b. Chetan Bhagat
c. Arun Shourie
d. Venkaiah Naidu

Answer: Arun Shourie

34. Who recently became the first cricketer from Sri Lanka to be included in the ICC Hall of Fame?
a. Arvinda de silva
b. Muttiah Muralitharan
c. Arjuna Ranatunga
d. Chaminda Vaas

Answer: Muttiah Muralitharan

35. Which of the following is the correct pair of countries that have recently become full members of Shanghai Cooperation Organization?
a. India & Iran
b. India & Pakistan
c. India & Sri Lanka
d. India & Turkey

Answer: India & Pakistan

Apart from our regular GK updates, it is suggested that you make full use of quality Video Lectures available on Vidya Guru Youtube Channel. The Online Classes available on this channel are shot by faculty renowned for providing Top SSC CHSL Coaching in Delhi.

Summary
This GK update covers the month of June 2017. It is an absolute must for students attending Classroom or Online Classes for SSC CGL Exam which is scheduled to start from 1st August. If you wish to get any guidance or support from our side, pls. feel free to write to vidyagurudelhi@gmail.com.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.