27 Apr

april

It’s generally seen that candidates preparing for competitive exams somewhere lose out when it comes to scoring marks on general awareness section. Current GK is a critical component of this section and a candidate needs to prepare systematically to answer questions from it. To help you answer Current GK questions expected in upcoming exams, Vidya Guru keeps coming up with timely updates.

If you are attending Classroom or Online Coaching for SSC CGL 2017 and looking for some help on current affairs, then the set of questions given below will surely help you a lot.

Current GK April 2017 Questions

Question 1: Bidya Devi Bhandari, who recently visited India, is the president of
a. Trinidad & Tobago
b. Fiji
c. Maldives
d. Nepal

Answer: Nepal

Question 2: Which state celebrated its 70th foundation day recently?
a. Andhra Pradesh
b. West Bengal
c. Haryana
d. Himachal Pradesh

Answer: Himachal Pradesh

Question 3: When is the Civil Services Day observed in India?
a. 17th April
b. 21st April
c. 23rd April
d. 25th April

Answer: 21st April

Question 4: The World Heritage Day is observed on
a. 18th April
b. 22nd April
c. 24th April
d. 27th April

Answer: 18th April

Question 5: The book “The Flaming Tresses of Draupadi” has been written by
a. Prakash Karat
b. Suketu Mehta
c. M Veerappa Moily
d. Sumitra Mahajan

Answer: M Veerappa Moily

Question 6: Who is the author of the book “Hope in a Challenged Democracy: Indian Narrative”?
a. Venkaiah Naidu
b. Ashwani Kumar
c. Dominique Lapierre
d. William Dalrymple

Answer: Ashwani Kumar

Question 7: Habibganj, which has become India’s 1st privately run railway station, is located in
a. Bihar
b. Madhya Pradesh
c. Jharkhand
d. Uttar Pradesh

Answer: Madhya Pradesh

Question 8: Tata Motors has developed the country’s 1st industrial articulated robot called
a. Brabo
b. Robomo
c. Moboro
d. Asimo

Answer: Brabo

Question 9: Who was chosen the 2017 most influential person in the world on Time Magazine’s Reader’s poll?
a. Narendra Modi
b. Vladimir Putin
c. Donald Trump
d. Rodrigo Duterte

Answer: Rodrigo Duterte

Question 10: Which country has recently granted honorary citizenship to Malala Yousafzai?
a. USA
b. France
c. Canada
d. England

Answer: Canada

Question 11: Name the nation that is going to host the UN International Day of Vesak?
a. Sri Lanka
b. Nepal
c. Maldives
d. Bangladesh

Answer: Sri Lanka

Question 12: With which sector is the SAMPADA scheme associated?
a. Power
b. Tourism
c. Food processing
d. Handicraft

Answer: Food processing

Question 13: Name the committee set up by Govt. to assess the regulatory framework related to virtual currencies.
a. Viral Acharya committee
b. Dinesh Sharma committee
c. YV Reddy committee
d. Shayamala Gopinath committee

Answer: Dinesh Sharma committee

Question 14: National waterway-I (NW-1), country’s 1st waterway project, is going to come up between
a. Varanasi and Haldia
b. Rishikesh and Patna
c. Haridwar and Bhagalpur
d. Haridwar and Patna

Answer: Varanasi and Haldia

Question 15: When is the Earth Day observed?
a. 15th April
b. 22nd April
c. 25th April
d. 29th April

Answer: 22nd April

Question 16: Name the city that has been declared the UNESCO World Book Capital 2018.
a. Ottawa
b. Canberra
c. Rio De Janeiro
d. Athens

Answer: Athens

Question 17: World Hemophilia Day is observed on
a. 13th April
b. 17th April
c. 22nd April
d. 26th April

Answer: 17th April

Question 18: Who has won the Dadasaheb Phalke award 2016?
a. Kamal Hassan
b. Saira Banu
c. Nutan
d. K Viswanath

Answer: K Viswanath

Question 19: Which country is going to host BRICS film festival 2017?
a. South Africa
b. Russia
c. Brazil
d. China

Answer: China

Question 20: Where is the UN Oceans Conference 2017 going to be held?
a. New York
b. Paris
c. Geneva
d. Rome

Answer: New York

Question 21: India has recently signed an agreement on defence shipbuilding with
a. Canada
b. Australia
c. Iran
d. South Korea

Answer: South Korea

Question 22: Where is India’s 1st village of books going to come up?
a. Gujarat
b. Maharashtra
c. West Bengal
d. Bihar

Answer: Maharashtra

Question 23: Name the nation that is going to host the first World Ocean Festival.
a. France
b. Germany
c. USA
d. Australia

Answer: USA

Question 24: When is the Panchayati Raj Diwas observed in our country?
a. 2nd April
b. 8th April
c. 15th April
d. 24th April

Answer: 24th April

Question 25: Which is the most valued PSU on the basis of market valuation?
a. SBI
b. ONGC
c. Coal India
d. NTPC

Answer: SBI

Question 26: Which country has abolished its 457 visa program which was popular among Indian migrant workers?
a. France
b. Canada
c. Australia
d. England

Answer: Australia

Question 27: Nokia has partnered with which of the following Telecom companies in order to bring 5G network connectivity in India?
a. Idea and Jio
b. Jio and Aircel
c. Idea and Aircel
d. BSNL and Airtel

Answer: BSNL and Airtel

Question 28: When is the World Malaria Day observed?
a. 22nd April
b. 24th April
c. 25th April
d. 30th April

Answer: 25th April

Question 29: The winner of Asian Billiards Championship 2017 is
a. Geet Sethi
b. Sourav Kothari
c. Ashok Shandilya
d. Pankaj Advani

Answer: Pankaj Advani

Question 30: RUSA portal and mobile app have been launched recently by the Govt. RUSA stands for
a. Rashtriya Uttam Shiksha Abhiyan
b. Rashtriya Uchch Shaikshik Abhiyan
c. Rashtriya Uchchatam Shaikshik Abhiyan
d. Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan

Answer: Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan

Question 31: When is the World Intellectual Property Day observed?
a. 26th April
b. 27th April
c. 28th April
d. 29th April

Answer: 26th April

Question 32: ‘Varuna’ is the name of the naval exercise which is conducted periodically between India and
a. United Kingdom
b. France
c. USA
d. Russia

Answer: France

Question 33: Name the country which is the largest military spender in the world.
a. UK
b. Russia
c. USA
d. China

Answer: USA

Question 34: What is India’s place on the list of largest military spenders in the world?
a. Third
b. Fourth
c. Fifth
d. Seventh

Answer: Fifth

Question 35: Name the state that has won the national youth athletics championship 2017.
a. Uttar Pradesh
b. Tamil Nadu
c. Haryana
d. Madhya Pradesh

Answer: Haryana

To keep improving your level of Banking & SSC exam preparation, you should subscribe to Vidya Guru Youtube Channel. It is here that you will find the expert faculty members teaching the Best SSC CGL Online Classes to more than 1.5 lakh students in the country.

Summary
This question set has been prepared by entrance exam experts from Vidya Guru. To interact with these experts and seek guidance from them, you can write to vidyagurudelhi@gmail.com

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.