29 Sep

Almost all candidates targeting Banking & SSC Exams understand the significance of Current Affairs. Yet, many fail to score well on Questions based on Current Affairs. Quite often, the reason behind this is the unavailability of exam relevant study material which one can rely on.

Keeping this in mind, Vidya Guru Centre for Classroom & Online SSC Coaching Classes keeps coming up with quality GK Quizzes and Youtube Videos. The latest quiz covering significant events from the Current month has been given below.

General Awareness September 2017 Questions

Question 1. Name the 1st Indian spinner to take a hat-trick in ODI cricket.
a. Ravindra Jadeja
b. Ravichandran Ashwin
c. Kuldeep Yadav
d. Akshar Patel

Answer: Kuldeep Yadav

Question 2. Saubhaya (Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana) scheme was launched recently. The scheme aims to provide free electricity connections to all households by
a. May 2019
b. December 2018
c. December 2019
d. May 2022

Answer: December 2018

Question 3. India’s position on the Global Competitiveness Index 2017-18 is
a. 40th
b. 41st
c. 42nd
d. 43rd

Answer: 40th

Question 4. Every year, the Global Competitiveness Index is published by the
a. World Bank
b. International Monetary Fund
c. World Trade Organization
d. World Economic Forum

Answer: World Economic Forum

Question 5. Which of the following nations has been ranked 1 on the Global Competitiveness Index 2017-18?
a. Singapore
b. Switzerland
c. Norway
d. USA

Answer: Switzerland

Question 6. Antyodaya Diwas is observed on 25th September to commemorate the memory of which of the following leaders?
a. Deen Dayal Upadhyaya
b. Lal Bahadur Shastri
c. Jayaprakash Narayan
d. VD Savarkar

Answer: Deen Dayal Upadhyaya

Question 7. Angela Merkel has won the 4th term as Chancellor of Germany. She belongs to which of the following political parties?
a. Christian Democratic Union of Germany (CDU)
b. Alternative for Germany (AfD)
c. Social Democratic Party of Germany (SPD)
d. Free Democratic Party (FDP)

Answer: Christian Democratic Union of Germany (CDU)

Question 8. Joao Lourenco has been recently sworn in as the President of
a. Chile
b. Argentina
c. Philippines
d. Angola

Answer: Angola

Question 9. Mercedes Araoz has been appointed Prime Minister of
a. Peru
b. Israel
c. Brazil
d. Spain

Answer: Peru

Question 10. Where is the South Asian Boxing Championship 2017 going to be held?
a. Kathmandu, Nepal
b. Guwahati, India
c. Thimphu, Bhutan
d. Jaffna, Sri Lanka

Answer: Guwahati, India

Question 11. Which of the following films has been chosen as India’s entry to Oscar awards 2018?
a. Dangal
b. Toilet: Ek Prem Katha
c. Newton
d. Begum Jaan

Answer: Newton

Question 12. Who among the following will lead the economic advisory council to the Prime Minister?
a. Arvind Subramanian
b. Bibek Debroy
c. Arvind Panagariya
d. Rajeev Kumar

Answer: Bibek Debroy

Question 13. When is the International Day of Peace observed annually?
a. 3rd September
b. 10th September
c. 18th September
d. 21st September

Answer: 21st September

Question 14. Which of the following ports was recently renamed as Deendayal Port?
a. Visakhapatnam
b. Paradip
c. Kandla
d. Mangalore

Answer: Kandla

Question 15. Who has recently become the 1st batsman in the world to score 100 sixes in T20 international matches?
a. Virat Kohli
b. AB de Villiers
c. Quinton De Kock
d. Chris Gayle

Answer: Chris Gayle

Question 16. Which of the following states hosted the 2017 National Open Athletics Championships?
a. Tamil Nadu
b. Goa
c. Kerala
d. Rajasthan

Answer: Tamil Nadu

Question 17. Name the author of the book “The Shershah of Kargil: Captain Vikram Batra”.
a. Ramachandra Guha
b. Deepak Surana
c. Anjali Damania
d. Anita Desai

Answer: Deepak Surana

Question 18. Name the online general insurance company that has recently got approval from IRDA to commence operations in India.
a. Genera
b. Nippon
c. Acko
d. Insura

Answer: Acko

Question 19. Name the indigenously built Scorpene submarine which was recently handed over to the Indian Navy.
a. INS Kalvari
b. INS Chakra
c. INS Arihant
d. INS Shalki

Answer: INS Kalvari

Question 20. Name the country which has recently allowed women to drive.
a. Iran
b. Saudi Arabia
c. Oman
d. Yemen

Answer: Saudi Arabia

Question 21. RBI has removed rupee denominated overseas bonds from the corporate debt limit and notified that they will be treated as external commercial borrowings. These bonds are commonly referred to as
a. Masala Bonds
b. Chhota Bonds
c. Bharat Bonds
d. Baniya Bonds

Answer: Masala Bonds

Question 22. What is the amount of scholarship that 1000 selected athletes will receive annually for 8 years under Khelo India (national program for development of sports) scheme?
a. 3 Lakh
b. 4 Lakh
c. 5 Lakh
d. 6 Lakh

Answer: 5 Lakh

Question 23. When is the World Maritime Day observed?
a. 20th September
b. 21st September
c. 22nd September
d. 28th September

Answer: 28th September

Question 24. Where is the 1st BIMSTEC disaster management exercise going to be conducted?
a. India
b. Myanmar
c. Nepal
d. Bhutan

Answer: India

Question 25. Where was the India-Japan annual summit 2017 organized recently?
a. Gandhinagar
b. Ahmedabad
c. Bengaluru
d. Hyderabad

Answer: Gandhinagar

Question 26. Prime Minister Mr. Narendra Modi recently met Aung San Suu Kyi who is the State Counselor of
a. Bhutan
b. Myanmar
c. Japan
d. North Korea

Answer: Myanmar

Question 27. RBI has notified that a P2P lending company providing loan facilitation service from its platform will be considered an NBFC. ‘P2P’ stands for
a. Premium to payer
b. Payee to payer
c. Peer to peer
d. Payer to payee

Answer: Peer to peer

Question 28. Name the 1st state in India that has set up family welfare committees.
a. Gujarat
b. Tripura
c. Madhya Pradesh
d. Himachal Pradesh

Answer: Tripura

Question 29. Ajay Bisaria has been recently appointed India’s new high commissioner to
a. United Kingdom
b. USA
c. China
d. Pakistan

Answer: Pakistan

Question 30. When is the World Tourism Day observed annually?
a. 22nd September
b. 23rd September
c. 26th September
d. 27th September

Answer: 27th September

To further strengthen your performance on GK & all other areas of Competitive Exam Preparation, we suggest you subscribe to our Youtube Channel. It will give you access to some of the Best Online Bank PO Classes available on the internet. In order to cover the entire syllabus for upcoming IBPS PO & Clerk Exams, you can enroll yourself with us. You need not even attend our classroom program. Because our Bank PO Online Course, which comprises complete Online / Pen Drive Videos, Test Series and Study Material, has all the learning resources required to crack any Govt. Job Competitive Exam.

Summary
This Current Affairs September 2017 update has been published keeping in mind the upcoming Banking, SSC CHSL / LDC, LIC AAO & DSSSB examinations. For further guidance & support, please feel free to write to us at vidyagurudelhi@gmail.com.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.