27 Apr

Current Affairs is an area that can make a lot of difference to your overall score in Banking, SSC and CDS Exams. Provided you prepare systematically, it can go a long way in helping you crack many Govt. Job and Competitive Examinations. However, it is unfortunate that most students are clueless about systematic preparation for Current Affairs. They are unaware of the type of Questions asked in the exam and the information required to answer them.

Being the Institute for Best IBPS PO Online Coaching Classes and SSC CGL Videos Course, Vidya Guru publishes 100% exam relevant learning material to assist you in this regard. Our experts have compiled the quiz given below. Attempt it as a short test to evaluate your level of preparedness for the upcoming exams. Make sure to memorize the new information that you come across here and supplement your study notes with it.

January 2021 Current Affairs

Question 1. Tansen Samman 2020 was bestowed upon
a. Satish Vyas (Santoor Maestro)
b. Swapan Chaudhuri (Tabla Maestro)
c. M.S. Gopalakrishnan (Violin Maestro)
d. Ustad Shujaat Khan (Sitar Maestro)

Answer: Satish Vyas (Santoor Maestro)

Question 2. ISRO recently launched India’s 42nd Communication satellite successfully via PSLV C-50. Name this satellite.
a. GSAT-7A
b. INSAT-4CR
c. CMS-01
d. GSAT-30

Answer: CMS-01

Question 3. RBI is going to publish Digital Payments Index (DPI) on Semi-Annual basis from March 2021. The base period for DPI is
a. March 2017
b. March 2018
c. March 2019
d. March 2020

Answer: March 2018

Question 4. Singapore has been chosen as the venue for the 2021 World Economic Forum annual meeting. In 2022, the World Economic Forum annual meeting is set to return to its traditional venue in
a. Brussels (Belgium)
b. Davos-Klosters (Switzerland)
c. Washington DC (USA)
d. Doha (Qatar)

Answer: Davos-Klosters (Switzerland)

Question 5. Which of the following statements is correct?
a. Indonesia will host the 2023 FIFA Men’s U-20 World Cup.
b. The 2023 FIFA Men’s U-17 World Cup will be hosted by Peru.
c. Both A and B
d. None of the above

Answer: Both A and B

Question 6. Robert Lewandowski, FIFA Men’s Player of 2020, belongs to which of the following countries?
a. Croatia
b. Poland
c. Portugal
d. Belgium

Answer: Poland

Question 7. 19th Asian Games (2022) are going to be held in Hangzhou, China. Which of the following pairs of Asian Games and their respective venues is incorrectly matched?
a. 20th Asian Games (2026): Aichi-Nagoya, Japan
b. 21stAsian Games (2030): Doha, Qatar
c. 22nd Asian Games (2034): Riyadh, Saudi Arabia
d. None of the above

Answer: None of the above

Question 8. India and Bangladesh agreed to reopen the Railway link between Haldibari (India) &
a. Benapole (Bangladesh)
b. Chilahati (Bangladesh)
c. Darshana, Bangladesh
d. Rohanpur (Bangladesh)

Answer: Chilahati (Bangladesh)

Question 9. A special postal stamp was unveiled by PM Modi to mark the Centenary Celebration of Aligarh Muslim University (Uttar Pradesh). AMU was founded by
a. Nawab Abdul Latif
b. Sir Syed Ahmad Khan
c. Aga Khan III
d. Mirza Gulam Ahmed

Answer: Sir Syed Ahmad Khan

Question 10. World’s largest floating Solar Energy project, having a capacity of 600 Mega Watts, is going to come up at Omkareshwar Dam in Madhya Pradesh. The dam is built on which of the following rivers?
a. Betwa
b. Chambal
c. Narmada
d. Sone

Answer: Narmada

Question 11. Buta Singh, who passed away recently, had served as the Governor of Bihar and also as the Union
a. Foreign Minister
b. Health Minister
c. Home Minister
d. Defence Minister

Answer: Home Minister

Question 12. Name the Indian Physicist who was recently awarded the French National Order of Merit (Ordre National du Merite).
a. Sakthivel Rathinasamy
b. CNR Rao
c. Rajeev Varshney
d. Rohini Godbole

Answer: Rohini Godbole

Question 13. Name the 1st woman fighter pilot to take part in India’s Republic Day Parade.
a. Shivangi
b. Avani Chaturvedi
c. Bhawana Kanth
d. Mohana Singh

Answer: Bhawana Kanth

Question 14. Sahitya Gaurav Samman was conferred on which of the following Union Ministers by Canada’s Hindi Writers Guild?
a. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
b. Prakash Javadekar
c. Ravi Shankar Prasad
d. Prahlad Singh Patel

Answer: Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’

Question 15. Who became the 1st recipient of Mullagh Medal by becoming the Man of the Match at the Boxing Day Test played in Melbourne, Australia recently?
a. Ajinkya Rahane
b. Shubman Gill
c. Pat Cummins
d. Rishabh Pant

Answer: Ajinkya Rahane

Question 16. Name the Union Minister who chaired the 148th session of WHO Executive Board on India’s behalf.
a. Nirmala Sitharaman
b. Dr. Harsh Vardhan
c. Piyush Goyal
d. S Jaishankar

Answer: Dr. Harsh Vardhan

Question 17. ‘Let’s act Together’ was the theme of the 4th One Planet Summit, which was held recently. Name the country that organized this virtual summit.
a. United Kingdom
b. Germany
c. France
d. USA

Answer: France

Question 18. Which of the following statements is correct?
a. National Voters Day is celebrated annually on 25th January.
b. World Leprosy Day (WLD) is observed annually on the last Sunday of January. WLD 2021 was observed on 31st January.
c. ‘Dekho Apna Desh’ was the theme of National Tourism Day, which is observed annually on 25th January.
d. All of the above

Answer: All of the above

Question 19. Which of the following is true?
a. Sea Vigil-21, a biennial Coastal Defence Exercise, was conducted recently by the Navy and the Coast Guard.
b. A Passage Exercise (PASSEX) was held recently between the Navies of India and Vietnam in the South China Sea.
c. Both A and B
d. None of the above

Answer: Both A and B

Question 20. Name the International Diplomacy Initiative launched by the Indian Govt. involving the export of COVID-19 vaccines.
a. Vaccine Maitri
b. DiploVac
c. Vaccine Kutumbakam
d. Vaccine Sambandh

Answer: Vaccine Maitri

Question 21. What is the name of India’s Newest Airline?
a. Flybig
b. Highfly
c. Orion Airways
d. Air Luxuria

Answer: Flybig

Question 22. STARStreak Air Defence System will be developed in India jointly by Bharat Dynamics and Thales Air Defence from
a. United Kingdom
b. Germany
c. Israel
d. USA

Answer: United Kingdom

Question 23. Name the Smart Indigenous Anti-Airfield Weapon testfired from Hawk-Mk 132 aircraft.
a. WARD (Weaponized Anti Rocket Destroyer)
b. SHARP (Smart Hitting Anti Rocket Projectile)
c. WARM (Weaponized Anti Rocket Missile)
d. SAAW (Smart Anti Airfield Weapon)

Answer: SAAW (Smart Anti Airfield Weapon)

Question 24. Which of the following pairs of power projects and their respective locations is incorrectly matched?
a. Thoubal Multipurpose Project: Manipur
b. Rangit-IV Hydro Electric Project: Sikkim
c. Teesta-VI Hydro Electric Project: Sikkim
d. None of the above

Answer: None of the above

Question 25. PM recently inaugurated a Natural Gas (LNG) pipeline developed by Gas Authority of India Ltd (GAIL). The pipeline was laid between
a. Kochi (Kerala) – Mangaluru (Karnataka)
b. Kochi (Kerala) – Visakhapatnam (Andhra Pradesh)
c. Madurai (Tamil Nadu) – Visakhapatnam (Andhra Pradesh)
d. Vellore (Tamil Nadu) – Vijayawada (Andhra Pradesh)

Answer: Kochi (Kerala) – Mangaluru (Karnataka)

Question 26. Which of the following is the 1st Bank to convert itself under RBI’s scheme on Voluntary Transition of Urban Cooperative Banks into Small Finance Banks?
a. Ahmedabad Mercantile Co-operative Bank
b. Janata Sahakari Co-operative Bank
c. Shivalik Mercantile Co-operative Bank
d. Saraswat Co-operative Bank

Answer: Shivalik Mercantile Co-operative Bank

Question 27. Dharmendra Pradhan, Union Cabinet Minister of Petroleum & Natural Gas, recently inaugurated West Bengal’s 1st Oil and Gas reserve and dedicated it to the Nation. The reserve is located in
a. Ranaghat
b. Ashoknagar
c. Krishnanagar
d. Barrackpore

Answer: Ashoknagar

Question 28. Where is India’s largest Hockey stadium going to come up?
a. Jamshedpur (Jharkhand)
b. Nagpur (Maharashtra)
c. Indore (Madhya Pradesh)
d. Rourkela (Odisha)

Answer: Rourkela (Odisha)

Question 29. Rs. 59000/- Crore Post-Matric scholarship scheme has been launched to benefit over 4 Crore students belonging to
a. Scheduled Tribes (ST)
b. EWS (Economically Weaker Sections)
c. Scheduled Castes (SC)
d. OBC (Other Backward Classes)

Answer: Scheduled Castes (SC)

Question 30. Who was recently appointed as BCCI’s new Chairman of selectors?
a. Chetan Sharma
b. Sanjay Manjrekar
c. Dilip Vengsarkar
d. Sandeep Patil

Answer: Chetan Sharma

Going through the above Quiz must have surely given you an idea regarding the pattern of Current Affairs Questions asked in different exams. In addition to such quizzes, the Videos published on our YouTube channel will boost your learning exponentially. Lakhs of students from across the Country who are looking for the Best Online Coaching for SSC CGL trust these videos for their Competitive Exam Preparation.

Of course, the students who enroll themselves in our Online CDS Coaching Classes or Bank PO Pen Drive Courses get 100% access to our updated Content, Study Material and Test Series. Armed with these excellent resources and guided by our experienced mentors, you can prepare yourself to take on the competition and pass any exam with flying colours.

Summary
This quiz comprises 30 Objective Questions based on National and International News items of January 2021. It has been designed keeping in mind the pattern and difficulty level of various Competitive Examinations. To seek further information, you can E-mail us at vidyagurudelhi@gmail.com or get in touch with our Admissions Team on 9654899726 / 9650549487 / 9650549587.

Leave a Comment