28 Oct

RBI Assistant & IBPS Clerk Examinations are scheduled to commence in the last week of November and the first week of December respectively. Therefore, it is time candidates desirous of cracking these Competitive Exams put in that extra bit of effort. In this context, it is suggested that you start focusing on General Knowledge right away keeping the Mains Exam in mind.

GK Quizzes published by Vidya Guru, the Centre for Best IBPS Coaching in Delhi, will help you do so effortlessly. Given below is the latest quiz covering some highly important, exam worthy questions.

General Awareness October 2017

Question 1: What was India’s rank on the Global Hunger Index recently published by the International Food Policy Research Institute?
a. 91st
b. 92nd
c. 100th
d. 110th

Answer: 100th

Question 2: With which of the following E-commerce retailers has the Textile ministry tied up in order to promote the handloom industry?
a. Jabong
b. Myntra
c. Snapdeal
d. Amazon

Answer: Myntra

Question 3: Who has written the book “Beyond the Dream Girl” based on Hema Malini’s life?
a. Shonali Bose
b. Ram Kamal Mukherjee
c. Subhash Ghai
d. Himani Bannerji

Answer: Ram Kamal Mukherjee

Question 4: The President of India recently met Mr. Ismail Omar Guelleh who is the President of
a. Djibouti
b. Somalia
c. Ghana
d. Zaire

Answer: Djibouti

Question 5: Name the smallest country that has qualified for FIFA World Cup 2018 to be held in Russia.
a. Ireland
b. Iceland
c. Monaco
d. Papua New Guinea

Answer: Iceland

Question 6: When is the International Day for Eradication of Poverty observed annually?
a. 2nd October
b. 3rd October
c. 15th October
d. 17th October

Answer: 17th October

Question 7: The Union cabinet has recently approved the initiatives SANKALP and STRIVE in order to boost which of the following?
a. Skill India Mission
b. Make in India Campaign
c. Startup India Campaign
d. Digital India Campaign

Answer: Skill India Mission

Question 8: Where was the G-20 finance ministers & central bank governors meeting held recently?
a. Geneva
b. Washington DC
c. Paris
d. New York

Answer: Washington DC

Question 9: When is the World Mental Health Day observed around the world?
a. 10th October
b. 21st October
c. 22nd October
d. 23rd October

Answer: 10th October

Question 10: Jacinda Ardern was recently sworn in as the Prime Minister of which of the following nations?
a. Britain
b. Australia
c. New Zealand
d. Canada

Answer: New Zealand

Question 11: Who among the following has won the Man Booker Prize 2017 for the book “Lincoln in the Bardo”?
a. Ian McEwan
b. David Grossman
c. George Saunders
d. Philip Roth

Answer: George Saunders

Question 12: President Ram Nath Kovind recently met Mr. Mulatu Teshome who is the President of
a. Rwanda
b. South Africa
c. Nigeria
d. Ethiopia

Answer: Ethiopia

Question 13: Audrey Azoulay of France is going to be the next Director General of
a. UNESCO
b. World Trade Organization
c. International Monetary Fund
d. UNICEF

Answer: UNESCO

Question 14: Who among the following is the winner of the World Food Prize 2017?
a. Dr. Jan Low
b. Dr. Akinwumi Adesina
c. Dr Sanjaya Rajaram
d. Dr. Maria Andrade

Answer: Dr. Akinwumi Adesina

Question 15: Mitra Shakti, a joint military exercise between India & Sri Lanka, was recently conducted in
a. Pune
b. Jaffna
c. Dehradun
d. Trincomalee

Answer: Pune

Question 16: Name the winner of the Indira Gandhi Award for National Integration 2015-16.
a. Shubha Mudgal
b. Gulzar
c. Muzaffar Ali
d. T M Krishna

Answer: T M Krishna

Question 17: Name the SEBI appointed committee on corporate governance that recently submitted its recommendations.
a. T.K. Viswanathan Committee
b. Uday Kotak Committee
c. Mohandas Pai Committee
d. R. Gandhi Committee

Answer: Uday Kotak Committee

Question 18: Name the footballer who was adjudged the Best FIFA Men’s Player 2017.
a. Cristiano Ronaldo
b. Neymar
c. Lionel Messi
d. Gareth Bale

Answer: Cristiano Ronaldo

Question 19: India’s 1st Pradhan Mantri Kaushal Kendra for Skilling in Smart Cities was recently inaugurated in
a. Pune
b. Ahmedabad
c. Hyderabad
d. New Delhi

Answer: New Delhi

Question 20: When is the Indian Air Force Day observed annually?
a. 2nd October
b. 6th October
c. 8th October
d. 21st October

Answer: 8th October

Question 21: Name the head of the SEBI committee on Market Infrastructure Institutions.
a. Gopal Naik
b. R. Gandhi
c. Ananta Barua
d. Vikram Limaye

Answer: R. Gandhi

Question 22: Who is the author of the book: “The Coalition Years 1996-2012”?
a. Arun Shourie
b. Jairam Ramesh
c. P. Chidambaram
d. Pranab Mukherjee

Answer: Pranab Mukherjee

Question 23: The country’s 1st All India Institute of Ayurveda was inaugurated recently in
a. Jaipur
b. New Delhi
c. Patna
d. Bhopal

Answer: New Delhi

Question 24: Which of the following teams did India defeat in the final of the Asia Cup Hockey 2017 tournament which was held in Bangladesh?
a. Malaysia
b. South Korea
c. Pakistan
d. Japan

Answer: Malaysia

Question 25: The Central Government has directed the states to name toilets built in rural areas as
a. Swapna Ghar
b. Safai Ghar
c. Swachh Ghar
d. Izzat Ghar

Answer: Izzat Ghar

Question 26: What is the maximum amount of aggregate loans that can be taken by a borrower across all P2P platforms, at any point of time?
a. Rs. 5 Lakh
b. Rs. 8 Lakh
c. Rs. 10 Lakh
d. Rs. 20 Lakh

Answer: Rs. 10 lakh

Question 27: As per RBI guidelines, the maturity of loans offered on P2P lending platforms shall not exceed
a. 18 months
b. 24 months
c. 36 months
d. 48 months

Answer: 36 months

Question 28: RBI’s Janak Raj panel has suggested linking bank lending rates to an external benchmark rate rather than MCLR. MCLR stands for
a. Marginal Capital of Funds based Lending Rate
b. Marginal Cost of Funds based Lending Rate
c. Marginal Cost of Funds below Lending Rate
d. Marginal Capital of Funds below Lending Rate

Answer: Marginal Cost of Funds based Lending Rate

Question 29: Which of the following ministries have come together to launch the “Sustainable & Accelerated Adoption of efficient Textile technologies to Help small Industries” (SAATHI) initiative?
a. Ministry of Textiles & Ministry of Skill Development And Entrepreneurship
b. Ministry of Textiles & Ministry of Commerce and Industry
c. Ministry of Textiles & Ministry of New and Renewable Energy
d. Ministry of Textiles & Ministry of Power

Answer: Ministry of Textiles & Ministry of Power

Question 30: Where was the Eighth Conference of Association of SAARC Speakers & Parliamentarians held recently?
a. Kathmandu, Nepal
b. Thimphu, Bhutan
c. Colombo, Sri Lanka
d. New Delhi, India

Answer: Colombo, Sri Lanka

In addition, to the General Awareness Questions and Answers that are covered through our Quizzes we suggest that you subscribe to our Youtube Channel. Here, you will find hundreds of Online Bank Coaching Videos that will benefit you greatly. Through our IBPS Online Coaching Classes you can even cover the complete syllabus and be 100% Exam ready. Along with these Classes you can also opt for our Quality Study Material and Online Test Series.

Summary
This GK Quiz has been published by Vidya Guru’s SSC & Banking Exam Preparation experts keeping the latest question pattern in mind. For further information & guidance, don’t hesitate to write to us at vidyagurudelhi@gmail.com.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.