24 Sep

Effective Preparation for any Clerk or Banking PO Entrance must include thorough revision of Current Affairs before the Exam. Considering both IBPS PO & Clerk are scheduled to be conducted before the end of the year, questions from the second half of 2017 are bound to be there in the Exam. Thus, we suggest that you pay special emphasis on improving your awareness of events pertaining to this period.

To help you do that, we publish the Best Bank PO Online Classes on our Youtube channel and keep coming up with regular General Knowledge Updates. The latest GA update from September has been given below:

GK September 2017 Quiz

Question 1. Alexander Grigoryevich Lukashenko was recently on a state visit to India. He is the President of which of the following nations?
a. Slovakia
b. Belarus
c. Ukraine
d. Serbia

Answer: Belarus

Question 2. “Unstoppable: My Life So Far” is the autobiography of which of the following tennis stars?
a. Venus Williams
b. Novak Djokovic
c. Rafael Nadal
d. Maria Sharapova

Answer: Maria Sharapova

Question 3. Which of the following organizations recently published the Global Human Capital Index?
a. International Monetary Fund
b. World Economic Forum
c. United Nations Development Program
d. World Bank

Answer: World Economic Forum

Question 4. India’s rank on Global Human Capital Index 2017 is
a. 103
b. 107
c. 119
d. 121

Answer: 103

Question 5. Which of the following nations stood 1st on Global Human Capital Index 2017?
a. Norway
b. Denmark
c. USA
d. Sweden

Answer: Norway

Question 6. Halimah Yacob has recently become the President of
a. Turkey
b. Yemen
c. Singapore
d. Oman

Answer: Singapore

Question 7. Who among the following is the author of the book: “Hit Refresh”?
a. Satya Nadella
b. Sundar Pichai
c. Bill Gates
d. Larry Page

Answer: Satya Nadella

Question 8. Name the state that is going to host the 2017 National Games.
a. Jharkhand
b. Uttarakhand
c. Madhya Pradesh
d. Goa

Answer: Goa

Question 9. Sloane Stephens, who defeated Madison Keys to win the US Open 2017 women’s singles title, belongs to which of the following countries?
a. Australia
b. USA
c. United Kingdom
d. Canada

Answer: USA

Question 10. Who among the following won the US Open men’s singles championship 2017?
a. Kevin Anderson
b. Roger Federer
c. Rafael Nadal
d. Andy Murray

Answer: Rafael Nadal

Question 11. Name the pair that recently won the US Open 2017 women’s doubles title?
a. Martina Hingis & Chan Yung-Jan
b. Sania Mirza & Shuai Peng
c. Lucie Safarova & Bethanie Mattek-Sands
d. Casey Dellacqua & Ashleigh Barty

Answer: Martina Hingis & Chan Yung-Jan

Question 12. Which of the following pairs clinched the 2017 US Open men’s doubles title?
a. Ryan Harrison & Michael Venus
b. Donald Young & Santiago Gonzalez
c. Horia Tecau & Jean-Julien Rojer
d. Marc Lopez & Feliciano Lopez

Answer: Horia Tecau & Jean-Julien Rojer

Question 13. Who among the following won the US Open mixed doubles championship 2017?
a. Rohan Bopanna & Gabriela Dabrowski
b. Henri Kontinen & Heather Watson
c. Sania Mirza & Ivan Dodig
d. Martina Hingis & Jamie Murray

Answer: Martina Hingis & Jamie Murray

Question 14. Hindi Divas is observed annually on
a. 10th September
b. 14th September
c. 15th September
d. 16th September

Answer: 14th September

Question 15. Name the mobile wallet & payment app that has been recently launched in India by Google.
a. Rush
b. PayZapp
c. Tez
d. SmartPay

Answer: Tez

Question 16. Prime Minister Mr. Narendra Modi recently met Mr. Htin Kyaw, who is the President of
a. Vietnam
b. Bhutan
c. Bangladesh
d. Myanmar

Answer: Myanmar

Question 17. Name the operation launched by the Union Govt. to help Rohingya Muslims who have taken refuge in Bangladesh.
a. Operation Madad
b. Operation Insaniyat
c. Operation Samvedna
d. Operation Karuna

Answer: Operation Insaniyat

Question 18. When is the International Day of Democracy observed around the world?
a. 9th September
b. 15th September
c. 22nd September
d. 23rd September

Answer: 15th September

Question 19. The official song of FIFA Under-17 Football World Cup 2017 has been composed by
a. Bappi Lahiri
b. Shankar Ehsaan Loy
c. AR Rehman
d. Pritam

Answer: Pritam

Question 20. Which of the following public sector companies was recently granted ‘Maharatna’ status by the Union Govt.?
a. Bharat Petroleum Corporation Limited
b. Oil India Limited
c. Hindustan Petroleum Corporation Limited
d. Shipping Corporation of India Limited

Answer: Bharat Petroleum Corporation Limited

Question 21. In which of the following states is India’s 1st hyperloop project going to come up?
a. Goa
b. Maharashtra
c. Andhra Pradesh
d. Karnataka

Answer: Andhra Pradesh

Question 22. Name the company that has recently acquired IPL (Indian Premier League) media rights for the next five years.
a. Oppo
b. Star India
c. Sony
d. Zee

Answer: Star India

Question 23. Shinzo Abe, who recently visited India, is the Prime Minister of
a. Japan
b. Myanmar
c. South Korea
d. Hong Kong

Answer: Japan

Question 24. Which of the following cities was the venue of the 2017 Eastern Economic Forum?
a. Tokyo, Japan
b. Shanghai, China
c. Vladivostok, Russia
d. Istanbul, Turkey

Answer: Vladivostok, Russia

Question 25. Who among the following was recently appointed coach of the Indian men’s senior hockey team?
a. Waltherus Marijne
b. Harendra Singh
c. Roelant Oltmans
d. Pargat Singh

Answer: Waltherus Marijne

Question 26. Where is the Commonwealth Weightlifting Championship 2019 going to be organized?
a. Australia
b. Canada
c. India
d. New Zealand

Answer: India

Question 27. YC Modi has been recently appointed Director General of
a. CBI
b. National Investigation Agency
c. Intelligence Bureau
d. Research and Analysis Wing (RAW)

Answer: National Investigation Agency

Question 28. India’s first bullet train will commute from
a. Hyderabad to Bengaluru
b. Mumbai to Pune
c. Mumbai to Goa
d. Mumbai to Ahmedabad

Answer: Mumbai to Ahmedabad

Question 29. Name the customer assistance chatbot launched recently by the State Bank of India
a. SIA
b. EVA
c. SITA
d. RINA

Answer: SIA

Question 30. Who among the following was recently appointed US ambassador to India?
a. Rex Tillerson
b. Kenneth Juster
c. Tom Shannon
d. John Sullivan

Answer: Kenneth Juster

In addition to going through such General Awareness Quizzes, you can further your Banking Exam Preparation by opting for Vidya Guru Online & Pen Drive Courses. These Courses comprise detailed study material, online test series and the Best IBPS Online Coaching Classes available across the country. However, if you are also thinking of attempting other Govt. Job Exams such as SSC CGL / CHSL, Intelligence Bureau, DSSSB, Railways etc. then we suggest you choose our General Competition Course. This Course will not only cover the syllabus of Banking Exams, but also include SSC Online Coaching Classes.

Summary
This blog updates Govt. Job aspirants on Current Affairs September 2017 Questions which are going to be useful for attempting upcoming Banking, SSC & other Govt. Job Exams. For more information on how you can be successful in getting a reputed Govt. Job, feel free to write to us at vidyagurudelhi@gmail.com.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.