13 Sep

Sept

With the release of IBPS Clerk 2017 Notification, candidates seeking banking sector jobs must take stock of where they stand. Since the Clerical Exam is conducted once a year, it is an opportunity which is too precious to miss. Three to four months of dedicated preparation can see you through.

But, it is advisable not to underestimate the level of competition. Moreover, attending Classes at the Centre for the Best Bank Clerk Coaching in Delhi ensures that you are putting in that extra bit of effort which is required to crack any Competitive Examination. Putting in that extra bit also means keeping yourself updated on Current Affairs, which is an integral part of the examination. The latest GK Quiz covering Current Affairs for the month of September will help you in this regard.

Current Affairs September 2017 Quiz

Question 1. The Prime Minister recently attended the 9th BRICS summit. The venue of this summit was
a. Xiamen, China
b. Pretoria, South Africa
c. Vladivostok, Russia
d. Brasilia, Brazil

Answer: Xiamen, China

Question 2. What was India’s GDP growth rate in the first quarter of the fiscal year 2017-18?
a. 5.6%
b. 5.7%
c. 6.2%
d. 6.7%

Answer: 5.7%

Question 3. Who was recently appointed Comptroller and Auditor General (CAG) of India?
a. Rajiv Kumar
b. Amitabh Kant
c. Ashwani Lohani
d. Rajiv Mehrishi

Answer: Rajiv Mehrishi

Question 4. Rajiv Gandhi National Aviation University, India’s 1st aviation university, is located in
a. Jalandhar, Punjab
b. Ajmer, Rajasthan
c. Bellary, Karnataka
d. Rae Bareli, Uttar Pradesh

Answer: Rae Bareli, Uttar Pradesh

Question 5. Nirmala Sitaraman has been recently appointed as the
a. Union minister of Defence
b. Union minister of Corporate Affairs
c. Union minister of Railways
d. Union minister of Finance

Answer: Union minister of Defence

Question 6. In the latest cabinet reshuffle, who among the following was appointed as the Union minister of Railways?
a. Nitin Gadkari
b. Dr. Harsh Vardhan
c. Piyush Goyal
d. Manohar Parrikar

Answer: Piyush Goyal

Question 7. Mr. Suresh Prabhu has recently assumed charge as the Union minister of
a. Road Transport and Highways
b. New and Renewable Energy
c. Corporate Affairs
d. Commerce and Industry

Answer: Commerce and Industry

Question 8. Where is the National Sports Museum going to be established?
a. New Delhi
b. Patiala
c. Bengaluru
d. Pune

Answer: New Delhi

Question 9. Who is the author of the book: “I do what I do”?
a. Vidya Balan
b. Shashi Tharoor
c. Raghuram Rajan
d. Shah Rukh Khan

Answer: Raghuram Rajan

Question 10. Apart from being the Union minister of Shipping, Road Transport & Highways, Mr. Nitin Gadkari is now heading the ministry of
a. Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation
b. Drinking Water and Sanitation
c. Corporate Affairs
d. Women and Child Development

Answer: Water Resources, River Development & Ganga Rejuvenation

Question 11. The OBC creamy layer limit for reservation in Central Govt. jobs has been raised from Rs. 6 lakh to
a. 7 Lakh
b. 7.5 Lakh
c. 8 Lakh
d. 9 Lakh

Answer: 8 Lakh

Question 12. As per the latest CSO data, which state showed the fastest economic growth rate in the fiscal year 2015-16?
a. Jammu & Kashmir
b. Arunachal Pradesh
c. Maharashtra
d. Goa

Answer: Arunachal Pradesh

Question 13. Who among the following was recently named the Union minister of Drinking Water and Sanitation?
a. Shiv Pratap Shukla
b. Hardeep Singh Puri
c. Uma Bharti
d. KJ Alphons

Answer: Uma Bharti

Question 14. After the recent cabinet reshuffle, Mr. Dharmendra Pradhan is now in charge of which of the following ministries?
a. Petroleum and Natural Gas; Skill Development and Entrepreneurship
b. Youth Affairs and Sports; Skill Development and Entrepreneurship
c. Petroleum and Natural Gas; Youth Affairs and Sports
d. Information and Broadcasting; Skill Development and Entrepreneurship

Answer: Petroleum and Natural Gas; Skill Development and Entrepreneurship

Question 15. In addition to being the Minister of State in the Ministry of Electronics and Information Technology, KJ Alphons is now the Minister of State (Independent Charge) of
a. Statistics and Program Implementation
b. Parliamentary Affairs
c. Youth Affairs and Sports
d. Tourism

Answer: Tourism

Question 16. According to CSO, which state had the largest Gross State Domestic Product (GSDP) in the financial year 2015-16?
a. Tamil Nadu
b. Maharashtra
c. Andhra Pradesh
d. Gujarat

Answer: Maharashtra

Question 17. Who was recently appointed Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Housing and Urban Affairs?
a. Hardeep Singh Puri
b. Raj Kumar Singh
c. Vijay Goel
d. Anantkumar Hegde

Answer: Hardeep Singh Puri

Question 18. During the latest cabinet reshuffle, who was appointed Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Youth Affairs and Sports?
a. Virendra Kumar
b. Satya Pal Singh
c. Rajyavardhan Singh Rathore
d. Ashwini Kumar Choubey

Answer: Rajyavardhan Singh Rathore

Question 19. India’s 1st Videsh Bhawan was recently inaugurated in
a. Mumbai, Maharashtra
b. Pune, Maharashtra
c. Bengaluru, Karnataka
d. Ahmedabad, Gujarat

Answer: Mumbai, Maharashtra

Question 20. The birth anniversary of which former Prime Minister of India is observed as the Sadhbhavana Diwas?
a. Indira Gandhi
b. Rajiv Gandhi
c. Pandit Jawaharlal Nehru
d. Lal Bahadur Shastri

Answer: Rajiv Gandhi

Question 21. What is the total value of demonetized notes of Rs. 500 & Rs. 1000 denomination which have been received by RBI?
a. 13.87 Lakh Crores
b. 14.99 Lakh Crores
c. 15.28 Lakh Crores
d. 15.44 Lakh Crores

Answer: 15.28 Lakh Crores

Question 22. Name the RBI committee on household finance, which recently suggested that banks should link their home loan rates to repo rate.
a. Harun Rashid Khan committee
b. Tarun Ramadorai committee
c. N S Vishwanathan committee
d. BP Kanungo committee

Answer: Tarun Ramadorai committee

Question 23. India’s external affairs minister, Smt. Sushma Swaraj, recently took part in the Indian Ocean Conference 2017. The venue of this conference was
a. Colombo, Sri Lanka
b. Port Louis, Mauritius
c. Hanoi, Vietnam
d. Kathmandu, Nepal

Answer: Colombo, Sri Lanka

Question 24. Which committee has been constituted by the Union Govt. on Artificial Intelligence (AI) for India’s economic transformation?
a. Jayant Narlikar committee
b. Amitabh Kant committee
c. V. Kamakoti committee
d. Arvind Panagariya committee

Answer: V. Kamakoti committee

Question 25. The venue of 2017 Yudh Abhyas, a bilateral military training exercise between India and USA, is
a. Dehradun, India
b. New South Wales, Australia
c. Washington, USA
d. Rhode Island, USA

Answer: Washington, United States

Question 26. The Rohingya Muslim community primarily belongs to
a. Bangladesh
b. Bhutan
c. Myanmar
d. China

Answer: Myanmar

Question 27. RBI recently designated HDFC as a D-SIB (too big to fail). D-SIB stands for
a. Domestic Systemically Integral Bank
b. Domestic Systemically Important Bank
c. Domestic Systematically Important Bank
d. Domestic Systemically Institutional Bank

Answer: Domestic Systemically Important Bank

Question 28. As per RBI, a bank will be considered a D-SIB, if its assets exceed
a. 1% of India’s GDP
b. 1.5% of India’s GDP
c. 2% of India’s GDP
d. 2.5% of India’s GDP

Answer: 2% of India’s GDP

Question 29. When is the International Literacy Day observed?
a. 3rd September
b. 5th September
c. 7th September
d. 8th September

Answer: 8th September

Question 30. The 2017 SLINEX, a bilateral maritime exercise between India and Sri Lanka, was recently conducted at
a. Jaffna, Sri Lanka
b. Trincomalee, Sri Lanka
c. Paradip, India
d. Vishakhapatnam, India

Answer: Vishakhapatnam, India

Apart from such regular General Knowledge updates, you can subscribe to Vidya Guru Youtube channel for some free Bank PO Video Classes. To cover the complete syllabus through our Best IBPS PO Online Classes or to buy our superb Pen Drive Course, call now @ 9650549487 / 9650549587…

Summary
This GK update covers important Current Affairs Questions based on September 2017 events. For further guidance on how to crack SSC, Banking & Govt. Job exams, write to us at vidyagurudelhi@gmail.com

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.