14 Aug

August

With the beginning of the new month, new developments have taken place in India and the world over. Of course, not all such developments are exam relevant. In fact, at times, it is not even feasible for a candidate to keep a track of so many developments taking place simultaneously. Thus, the need for concise and relevant source of Current Affairs Questions arises.

To satisfy this student need and as a supplement to our Bank PO Online Classes, we at Vidya Guru keep publishing updated General Knowledge quizzes. The latest set of such questions has been given below.

Current Affairs August 2017

Question 1. Who among the following recently became the Vice Chairman of NITI Aayog?
a. Narendra Modi
b. Rajiv Kumar
c. J. Satyanarayana
d. Arvind Subramanian

Answer: Rajiv Kumar

Question 2. Dipak Misra will be the
a. 44th Chief Justice of India
b. 45th Chief Justice of India
c. 46th Chief Justice of India
d. 47th Chief Justice of India

Answer: 45th Chief Justice of India

Question 3. India’s 1st heli-taxi (helicopter taxi) service will be launched in which of the following cities?
a. Bengaluru
b. Hyderabad
c. Mumbai
d. Pune

Answer: Bengaluru

Question 4. As per the latest SEBI ruling, listed companies will have to declare their loan defaults to stock exchanges within a time span of
a. 1 working day
b. 2 working days
c. 4 working days
d. 7 working days

Answer: 1 working day

Question 5. Which among the following sprinters recently won the 100 meter gold medal in World Athletics Championship?
a. Usain Bolt
b. Maurice Greene
c. Christian Coleman
d. Justin Gatlin

Answer: Justin Gatlin

Question 6. Which of the following cities will be the venue of India – ASEAN 2017 Youth Summit?
a. Jaipur
b. Bhopal
c. Hyderabad
d. Pune

Answer: Bhopal

Question 7. Where is India’s 1st micro-forest going to come up?
a. Jharkhand
b. Uttar Pradesh
c. Haryana
d. Chhattisgarh

Answer: Chhattisgarh

Question 8. Paul Kagame has re-won the presidential elections in
a. Rwanda
b. Nigeria
c. Zimbabwe
d. Somalia

Answer: Rwanda

Question 9. Who among the following was judged the number 1 all rounder in Test Cricket on the recently released ICC 2017 rankings?
a. Ben Stokes
b. Ravindra Jadeja
c. Moeen Ali
d. R Ashwin

Answer: Ravindra Jadeja

Question 10. Where is the 8th Global Entrepreneurship Summit going to be held?
a. India
b. USA
c. China
d. UK

Answer: India

Question 11. Which of the following cities was the venue of the BRICS Youth Forum 2017?
a. New Delhi, India
b. Saint Petersburg, Russia
c. Beijing, China
d. Pretoria, South Africa

Answer: Beijing, China

Question 12. Where did the World Athletics Championship 2017 take place recently?
a. Paris, France
b. Los Angeles, USA
c. London, United Kingdom
d. Helsinki, Finland

Answer: London, United Kingdom

Question 13. When is the Hiroshima Day observed annually?
a. 6th August
b. 9th August
c. 12th August
d. 14th August

Answer: 6th August

Question 14. Wheeler Island, which was recently renamed ‘Abdul Kalam Island’, is located in
a. Odisha
b. Andhra Pradesh
c. Kerala
d. Karnataka

Answer: Odisha

Question 15. Name the new Chairman of Bombay Stock Exchange
a. Vikram Limaye
b. TS Vijayan
c. Saurabh Chandra
d. Dhirendra Swarup

Answer: Dhirendra Swarup

Question 16. Mekong Ganga Cooperation Ministerial Meet recently took place in
a. Kathmandu, Nepal
b. Thimphu, Bhutan
c. Manila, Philippines
d. Bangkok, Thailand

Answer: Manila, Philippines

Question 17. The venue of the recently concluded BIMSTEC foreign ministers meet was
a. Dhaka, Bangladesh
b. Thimphu, Bhutan
c. Kathmandu, Nepal
d. New Delhi, India

Answer: Kathmandu, Nepal

Question 18. Name the committee constituted recently by SEBI on fair market conduct
a. TK Viswanathan Committee
b. Srikrishna Committee
c. Uday Kotak Committee
d. Harun Rashid Committee

Answer: TK Viswanathan Committee

Question 19. Which of the following committees has been constituted on data protection issues?
a. Rangarajan Committee
b. Srikrishna Committee
c. Shyamala Gopinath Committee
d. Usha Thorat Committee

Answer: Srikrishna Committee

Question 20. The venue of the recently concluded BRICS Trade Ministers 2017 meeting was
a. Johannesburg, South Africa
b. New Delhi, India
c. Rio de Janeiro, Brazil
d. Shanghai, China

Answer: Shanghai, China

Question 21. Venkaiah Naidu recently became the
a. 13th Vice President of India
b. 14th Vice President of India
c. 15th Vice President of India
d. 16th Vice President of India

Answer: 13th Vice President of India

Question 22. India has ratified the 2nd commitment period of Kyoto Protocol. The duration of this period extends from 2013 to
a. 2020
b. 2022
c. 2025
d. 2030

Answer: 2020

Question 23. Vijender Singh recently won the WBO Asia Pacific super middleweight title by beating Zulpikar Maimaitiali of
a. Iran
b. Turkey
c. Sri Lanka
d. China

Answer: China

Question 24. Which of the following cities is going to host the 2024 Summer Olympics?
a. Helsinki
b. Tokyo
c. Paris
d. Berlin

Answer: Paris

Question 25. Where will the Summer Olympics 2028 be held?
a. Beijing
b. Los Angeles
c. Sydney
d. Moscow

Answer: Los Angeles

Question 26. As per the 3rd bimonthly monetary policy review by RBI, CRR and SLR have been maintained at
a. 4% & 20.5% respectively
b. 4% & 20% respectively
c. 4.5% & 20% respectively
d. 4.5% & 20.5% respectively

Answer: 4% & 20% respectively

Question 27. According to RBI’s 3rd bimonthly monetary policy review, Repo rate & Reverse Repo rates are
a. 6% & 5.75% respectively
b. 6.25% & 6% respectively
c. 5.75% & 6% respectively
d. 6.50% & 6.25% respectively

Answer: 6% & 5.75% respectively

Question 28. RBI in its 3rd bimonthly monetary policy review has adjusted MSF rate & Bank rate to
a. 6% & 6% respectively
b. 6.25% & 6.25% respectively
c. 6.50% & 6.50% respectively
d. 6.75% & 6.75% respectively

Answer: 6.25% & 6.25% respectively

Question 29. The govt. has recently launched “e-RaKAM”, a portal where farmers can sell their agricultural produce. The full form of ‘RaKAM’ is
a. Rashtriya Krishi Agri Mandi
b. Rashtriya Kisan Aay Madhyam
c. Rashtriya Krishi Aay Madhyam
d. Rashtriya Kisan Agri Mandi

Answer: Rashtriya Kisan Agri Mandi

Question 30. The Govt. has recently launched Bharat-22 in order to give boost to disinvestment. Bharat-22 is a/an
a. Exchange traded fund
b. Mutual fund
c. ULIP scheme
d. Debt instrument

Answer: Exchange traded fund

Along with these regular GK updates, Vidya Guru, the Best Bank PO Coaching Institute in Delhi, keeps publishing SSC Video Classes on its popular Youtube channel. The channel which has more than 2 Lakh subscribers is the perfect medium of learning for Competitive Exam aspirants.

Summary
This Current Affairs Quiz has been designed by Vidya Guru Faculty members who have rich experience of providing SSC & Bank Exam Coaching to candidates preparing for CGL, CHSL, IBPS, DSSSB and other Govt. Jobs.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.