19 Nov

Vidya Guru November Quiz Contest

Greetings from Vidya Guru!! Now that the official SBI Probationary Officer recruitment notification is out, as aspirants of Bank PO and Staff Selection Commission examinations, you must be burning the midnight oil. Banking, SSC CHSL and CGL Exams are lined up one after another. In this festive season, we hope and pray that your efforts bear fruit and you land a prestigious Govt. job at the earliest.

As the centre for Best SSC Online Coaching Classes in English & Hindi, Vidya Guru keeps publishing quality learning material that can assist all of you in exam preparation. The quiz provided below comprises 30 objective questions based on the significant national and international developments that have taken place recently.

Before you go ahead with this quiz, we advise you to take it not only as a resource to enhance your learning, but also as a medium to assess your grasp of Current Affairs. So, let’s get started and don’t forget to check your score at the end!!

Current Affairs November 2020 Quiz

Question 1. As per India’s latest Literacy Data (2017-18), which of the following is not correct?
a. Average Literacy Rate: 77.7%
b. Male Literacy Rate: 84.7%
c. Female Literacy Rate: 70.3%
d. None of the above

Answer: None of the above

Question 2. Jacinda Ardern has been re-elected Prime Minister of New Zealand. She belongs to which of the following parties?
a. The Labour Party
b. The New Zealand First Party
c. The National Party
d. The Green Party

Answer: The Labour Party

Question 3. Which of the following has become the 1st ‘Har Ghar Jal’ state in India by providing tap water connection to every rural household?
a. Karnataka
b. Goa
c. Himachal Pradesh
d. Kerala

Answer: Goa

Question 4. Name the states with the Highest and the Lowest levels of Literacy in India according to the recently published National Literacy Data (2017-18).
a. Highest – Kerala & Lowest – Andhra Pradesh
b. Highest – Karnataka & Lowest – Bihar
c. Highest – Tamil Nadu & Lowest – Bihar
d. Highest – Kerala & Lowest – Bihar

Answer: Highest – Kerala & Lowest – Andhra Pradesh

Question 5. What was India’s rank on the 2020 Global Hunger Index that was published recently?
a. 84
b. 94
c. 104
d. 114

Answer: 94

Question 6. The book “The Battle of Belonging” has been written by
a. Arundhati Roy
b. Amish Tripathi
c. Shashi Tharoor
d. Vikram Seth

Answer: Shashi Tharoor

Question 7. Sheikh Nawaf Al Ahmad Al Jaber Al Sabah is the new Emir of:
a. Turkey
b. Saudi Arabia
c. Kuwait
d. United Arab Emirates

Answer: Kuwait

Question 8. On 26th March 2021, PM Modi is going to participate in the 50th Independence Day Celebration of
a. Bhutan
b. Nepal
c. Bangladesh
d. Sri Lanka

Answer: Bangladesh

Question 9. Zojila Tunnel, on National Highway-1, is to going to connect
a. Srinagar Valley and Shimla
b. Srinagar Valley and Nainital
c. Srinagar Valley and Leh
d. Srinagar Valley and Kullu

Answer: Srinagar Valley and Leh

Question 10. The Prime Minister recently distributed property cards under the SVAMITVA scheme. SVAMITVA stands for
a. Self-Declaration in Villages and Mapping with Improvised Techniques of Village Areas
b. Survey of Villages and Mapping with Improvised Technology in Village Areas
c. Survey of Villages to Map with Improved Techniques in Village Areas
d. Self-Declaration in Villages for Mapping with Innovative Technology of Village Areas

Answer: Survey of Villages and Mapping with Improvised Technology in Village Areas

Question 11. Bhanu Athaiya, who was India’s 1st Oscar winner, died recently. She won this award as the Costume Designer for the film
a. Gandhi
b. Salaam Bombay
c. Mother India
d. Pather Panchali

Answer: Gandhi

Question 12. Rajkiran Rai G has been appointed as Chairman of Indian Banks’ Association (IBA) for 2020-21. He is the Managing Director and CEO of
a. Punjab National Bank
b. Bank of Baroda
c. Union Bank of India
d. State Bank of India

Answer: Union Bank of India

Question 13. As per the latest IRDA directive, all Life Insurance companies must offer the Standard Term Policy, Saral Jeevan Bima, from 1st January, 2021. In this context, which of the following statements is correct?
a. The minimum sum assured will be Rs. 5 Lakh
b. The maximum sum assured will be Rs. 25 lakh, but it can be extended further
c. The policy term will range from 5 years to 40 years
d. All of the above

Answer: All of the above

Question 14. SLINEX-20, a bilateral maritime exercise, was recently held at
a. Visakhapatnam, Andhra Pradesh
b. Kochi, Kerala
c. Trincomalee, Sri Lanka
d. Jamnagar, Gujarat

Answer: Trincomalee, Sri Lanka

Question 15. Bongosagar, a bilateral naval exercise between India and Bangladesh, was held recently in the
a. Bay of Bengal
b. Arabian Sea
c. Indian Ocean
d. South China Sea

Answer: Bay of Bengal

Question 16. Name the latest indigenous Anti-Submarine Warfare Stealth Corvette that was commissioned in the Indian Navy.
a. INS Kadmatt
b. INS Kiltan
c. INS Kavaratti
d. INS Kamorta

Answer: INS Kavaratti

Question 17. India has recently got the Chairmanship of which Governing body of the United Nations?
a. United Nations Environment Programme (UNEP)
b. United Nations Children’s Fund (UNICEF)
c. International Labour Organisation (ILO)
d. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO)

Answer: International Labour Organisation (ILO)

Question 18. ‘Co-Origination model’ for priority sector lending has been extended to all Non Banking Finance Companies, including the Housing Finance Companies. The ‘Co-Origination model’ has now been upgraded to
a. Co-Creation model
b. Co-Finance model
c. Co-Lending model
d. Co-Liability model

Answer: Co-Lending model

Question 19. As per RBI’s latest regulatory directives, Housing Finance Companies (HFCs) must allocate a minimum of 60% of their assets towards Housing Finance. In this context, what must be the minimum Net Owned Funds for an HFC?
a. Rs. 25 Crore
b. Rs. 50 Crore
c. Rs. 20 Crore
d. Rs. 100 Crore

Answer: Rs. 20 Crore

Question 20. RBI has raised the aggregate exposure limit of Banks for lending to Small Businesses, which have a turnover of up to Rs. 50 Crore, to
a. Rs. 5 Crore
b. Rs. 7.5 Crore
c. Rs. 10 Crore
d. Rs. 15 Crore

Answer: Rs. 7.5 Crore

Question 21. The Prime Minister has recently launched the ‘Kisan Suryoday Yojana’ for the farmers of which of the following states?
a. Madhya Pradesh
b. Gujarat
c. West Bengal
d. Bihar

Answer: Gujarat

Question 22. Name the surface-to-surface supersonic cruise missile that was test-fired successfully with an indigenous booster.
a. Prithvi
b. Agni
c. BrahMos
d. Akash

Answer: BrahMos

Question 23. In the context of Colour Coding of Health Insurance Policies set by the IRDA, which of the following is incorrect?
a. Simple Product (Easy to Understand): Green
b. Moderately Complex Product: Orange
c. Complex Product: Red
d. None of the above

Answer: None of the above

Question 24. Name the 1st state in India to have 100% Digital, hi-tech public sector schools.
a. Delhi
b. Karnataka
c. Kerala
d. Tamil Nadu

Answer: Kerala

Question 25. Heeng (Asafoetida) cultivation is being done for the 1st time in India in
a. Sikkim
b. Jammu & Kashmir
c. Uttaranchal
d. Himachal Pradesh

Answer: Himachal Pradesh

Question 26. METLDEX, India’s 1st Real-time Base Metals Index, has been launched by which of the following exchanges?
a. NSE (National Stock Exchange)
b. MCX (Multi Commodity Exchange)
c. NCDEX (National Commodity and Derivatives Exchange)
d. BSE (Bombay Stock Exchange)

Answer: MCX (Multi Commodity Exchange)

Question 27. A high-level committee headed by the Prime Minister has been constituted to commemorate the 400th birth anniversary of
a. Shri Guru Gobind Singh Ji
b. Shri Guru Har Rai Ji
c. Shri Guru Tegh Bahadur Ji
d. Shri Guru Har Krishan Ji

Answer: Shri Guru Tegh Bahadur Ji

Question 28. Super Typhoon Goni, which has also been called Typhoon Rolly, recently hit which of the following countries?
a. Indonesia
b. Philippines
c. Japan
d. Thailand

Answer: Philippines

Question 29. Dhanwantri Jayanti is observed annually as the Ayurveda Day in India. When was the 2020 Ayurveda Day observed?
a. 13th November
b. 14th November
c. 18th November
d. 21st November

Answer: 13th November

Question 30. Name the 1st batsman ever to hit 1000 Sixes in T-20 Cricket.
a. Rohit Sharma
b. David Warner
c. Chris Gayle
d. Kieron Pollard

Answer: Chris Gayle

Having attempted this GK quiz, you must now have a fair idea of the type of questions you are going to face from the Current Affairs section in a competitive exam. For well rounded Competitive exam preparation, we suggest that you sign up for our Best Online Coaching for SSC CGL and Banking PO / Clerk. Depending on your convenience, you can opt for either Online Course or Pen Drive Videos along with the Test Series and Study Material package. Our Courses offer you the complete learning resources required to crack these Govt. Job exams. Be it the Best Bank PO Online Coaching Classes or even CDS Preparation Courses that you are looking for, with the guidance of our expert faculty, getting success in a public sector recruitment examination is definitely possible.

Finally, as an institute, we nurture your Govt. Job dream as much as you do for we believe that our success lies in your success. So, keep learning and God bless.

Summary
The General Awareness quiz provided above will help all the students preparing to take the upcoming examinations such as SBI & IBPS PO / Clerk, SSC CHSL / CGL, CDS, AFCAT, DSSSB and NRA CET.

To know more about Govt. Job Exam Preparation and our Coaching Courses, feel free to write in to us at vidyagurudelhi@gmail.com. Our experts will reply to your queries at the earliest.

Leave a Comment