06 Nov

SSC CHSL and CGL Examination dates have already been announced by the Staff Selection Commission. With the notifications for both the exams scheduled to be published shortly, it is time to scale up the level of your preparation. Needless to say, the competition will be really tough; even .25 marks could prove to be the difference between success and failure.

We, at Vidya Guru, advise that you leave nothing to chance and prepare with us to crack the upcoming examinations. Our Best Online SSC Coaching Classes in English and Hindi are exactly what you need to prepare for the Combined Graduate Level and Higher Secondary (10+2 Level) exams that are lined up ahead. The General Awareness MCQ quiz provided below will also give you a hang of the type of questions to expect in other Competitive Examinations such as CDS, IBPS, SBI, KVS, NRA etc.

October 2020 General Knowledge Quiz

Question 1. Whom did Rafael Nadal defeat in the finals to win the 2020 French Open Men’s Singles championship?
a. Roger Federer
b. Novak Djokovic
c. Dominic Thiem
d. Daniil Medvedev

Answer: Novak Djokovic

Question 2. Iga Swiatek defeated Sofia Kenin of the USA to win the French Open 2020 Women’s Singles title. Iga Swiatek belongs to which of the following nations?
a. Finland
b. Sweden
c. Poland
d. Portugal

Answer: Poland

Question 3. Which of the following statements is not true regarding the 2020 French Open championship?
a. Kevin Krawietz and Andreas Mies won the men’s doubles title.
b. Timea Babos and Kristina Mladenovic won the women’s doubles title.
c. The mixed doubles competition was not held.
d. None of the above

Answer: None of the above

Question 4. Harvey J. Alter, Michael Houghton and Charles M. Rice have won the Nobel Prize 2020 in the field of Medicine / Physiology. They received the prize for their discovery of
a. How cells sense oxygen and adapt to the availability of oxygen
b. COVID-19 Virus
c. Hepatitis C Virus
d. A new cancer treatment by inhibiting –ve immune regulation

Answer: Hepatitis C Virus

Question 5. The 2020 Nobel Prize in Chemistry was awarded to Emmanuelle Charpentier and Jennifer A. Doudna for the development of Crispr-Cas9, which is a
a. Genome editing method
b. Biochemical reagent
c. Key catalyst in cellular biochemical reactions
d. A synthetic enzyme

Answer: Genome editing method

Question 6. Wild Iris, The House on Marshland, Averno, Faithful and Virtuous Night, Meadowlands and Proofs & Theories are some of the significant literary works of Louise Gluck, the 2020 Nobel Prize Winner in Literature. She belongs to which of the following countries?
a. Ireland
b. Germany
c. France
d. USA

Answer: USA

Question 7. Name the winners of the 2020 Nobel Prize in Physics.
a. James Peebles, Didier Queloz and Michel Mayor
b. William G. Kaelin Jr, Gregg L. Semenza and Sir Peter J. Ratcliffe
c. John B. Goodenough, Akira Yoshino and M. Stanley Whittingham
d. Reinhard Genzel, Andrea Ghez and Roger Penrose

Answer: Reinhard Genzel, Andrea Ghez and Roger Penrose

Question 8. Which of the following organizations has won the Nobel Peace Prize 2020?
a. Doctors Without Borders
b. UN World Food Program
c. International Committee of the Red Cross
d. Amnesty International

Answer: UN World Food Program

Question 9. Paul R. Milgrom and Robert B. Wilson have won the 2020 Nobel Prize in Economics (Sveriges Riksbank Prize). The prize was awarded to them for their contribution in the field of
a. Contract theory and its applications
b. Auction theory and inventions of new auction formats
c. Experimental approach for alleviation of global poverty
d. Long-run macroeconomic analysis

Answer: Auction theory and inventions of new auction formats

Question 10. After the demise of Mr. Ram Vilas Paswan, who has become the Union Minister of Consumer Affairs, Food & Public Distribution?
a. Thawar Chand Gehlot
b. Narendra Singh Tomar
c. Piyush Goyal
d. Nitin Gadkari

Answer: Piyush Goyal

Question 11. Name the new Chairman of the State Bank of India.
a. Hardayal Prasad
b. Ashwani Bhatia
c. Dinesh Kumar Khara
d. Ashwini Kumar Tewari

Answer: Dinesh Kumar Khara

Question 12. Which of the following statements are incorrect in the context of the recent bi-monthly monetary policy review by the RBI?
a. The Repo Rate and the Reverse Repo Rate were kept unchanged at 4% and 3.35% respectively
b. The MSF Rate and the Bank Rate were kept unchanged at 4.25%.
c. Monetary Policy Stance was Accommodative
d. None of the above

Answer: None of the above

Question 13. RBI has extended the Co-origination Model to all NBFCs including Housing Finance Companies (HFCs). The Co-origination Model is associated with
a. Priority Sector Lending
b. Mortgage Finance
c. Asset Reconstruction
d. Corporate Loan Restructuring

Answer: Priority Sector Lending

Question 14. RTGS fund transfer facility will be available 24×7 throughout the year from
a. December 2020
b. January 2021
c. March 2021
d. April 2021

Answer: December 2020

Question 15. RBI has announced the ‘On Tap TLTRO’ (Targeted Long-Term Repo Operations) scheme worth Rs. 1 Lakh Crore. Through LTRO banks can borrow funds from the Reserve Bank at repo rate for the duration of
a. Upto 1 Year
b. 1 to 2 Years
c. 1 to 3 Years
d. 1 to 5 Years

Answer: 1 to 3 Years

Question 16. Name India’s 1st Indigenous Anti-Radiation missile that was test fired recently from Sukhoi-30 MKI fighter plane.
a. Dhruvastra
b. Prahaar-1
c. Rudram-1
d. Pinaka-1

Answer: Rudram-1

Question 17. Name the Nuclear capable Hypersonic Surface-to-Surface missile that was test fired recently by India.
a. Prahaar
b. Shaurya
c. Pragati
d. Pinaka

Answer: Shaurya

Question 18. India is going to build a $6 Billion oil refinery in which of the following countries?
a. Bangladesh
b. Myanmar
c. Sri Lanka
d. Nepal

Answer: Myanmar

Question 19. India has forged a ‘Green Strategic Partnership’ with which of the following countries?
a. Denmark
b. United Kingdom
c. Canada
d. Norway

Answer: Denmark

Question 20. World Food Day (WFD) is observed on 16th October. The theme for WFD 2020 was
a. Affordable food for one and all
b. Grow, nourish, sustain. Together. Our actions are our future
c. Across the world, Nourishment to all
d. Fight against malnourishment and undernourishment

Answer: Grow, nourish, sustain. Together. Our actions are our future

Question 21. Which of the following pairs is incorrectly matched?
a. World Polio Day: 24th October
b. Indian Air Force Day: 8th October
c. International Day for the Eradication of Poverty: 17th October
d. None of the above

Answer: None of the above

Question 22. ‘Unfinished’ is the memoir of which of the following personalities?
a. Madhuri Dixit
b. MS Dhoni
c. Priyanka Chopra
d. Chetan Bhagat

Answer: Priyanka Chopra

Question 23. Naugarh railway station of Uttar Pradesh has been renamed as
a. Mahavir Digamber railway station
b. Siddharthnagar railway station
c. Atal Bihari railway station
d. Baikunth Nath railway station

Answer: Siddharthnagar railway station

Question 24. International Day of the Girl Child (IDGC) is observed annually on 11th October. What was the theme for IDGC 2020?
a. Equal Opportunities; Equal Rights
b. Education for the Girl Child
c. My Voice, Our Equal Future
d. End to Female Infanticide

Answer: My Voice, Our Equal Future

Question 25. ‘Air India One’ the High-Tech Aircraft for the VVIP that India has acquired from the USA are
a. Boeing 777
b. Airbus A380
c. Boeing 787
d. Airbus A320

Answer: Boeing 777

Question 26. Industrial Relations Code 2020 is going to replace which of the following Labour Acts?
a. Industrial Employment (Standing Orders) Act, 1946
b. Industrial Disputes Act, 1947
c. Trade Unions Act, 1926
d. All of the above

Answer: All of the above

Question 27. To take street food businesses online under PM SVANidhi scheme, the Govt. (Ministry of Housing & Urban Affairs) has partnered with
a. Foodpanda
b. Zomato
c. Swiggy
d. Uber Eats

Answer: Swiggy

Question 28. PM recently released special Rs. 100 Coins to honour
a. Mansoor Ali Khan Pataudi
b. APJ Abdul Kalam
c. Vijaya Raje Scindia
d. Syama Prasad Mukherjee

Answer: Vijaya Raje Scindia

Question 29. India’s 1st Multi-Modal logistics park is going to come up in
a. Jogighopa (Assam)
b. Visakhapatnam (Andhra Pradesh)
c. Kandla (Gujarat)
d. Paradeep (Odisha)

Answer: Jogighopa (Assam)

Question 30. Which of the following Labour Code Bills was passed recently?
a. Industrial Relations Code, 2020
b. Occupational Safety, Health & Working Conditions Code, 2020
c. Code on Social Security, 2020
d. All of the above

Answer: All of the above

Regardless of whether you are looking to sign up for the Best SSC CGL Online Coaching Course or to get guidance for cracking the NRA CET examination, subscribing to our YouTube channel will be of great advantage. Lakhs of students from across the country have benefitted greatly from these Videos Lectures. Further, if you wish to join the armed forces, you can realize this dream by enrolling yourself in our CDS Online Coaching Classes to crack the UPSC examination. We suggest that while signing up for our Video Courses, you should also include Study Material and Mock Test Series. Doing so ensures that you have access to all the learning resources and material that a student needs to crack a competitive examination.

Summary
This GK quiz is a collection of 30 select Questions that our subject experts consider significant from the perspective of Current Affairs section of IBPS Bank PO / Clerk, CHSL, CGL, CDS and NRA CET exams to be held in the near future. If you have any doubts or queries, pls. feel free to write in to us at vidyagurudelhi@gmail.com. For any admission related information, you can call our student support executives directly on the helpline numbers provided on the website.

Leave a Comment