11 Jan

With SSC Combined Graduate Level, Intelligence Bureau and SBI PO Mains Exam lined up next, the time to fast track your preparation has arrived. Any sort of delay or lag can mar your chances of securing a highly rewarding Govt. Job. In short, the time at hand is quite limited and you have your work cut out. Among the most important things you need to do is: brushing up regularly on Current Affairs.

Being the Centre for Best SSC CGL Online Coaching Classes in India, we help you in this crucial exercise by coming up with regular General Awareness updates covering the most expected exam questions. The latest update comprising 30 such Multiple Choice Questions has been provided below for your perusal.

General Knowledge December 2020 Quiz

Question 1. Which of the following pairs is correctly matched?
a. Time’s 2020 Person of the Year: Joe Biden & Kamala Harris
b. Time’s 1st ever Kid of the Year: Gitanjali Rao
c. Time’s 2020 Athlete of the Year: Lewis Hamilton
d. Both A and B

Answer: Both A and B

Question 2. A 2,000 MW Hydropower Project is going to come up on Subansiri River in North Lakhimpur (Assam), near the border of Arunachal Pradesh & Assam. Subansiri is a tributary of
a. Mahanadi
b. Lohit
c. Brahmaputra
d. Ganga

Answer: Brahmaputra

Question 3. The 1st bilateral summit between India and Uzbekistan was held recently. Name the President of Uzbekistan
a. Petro Poroshenko
b. Volodymyr Zelensky
c. Ilham Aliyev
d. Shavkat Mirziyoyev

Answer: Shavkat Mirziyoyev

Question 4. VISVAS, an Interest Subvention scheme on Bank Loans for SC, OBC, Self Help Groups and Individuals, is run by the Ministry of Social Justice & Empowerment. VISVAS stands for
a. Vanchit Ikai Samooh aur Vargon ko Aarthik Sahyog
b. Vanchit Ikai Samooh aur Vargon ki Aarthik Sahayta
c. Vanchit Insaan Samooh aur Vargon ki Aarthik Sahayta
d. Vanchit Insaan Samooh aur Varg ko Aarthik Sahyog

Answer: Vanchit Ikai Samooh aur Vargon ki Aarthik Sahayta

Question 5. Jehan Daruvala has become the 1st Indian to win an F2 (Formula 2) Racing championship by winning at
a. Sakhir Grand Prix (Bahrain)
b. Dutch Grand Prix (Netherlands)
c. Abu Dhabi Grand Prix (UAE)
d. Detroit Grand Prix (USA)

Answer: Sakhir Grand Prix (Bahrain)

Question 6. Which of the following countries is going to host the ICC Women’s ODI World Cup 2022?
a. England
b. Australia
c. New Zealand
d. South Africa

Answer: New Zealand

Question 7. The International Anti-Corruption Day (IACD) is observed annually on 9th December. The theme of IACD 2020 was
a. Corruption hurts Economic Growth
b. Transparent Resource Distribution
c. Saying No to Bribery
d. Recover with Integrity

Answer: Recover with Integrity

Question 8. Which of the pairs given below is not matched correctly?
a. UNICEF Day: 11th December
b. World Soil Day: 5th December
c. Good Governance Day: 25th December
d. None of the above

Answer: None of the above

Question 9. Which of the following states will host the 2023 Men’s Hockey World Cup?
a. Punjab
b. Rajasthan
c. Madhya Pradesh
d. Odisha

Answer: Odisha

Question 10. RBI has introduced Liquidity Adjustment Facility (LAF) and Marginal Standing Facility (MSF) for those Regional Rural Banks (RRBs) that have implemented Core Banking Solution (CBS) and have a minimum Capital Adequacy Ratio (CAR) of
a. 7%
b. 8%
c. 9%
d. 11%

Answer: 9%

Question 11. Global Teacher Prize 2020 was awarded to Ranjitsinh Disale who teaches at a Zilla Parishad School
in Paritewadi, Maharashtra. The Prize is given by Varkey Foundation and
a. UNESCO
b. IMF
c. UNICEF
d. World Bank

Answer: UNESCO

Question 12. As per IRDAI, all General and Health Insurance Companies should offer Standard Personal Accident policy from 1st April, 2021. The minimum and maximum sum insured limit for this policy is
a. Rs. 2.5 Lakhs and Rs. 50 Lakh respectively
b. Rs. 2.5 Lakhs and Rs. 1 Crore respectively
c. Rs. 5 Lakhs and Rs. 50 Lakh respectively
d. Rs. 5 Lakhs and Rs. 1 Crore respectively

Answer: Rs. 2.5 Lakhs and Rs. 1 Crore respectively

Question 13. Rabindranath Tagore Literary Prize 2020 was bestowed upon Raj Kamal Jha for his book
a. Gun Island
b. The Old Man and the Sea
c. The City and the Sea
d. A Suitable Girl

Answer: The City and the Sea

Question 14. Ola is going to set up the World’s Largest Scooter Factory in
a. Chakan, Maharashtra
b. Hosur, Tamil Nadu
c. Bidadi, Karnataka
d. Vijayawada, Andhra Pradesh

Answer: Hosur, Tamil Nadu

Question 15. Tri-service testing of which of the following missiles was concluded recently?
a. Brahmos
b. Akash
c. Agni
d. Nag

Answer: Brahmos

Question 16. RBI has launched an Economic Activity Index based on 27 High-Frequency Indicators. The name of this index is
a. Nowcast
b. ECODEX
c. INDEA
d. INDRA

Answer: Nowcast

Question 17. Name the Indian cities that have been included recently in UNESCO World Heritage Cities (Urban Landscape City Programme).
a. Dwarka & Rajkot (Gujarat)
b. Ayodhya & Allahabad (Uttar Pradesh)
c. Jaisalmer & Udaipur (Rajasthan)
d. Gwalior & Orchha (Madhya Pradesh)

Answer: Gwalior & Orchha (Madhya Pradesh)

Question 18. Who was adjudged the Man of the India-Australia T20 Series which was concluded recently?
a. David Warner
b. Hardik Pandya
c. Steve Smith
d. Mohammed Shami

Answer: Hardik Pandya

Question 19. Which of the following statements is correct?
a. Tarun Gogoi, who passed away recently, was the longest serving Chief Minister of Assam.
b. Sanchaman Limboo, who passed away recently, was the former Chief Minister of Sikkim.
c. Mridula Sinha, who passed away recently, was the 1st woman Governor of Goa.
d. All of the above

Answer: All of the above

Question 20. RBI has set up an Automated Banknote Processing Centre, which will be undertake receipt, storage and dispatch of Currency, in
a. Ahemadabad
b. Jaipur
c. Pune
d. Nashik

Answer: Jaipur

Question 21. Sahakar Pragya, an initiative to train farmers in Primary Cooperative Societies in Rural India, comes under the purview of the Ministry of Agriculture & Farmers Welfare. Who is the Union Minister for Agriculture & Farmers Welfare?
a. Piyush Goyal
b. Narendra Singh Tomar
c. Mansukh Mandaviya
d. Thawar Chand Gehlot

Answer: Narendra Singh Tomar

Question 22. PASSEX (Passage Exercise) was held recently between the Navies of India and Russia in the
a. Arabian Sea
b. Eastern Indian Ocean Region
c. Caspian Sea
d. Baltic Sea

Answer: Eastern Indian Ocean Region

Question 23. To honor the contribution of India’s armed forces, which of the following months has been observed as the Gaurav Maah (Pride Month)?
a. September
b. October
c. November
d. December

Answer: December

Question 24. New Zealand has topped the Human Freedom Index (HFI) published by the CATO Institute. What was India’s rank on HFI 2020?
a. 111
b. 121
c. 131
d. 141

Answer: 111

Question 25. Motilal Vora, who passed away recently, was the former Chief Minister of
a. Uttar Pradesh
b. Rajasthan
c. Madhya Pradesh
d. Uttarakhand

Answer: Madhya Pradesh

Question 26. A museum commemorating Netaji Subhas Chandra Bose is going to come up in Kolkata, West Bengal as a part of his 125th Birth Anniversary celebrations in 2022. Netaji Subhas was born on
a. 21st January
b. 23rd January
c. 24th January
d. 26th January

Answer: 23rd January

Question 27. ASSOCHAM Enterprise of the Century Award was given to which of the following?
a. Reliance Group
b. TATA Group
c. Godrej Group
d. Birla Group

Answer: TATA Group

Question 28. Name the Electronic Spot Platform for Agri Commodities which has been launched by BSE.
a. BEAT (BSE Electronic Agricultural Trading)
b. BASE (BSE Agri-Commodity Stock Exchange)
c. BEAM (BSE E-Agricultural Markets)
d. BETA (BSE Electronic Trading in Agriculture)

Answer: BEAM (BSE E-Agricultural Markets)

Question 29. Vidyut Mohan has won the 2020 Young Champions of Earth Prize, which is given by
a. UNEP (United Nations Environment Programme)
b. World Wide Fund for Nature
c. UNDP (United Nations Development Programme)
d. Green Peace

Answer: UNEP (United Nations Environment Programme)

Question 30. Name the 2020 United Nations Population Award Institutional Laureate.
a. CRY (Child Rights and You)
b. HelpAge India
c. GiveIndia
d. Akshaya Patra Foundation

Answer: HelpAge India

In addition to these Quiz updates, the Online Videos published regularly on Vidya Guru YouTube channel will benefit you greatly while preparing for different Competitive Exams. It is further suggested that you stay ahead of the curve by signing up for our Best NRA CET Online Coaching Classes in English and Hindi for the upcoming examinations. The sooner you start preparing; the better shall be your chances of cracking the Online NRA CET Preliminary Exam scheduled to be held this year.

Irrespective of whether you are searching for SSC, Banking or CDS Online Coaching in English and Hindi, our experts can help you crack the examination you are aiming at. To know more about our Pendrive Courses, Online Classes, Study Material and Test Series packages, you can get in touch with our student advisors on the helpline numbers that have been provided on this portal. Armed with these resources, you will be able to face even the toughest of aptitude examinations with full confidence.

Summary
If you have any doubts or queries, pls. feel free to drop us a mail at vidyagurudelhi@gmail.com and get in touch with our exam experts. We will be happy to hear from you.

Leave a Comment