23 Aug

August

With the release of IBPS PO 2017 Notification, the countdown has begun for all those who are engaged in Banking Exam Preparation. From the perspective of General Awareness, the time between now and the date of the exam is of great significance. Keeping a track of important events taking place in this time duration, is a must for cracking Current Affairs questions.

Thus, Vidya Guru Institute, widely regarded as the Best Bank Coaching Center in Delhi, keeps publishing GK quizzes for the benefit of student community. Given below, is the set of latest questions covering this month’s events.

Current Affairs August 2017 Quiz

Question 1. In which of the following states have ‘Indira Canteens’ been launched?
a. Kerala
b. Karnataka
c. Tamil Nadu
d. Madhya Pradesh

Answer: Karnataka

Question 2. Uhuru Kenyatta has been re-elected President of
a. Kenya
b. South Africa
c. Nigeria
d. Zimbabwe

Answer: Kenya

Question 3. Which of the following countries stood first in the recently concluded World Athletics Championship (IAAF World Championships)?
a. Kenya
b. Great Britain
c. USA
d. China

Answer: USA

Question 4.Who among the following has been appointed Chairman of Central Board of Film Certification?
a. Sharmila Tagore
b. Prasoon Joshi
c. Anupam Kher
d. Shabana Azmi

Answer: Prasoon Joshi

Question 5. Where is the 1st International Maritime Search & Rescue Exercise going to be conducted?
a. Arabian Sea
b. South China Sea
c. Bay of Bengal
d. Indian Ocean

Answer: Bay of Bengal

Question 6. The G-7 Interior Ministers’ Meet 2017 is going to be held in
a. Great Britain
b. France
c. Canada
d. Italy

Answer: Italy

Question 7. India’s 1st railway disaster management centre is going to be set up near
a. Bhopal
b. Baroda
c. Bengaluru
d. Chennai

Answer: Bengaluru

Question 8. What is the name of the joint tri-service military exercise that is going to take place between India & Russia?
a. Indra
b. Vajra
c. Indradhanush
d. Ajeya Warrior

Answer: Indra

Question 9. What is the name of the nation-wide elephant protection campaign which was launched recently by the Govt.?
a. Pyara Appu
b. Gaj Yatra
c. Hathi Raj
d. Gaj Raksha

Answer: Gaj Yatra

Question 10. When is the World Elephant Day observed?
a. 12th August
b. 13th August
c. 21st August
d. 22nd August

Answer: 12th August

Question 11. Identify the correct pair of stock exchanges that have been recently approved by SEBI to start trading in gold options.
a. MCX & ICEX
b. India INX & MCX
c. NSE IFSC & NCDEX
d. India INX & NCDEX

Answer: India INX & MCX

Question 12. When is the International Youth Day observed?
a. 2nd August
b. 12th August
c. 22nd August
d. 31st August

Answer: 12th August

Question 13. Which of the following cities will be the venue of Global Entrepreneurship Summit 2017?
a. Mumbai
b. Pune
c. Bengaluru
d. Hyderabad

Answer: Hyderabad

Question 14. India’s 1st partition museum has come up in which of the following cities?
a. Ahmadabad
b. Lucknow
c. Kolkata
d. Amritsar

Answer: Amritsar

Question 15. What is the name of the video service that has been launched by Facebook as a competitor to Youtube?
a. Gaze
b. Watch
c. Vision
d. View

Answer: Watch

Question 16. India is going to hold the next steering committee meeting of TAPI gas pipeline. TAPI stands for
a. Taiwan-Afghanistan-Pakistan-India
b. Tajikistan-Afghanistan-Pakistan-India
c. Turkey-Afghanistan-Pakistan-India
d. Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India

Answer: Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India

Question 17. Sohail Mahmood has recently taken charge as
a. Pakistan’s external affairs minister
b. Pakistan’s high commissioner to India
c. Chief Justice of Pakistan
d. President of Pakistan

Answer: Pakistan’s high commissioner to India

Question 18. Prime minister has recently outlined his vision for the creation of ‘New India’ by
a. 2020
b. 2022
c. 2025
d. 2030

Answer: 2022

Question 19. When is the World Humanitarian Day observed?
a. 10th August
b. 19th August
c. 21st August
d. 23rd August

Answer: 19th August

Question 20. Ruth Pfau, a renowned doctor & nun, passed away recently. She was known as the Mother Teresa of
a. Pakistan
b. Sri Lanka
c. China
d. Nepal

Answer: Pakistan

Question 21. When is the International Day of the World’s Indigenous Peoples observed?
a. 5th August
b. 9th August
c. 21st August
d. 23rd August

Answer: 9th August

Question 22. Scientists have recently discovered the world’s largest volcanic range in
a. Antarctica
b. Australia
c. Greenland
d. Russia

Answer: Antarctica

Question 23. Which of the following committees has recently submitted its report on institutionalization of arbitration mechanism in the country?
a. Soli Sorabjee Committee
b. Fali Nariman Committee
c. Srikrishna Committee
d. KK Venugopal Committee

Answer: Srikrishna Committee

Question 24. From which of the following nations is the Indian army going to purchase Apache attack helicopters?
a. USA
b. United Kingdom
c. Israel
d. France

Answer: USA

Question 25. World Dwarf Games were recently held in
a. Melbourne, Australia
b. Paris, France
c. Ontario, Canada
d. Istanbul, Turkey

Answer: Ontario, Canada

Question 26. The latest version of Google’s Android operating system is known as
a. Opera
b. Ola
c. Orion
d. Oreo

Answer: Oreo

Question 27. The Govt. has recently announced which of the following awards for Sardar Singh & Devendra Jhajaria?
a. Rajiv Gandhi Khel Ratna
b. Arjuna Award
c. Padma Shri
d. Dronacharya Award

Answer: Rajiv Gandhi Khel Ratna

Question 28. Sardar Singh and Paralympian Devendra Jhajaria are associated with which of the following sports respectively?
a. Wrestling & Discuss throw
b. Hockey & Javelin throw
c. Wrestling & Javelin throw
d. Hockey & Discuss throw

Answer: Hockey & Javelin throw

Question 29. Which of the following states will host the International Film Festival of India 2017?
a. Karnataka
b. Hyderabad
c. Goa
d. Madhya Pradesh

Answer: Goa

Question 30. Name the program being organized throughout the country to observe the seventy fifth anniversary of the Quit India Movement.
a. Sankalp Se Sidhi
b. Sankalp Se Jagriti
c. Swachh Bharat, Safal Bharat
d. Sabk Sath, Sabka Vikas

Answer: Sankalp Se Sidhi

Supplementing these quizzes with Vidya Guru’s Top Online IBPS Coaching Classes, study material and test series makes an excellent Course for Bank PO & Clerk Exam Preparation. We further suggest that you subscribe to our Youtube channel to get notifications and SMS alerts of the latest Video Lectures posted by Vidya Guru Faculty. This channel is beneficial not only for Banking Exam aspirants, but also for those who are looking for quality SSC CGL Coaching.

Summary
This quiz comprises Current Affairs questions which are essential from the perspective of Competitive Exams having a section based on contemporary GK. Further, you can write to us at vidyagurudelhi@gmail.com to get guidance on SSC CGL, CHSL, Banking & other Govt. Job Exams.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.